20.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Άρθρο Γ. Σπυριδάκη: Η σημασία των αθλητικών υποδομών και η νεολαία

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Σπυριδάκη *

Η εμπλοκη όλων μας με τα κοινά έχει ένα σαφές πρόταγμα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής μας και κυρίως των νέων ανθρώπων. 

Ο αθλητισμός στα υπέροχα Χανιά – και μιλώ ευρύτερα – είναι πυλώνας για την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ισορροπία των παιδιών μας.Ειδικα με την μαστιγα της οθόνης που τα κατατρέχει. Όμως η προηγούμενη δεκαπενταετία άφησε πίσω τις αθλητκες  υποδομές, για λογους που δεν έχει πλέον ουσία να αναλύσουμε. 

 Μόνο η περιφέρεια με στοχευμένες παρεμβάσεις κράτησε τις εγκαταστάσεις ζωντανές. 

Ήρθε λοιπόν η ώρα , με μπροστάρη τον Σταύρο Αρναουτάκη να προχωρήσουμε μπροστά , γιατί εχει δείξει ότι και θέλει και μπορεί . 

Χανια ,το κολυμβητήριο της νέας χώρας πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί, ως συμπληρωματική εγκατάσταση. Η ανάπτυξη θα επέλθει απ’ την ριζική ανακατασκευή του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι. 

Το ιστορικό εθνικό στάδιο χρήζει αναβάθμισης και μόνο τα πλάνο με παράλληλη κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ θα το μετατρέψει σε εγκατάσταση υπερτοπικού ενδιαφέροντος. 

Ρίψεις-στιβος  , υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή σε χώρο του Πολυτεχνείου αθλητικού κέντρου όμως είναι σε πρώιμο στάδιο . Επιβάλεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει. 

Αθλήματα Σάλας , η κατασκευή ενός ακόμη περιφερειακού κλειστού γυμναστηρίου ή τύπου « φούσκας» είναι εφικτή και απαραίτητη παρέμβαση. 

Τέλος η  αδειοδότηση, νομιμοποίηση και επένδυση στα  γήπεδα ποδοσφαίρου, Μοναχή Ελιά, Αγιοι Απόστολοι, Νεροκούρου, Σούδα, Τσικαλαριά , Αγία Μαρίνα, και η κατασκευή τουλάχιστον αθλητικών κέντρων με γήπεδα  8χ8 σε Πασακακι,Χαλέπα και Παχιανα, θα δώσει στα παιδιά μας διέξοδο. Η ολοκλήρωση του  αθλητικού κέντρου Στερνών σε συνδυασμό με την δρομολόγηση του ποδηλατοδρομίου, αναβαθμιζουν το Ακρωτηρι, αλλά υπάρχει δρόμος μέχρι τότε . 

Αποκόρωνας- Κίσσαμος.Η ανάπτυξη του ναυταθλητισμού ευνοεί και χρήζουν σαφέστατα επενδύσεις σε αυτόν τομέα( πχ λίμνη Κουρνά , κόλπος Κισσάμου,κολπος Σούδας  ) , ενώ σε συνδυασμό με την τεράστια τουριστική τους ανάπτυξη η κατασκευή γηπέδων τένις και γκολφ θα έδινε τεράστια ώθηση και θα άνοιγε νέες αγορές . Ξεκάθαρα και οι δύο περιοχές μπορούν να συντηρήσουν και μικρου μεγέθους  κολυμβητήρια. Ειδικά για το Καστέλι η εκ βάθρων ανακατασκευή του εθνικού σταδίου είναι μονόδρομος. 

Σφακιά – Σέλινο , ο μικρός πλυθησμός και η απόσταση δεν μπορούν να τα αποκλεισούν από τις αθλητικές επενδύσεις. Ένα κλειστό γυμναστήριο επιβάλεται σε κάθε περιοχή κεντροβαρικά και η συντήρηση των υφιστάμενων γηπέδων είναι επιβεβλημένη.Η παλαιότερη σκέψη για χιονοδρομικό κέντρο στα Σφακιά , με τις νέες εφαρμογές της τεχνολογίας δεν αποκλείεται έχει όμως ουσιαστικές δυσκολίες. 

Πλατανιάς, η ναυαρχίδα της τοπικής  τουριστικης μας βιομηχανίας δεν γίνεται να μην στηριχτεί με αξιοποίηση τμήματος του παλιού αεροδρομίου ,με χωροθέτηση εγκαταστάσεων γκολφ , τένις ή ναυταθλητισμού.Η ολοκλήρωση ανακατασκευή των γηπέδων Αλικιανού, Μοδίου και Βουκολιών , πάντα με την περιφέρεια παρούσα επιβεβαιώνει το υπαρκτό ενδιαφέρον. 

Όλα τα παραπάνω, για να προχωρήσουν θέλουν όραμα, σχέδιο, προτεραιοποίηση  και αρμονική συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τους δήμους . Εκτιμώ ότι οι συνθήκες ευνοούν. 

Προφανώς δεν ανακαλύπτω τον τροχό , όμως η δική μου θέση ως άνθρωπος του αθλητισμού είναι σαφής. Οι επενδύσεις στον αθλητισμό, με ότι οφέλη εγγυώνται για τον αθλητικό τουρισμό , είναι επένδυσεις  για το παρόν και το μέλλον. Επενδύσεις με άμεση αντποδοτικοτητα και επένδυσεις που συνδυαζόμενες με την ραγδαία ανάπτυξη που έρχεται την πενταετία των υποδομών που ξεκινά, θα καθορίσουν την Κρήτη του 2030 και 2040 που οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε. 

Για τα παιδιά μας, για την Κρητη μας. 

 

* Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Για την Κρήτη μας” με επικεφαλή τον Σταύρο Αρναουτάκη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...