14.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Άρθρο Σταύρου Αρναουτάκη: Σε «κοινό μέτωπο» όλοι για την Κρήτη του μέλλοντος

Ημερομηνία:

Του Σταύρου Αρναουτάκη *

Η συζήτηση για την πορεία της Κρήτης τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στις ανάγκες τού σήμερα, αλλά να επεκτείνεται στο σχέδιο, στο όραμα για το αύριο, για την Κρήτη των επόμενων δεκαετιών. Στην Περιφέρεια Κρήτης οι πολιτικές μας και η στρατηγική που υλοποιούμε κινούνται πάνω σε έναν βασικό άξονα: την καθιέρωση του τόπου μας ως μιας περιφέρειας-πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, μιας νησιωτικής περιφέρειας με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και εμποσθοβαρείς πολιτικές που αποδίδουν άμεσα αποτελέσματα για το σύνολο των Κρητικών.

Ζητούμενο για όλους μας είναι τελικά μια πιο αποτελεσματική περιφερειακή αυτοδιοίκηση, επικεντρωμένη στους στόχους που έχει ανάγκη ο τόπος· μια Κρήτη που θα παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας, ανάπτυξης και απασχόλησης. Μια ισχυρή περιφέρεια της ΕΕ, ικανή να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολλών. Οι πολίτες σήμερα δεν περιμένουν μόνο νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμικές προτάσεις, αλλά έχουν εύλογες προσδοκίες για περισσότερη ανταγωνιστικότητα, δουλειές, ανάπτυξη και πρόοδο. Θέλουν κυρίως συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Πάνω απ’ όλα, η δική μας πορεία στην περιφέρεια έχει ως πυξίδα συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Σεβόμαστε τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές, υπηρετούμε την πολιτική συνοχής, τις πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, που έχουν σαφή προστιθέμενη αξία για όλο το νησί. Αντιμετωπίζουμε ισότιμα και ισάξια όλες τις περιοχές της Κρήτης. Δίνουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα, στη δημοκρατία και στη διαφάνεια σε όλες τις κοινές μας δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κρήτη 2014-2020. Διαμορφώνουμε όλες εκείνες τις συνθήκες προκειμένου να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους. Ολοκληρώνουμε σχεδόν το σύνολο των έργων μας, κερδίζοντας τον χρόνο που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια με το «πάγωμα» των πληρωμών, εξασφαλίζοντας έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των έργων, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Το νέο πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο που θα υποστηρίξει τους στόχους μας, συνεργώντας με τα υπόλοιπα προγράμματα αλλά και με τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που θα επιδιώξουμε. Συμπληρωματικά με το νέο ΠΕΠ Κρήτης, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 460 εκατ. ευρώ, διεκδικούμε πρόσθετες σημαντικές χρηματοδοτήσεις από τα τομεακά προγράμματα, καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές πηγές για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων. Την επόμενη πενταετία επιδιώκουμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των υποδομών, οι προτεραιότητές μας είναι διατυπωμένες και σταθερές. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, στη βάση της πρότασης που έχουμε καταθέσει. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αναμένουμε τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία. Ως προς τον νέο διεθνή αερολιμένα στο Καστέλι, η Περιφέρεια Κρήτης, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, στοχεύει αφενός στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη του κατασκευαστικού τμήματος του έργου, αφετέρου στη διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της περιοχής. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, που θα μεταβάλουν ριζικά το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Κρήτης και θα δημιουργήσουν επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, δίνοντας παράλληλα την απαραίτητη ώθηση για την κάλυψη ενός διαχρονικού αναπτυξιακού ελλείμματος του νησιού.

Το τέλος μιας κρίσιμης και δύσκολης περιόδου, που δημιουργήθηκε από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τον τόπο μας και να θέσει σε τροχιά ανάπτυξης την τοπική οικονομία. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη: πώς θα ανακάμψει το ταχύτερο δυνατόν η οικονομία και πώς ο τόπος θα εισέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης. Η δημιουργία ενός επενδυτικού – αναπτυξιακού περιβάλλοντος τα επόμενα χρόνια μάς κάνει αισιόδοξους. Οι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί στον τουριστικό κλάδο θα αποτελέσουν το όχημα για τη μετάβασή του στη νέα εποχή. Με την κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων τουριστικών μονάδων, δυναμικότητας άνω των 25.000 κλινών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία παράλληλων υποδομών αλλά και την αποτελεσματικότητα των δικών μας πολιτικών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη θα αναβαθμιστεί.

Ωστόσο, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική. Το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να μην μείνει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και, ασφαλώς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συγχρόνως, εξάλλου, οι ευρωπαϊκές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές. Από την αστάθεια στις γειτονικές μας χώρες μέχρι τις δημογραφικές, κλιματικές και τεχνολογικές αλλαγές. Από την ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις και πιο ανθεκτική οικονομική και νομισματική Ενωση μέχρι την επιτακτική ανάγκη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατική λογοδοσία. Αυτές είναι οι προκλήσεις μπροστά μας και μόνο αν είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να εργαστούμε συλλογικά θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε.

* Περιφερειάρχης Κρήτης

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...