21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Άντεξαν με μικρή μείωση οι Κρητικές εξαγωγές κατά το α’ 4μηνο του 2022

Ημερομηνία:

Μειωμένες κατά 2,2% σε αξία και 4,5% σε ποσότητα είναι οι εξαγωγές της Κρήτης κατά το α’ 4μηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 έφτασαν το ποσό των 229,7 εκ. ευρώ έναντι των 234,9 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σε ποσότητα έφτασαν τους 155.053 τόνους έναντι των 162.266 τόνους πέρυσι, έχοντας μειωθεί κατά 7.213 τόνους.

Κλάδοι

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 56,8% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών κατά το εξεταζόμενο διάστημα με 130,4 εκ. ευρώ, παρουσιάζει μείωση σχεδόν 10% σε αξία και 20% σε ποσότητα. Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 26,8% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 27,6% σε αξία αλλά μείωση 4,5% σε ποσότητα. Ακολουθούν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού (μερίδιο 6,8% και μείωση 4,3%), της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (μερίδιο 4% και αύξηση 30%) των Μηχανών & Συσκευών (μερίδιο 2,7% και μείωση 56%), και με μικρότερα μερίδια τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.

Τρόφιμα & Ποτά

 

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 74,2 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σχεδόν 20%, τα Κηπευτικά τα 37,8 εκ. ευρώ με μείωση 5,5%, τα Γαλακτοκομικά τα 2,4 εκ. ευρώ και εντυπωσιακή αύξηση 167% και οι κατηγορίες των Φρούτων (μείωση 8,3%) και των Ψαριών & θαλασσινών (αύξηση 37,5%) με 2,2 εκ. ευρώ η καθεμία. Μικρότερα ποσοστά καταλαμβάνουν το Κρασί, το Κρέας & Παρασκευάσματά του, η κατηγορία των Νερών – Αναψυκτικών – Χυμών και το Μέλι που παρουσίασαν αύξηση.

Βιομηχανία

Από τα προϊόντα εκτός αγροδιατροφικού τομέα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές πλαστικών μεμβρανών και φύλλων, ειδών συσκευασίας από πλαστικές ύλες, διχτυών αγροτικής χρήσης και χρωστικών υλών.

Αγορές

Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των Κρητικών προϊόντων είναι η Γερμανία με τις εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 να φτάνουν τα 47,4 εκ. ευρώ, η Ιταλία με 42,6 εκ. ευρώ, η Γαλλία με 16 εκ. ευρώ, η Πολωνία με 12,2 εκ. ευρώ και η Ολλανδία με 12 εκ. ευρώ. Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν η Ρουμανία, η Ισπανία, οι Η.Π.Α., το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 36,2 εκ. ευρώ και μερίδιο 27,8%, η Γερμανία με 34,3 εκ. ευρώ και μερίδιο 26,3%, η Ρουμανία με 6,6 εκ. ευρώ και μερίδιο 5%, η Πολωνία με 6,3 εκ. ευρώ και μερίδιο 4,8% και η Αυστρία με 5,2 εκ. ευρώ και μερίδιο 4%. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Για τον κλάδο των Χημικών & Πλαστικών, οι κυριότεροι αγοραστές είναι η Γερμανία με 8,5 εκ. ευρώ, η Γαλλία με 8,4 εκ. ευρώ, η Ολλανδία με 4,7 εκ. ευρώ, η Ιταλία με 3,5 εκ. ευρώ και η Ισπανία με 3,3 εκ. ευρώ.

"google ad"

Νομοί

Αναφορικά με τους Νομούς της Κρήτης, εκτός από το Νομό Χανίων, ο οποίος παρουσίασε αύξηση ίση με 18,8%, οι υπόλοιποι εμφάνισαν μείωση και συγκεκριμένα ο Νομός Ηρακλείου -4,6%, ο Νομός Λασιθίου -20% και ο Νομός Ρεθύμνης -11,8%.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κος Καλαμπόκης: «Το 2022 φαινόταν από την αρχή ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, τόσο με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τη μείωση της παραγωγής πρώτων υλών, την ενεργειακή κρίση, αλλά και το υψηλό κόστος μεταφοράς. Άρα μια πτώση ήταν αναμενόμενη και αυτή που καταγράφηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε. Η ελαιοκομική περίοδος θα κρίνει αν η μείωση θα συνεχιστεί, καθώς το ελαιόλαδο αποτελεί το καρδιογράφημα των Κρητικών εξαγωγών και θα κρίνει την όποια μεταβολή σε αυτές.

Αν λάβουμε βέβαια υπόψη μας ότι και το 2021 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος, με την πανδημία και τις επιπτώσεις της να προστίθενται στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον και παρόλα αυτά αποτέλεσε μια καθοριστικά καλή εξαγωγική χρονιά με άκρως ενθαρρυντικά νούμερα, τότε υπάρχει η ελπίδα η χρονιά να μην κλείσει με αρνητικό νούμερο για τις Κρητικές εξαγωγές».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...