13.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

Άρθρο Νότη Μαριά: Πλατύ μέτωπο ενάντια στη λιτότητα και τη φτώχεια μέσω του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Ημερομηνία:

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πρωτοβουλία για την συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου ενάντια στη λιτότητα και τη φτώχεια μέσω του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ), που θεσπίστηκε με την Συνθήκη της Λισαβόνας αναλαμβάνουν οι Αντιμνημονιακοί Πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συνιστά μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης, που ενισχύει τη συμμετοχική δημοκρατία στο πλαίσιο της Ένωσης. Ταυτόχρονα αποτελεί μια μορφή πλατειάς συνεργασίας των πολιτών και των Κινημάτων σε παν-ενωσιακό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης.

Ωστόσο, η Commission οφείλει να μεριμνά για τη διευκόλυνση της ενάσκησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών των πολιτών της Ένωσης μέσω της ΕΠΠ και συνάμα οφείλει να μην δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια που οδηγούν τελικά στην απαξίωση του θεσμού της ΕΠΠ. Βέβαια, αυτό ίσως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το αποδεχθεί η Commission, που μέχρι πρόσφατα είχε το μονοπώλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενάσκηση του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών μέσω της ΕΠΠ είναι πρωτογενής άσκηση της δημοκρατικής λειτουργίας ενώ η Commission είναι όργανο που δεν εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες αλλά από τους ηγέτες της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επομένως η νομιμοποίηση της Commission και στο πεδίο της άσκησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι έμμεση και όχι άμεση όπως είναι η ΕΠΠ και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Ως συντονιστής των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχω επανειλημμένα επισημάνει τις αδυναμίες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου του Κανονισμού 1179/2011 για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και έχω προτείνει τη σχετική τροποποίησή του προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών ιδίως στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης. Διότι μόνο έτσι θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα και θα διευκολυνθεί η ενεργοποίηση του θεσμού της ΕΠΠ που συνιστά πρωτογενή άσκηση της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ενόψει της ευρύτατης κινητοποίησης των πολιτών της Ένωσης μέσω της ΕΠΠ η Ευρώπη των δανειστών επιχειρεί με διάφορα τρικ να χτυπήσει τα Κινήματα και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή κομματοκρατία. Για το λόγο αυτό επιχειρεί να αναθεωρήσει την εκλογική διαδικασία για τις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2019. Έτσι με τον προτεινόμενο νέο εκλογικό νόμο επιβάλλεται κατώτατο όριο 3% για την κατανομή των εδρών με στόχο να αποκλειστούν από την επόμενη σύνθεση της Ευρωβουλής διάφορα κινήματα και «ενοχλητικές» φωνές κατά της … Γερμανικής Ευρώπης.

Επίσης η απαγόρευση της διπλής εντολής επεκτείνεται και στα μέλη των Περιφερειακών Κοινοβουλίων. Υπονομεύονται παράλληλα, οι λαοί ως πηγή δημοκρατικής νομιμοποίησης ενώ το παζλ του Ευρωπαϊκού melting pot συμπληρώνει η αμφισβήτηση των επίσημων γλωσσών των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς επιχειρείται η εκπροσώπηση των μειονοτικών γλωσσών στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συνέχιση της από καιρό επιχειρούμενης συγκρότησης απ’ τα πάνω ενός Ευρωπαϊκού Δήμου (European Demos) αφού με την τροπολογία 1 καθορίζεται ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται ως αντιπρόσωποι των πολιτών της Ένωσης και όχι ως εκπρόσωποι των λαών των Κρατών Μελών της Ένωσης.

Όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι Ευρωπαϊκοί λαοί δεν μπορούν να καταργηθούν με νόμους και εκλογικά τερτίπια και θα συνεχίσουν να παλεύουν αταλάντευτα ενάντια στην Ευρώπη των δανειστών αξιοποιώντας θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Ειδικότερα οι πολίτες και τα κινήματα του Ευρωπαϊκού Νότου θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ΕΠΠ για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου που θα σταθεί ανάχωμα στην λιτότητα, τη φτώχεια, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την ασυδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της «Ευρώπης των Τραπεζών».”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ