20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άρης Κατζουράκης: «Απίθανο η Όμικρον να είναι η τελευταία παραλλαγή»

Ημερομηνία:

Ο ιολόγος-βιολόγος, καθηγητής Εξέλιξης και Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Άρης Κατζουράκης μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την προέλευση των κορωνοϊών, τη σχέση τους με τα πτηνά και τις νυχτερίδες και πόσο πιθανό είναι να τελειώσει σύντομα αυτή η περιπέτεια στην οποία έχει μπει ο κόσμος.

Ενδέχεται να δούμε και άλλα στελέχη από χώρες των οποίων ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί, επειδή δεν έχουν ακόμα αρκετά εμβόλια, όπως η Αφρική από όπου προήλθε η Όμικρον, εκτιμά ο καθηγητής Εξέλιξης και Γονιδιωματικής Αρης Κατζουράκης, ο οποίος θεωρεί απίθανο η Όμικρον να είναι η τελευταία παραλλαγή που θα μας απασχολήσει.

Σε ερώτηση για το αν μπορούσε ο ιός στο αρχικό στάδιο να περιοριστεί, απαντά πως «αν είχε απομονωθεί εγκαίρως στην Κίνα, πιθανότατα δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια με την πανδημία».

Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη όμως, τώρα όσο υπάρχει υψηλή κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουμε νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού που θα οδηγούν σε νέα κύματα. Όσο για την ενδημικότητα που κάποιοι αναμένουν ως «σωτήρια», υποστηρίζει ότι «μια ενδημική κατάσταση δεν είναι απαραιτήτως καλή, αν ο ιός έχει υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας και μεγάλες συνέπειες στον πληθυσμό. Η ενδημικότητα μπορεί να είναι και μία πάρα πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Υπάρχουν διάφορες ενδημικότητες και δεν έχουν όλες την ίδια σημασία όσον αφορά τη δημόσια υγεία».

Ο κ. Κατζουράκης δεν νομίζει ότι αυτός ο ιός θα τελειώσει με εμάς άμεσα και επισημαίνει ότι η μόνη ελπίδα είναι μέσα από τα εμβόλια να μετριάσουμε τις βαρύτερες συνέπειές του.

lifo.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...