21.8 C
Chania
Friday, July 5, 2024

Άρθρο Τ. Βάμβουκα: Το σήμερα και το αύριο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

Ημερομηνία:

Αν κάτι έδειξε ολοφάνερα η τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,είναι ότι ο χρόνος αυτής της δημοτικής αρχής τελειώνει, δεν τελειώνουν, όμως, πολλά από τα έργα που παρέλαβε για να ολοκληρώσει.Για την ακρίβεια,ορισμένααπό αυτάδεν έχουν καν ξεκινήσει. Ενδεικτικά: Η κατασκευή των οκτώ νέων σχολικών κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ και το Πάρκο Ειρήνης θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει το 2020, έχουμε ήδη 2023 και ακόμα περιμένουμε.Η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη επί της Τζανακάκη είναι ακόμη στα χαρτιά. Η Δημοτική Αγορά προχωράει  αργά κατά κοινή ομολογία, έχοντας κινδυνεύσει μάλιστα να μην ξεκινήσει καν, με τη γνωστή περιπέτεια στο Ελεγκτικό  εξ αιτίας των άστοχων χειρισμών της δημοτικής αρχής. Τουλάχιστον ξεκίνησε η κατασκευή των πεζοδρομίων σε Σκαλίδη και Χατζημιχάλη -Γιάνναρη και το ανοιχτό κέντρο εμπορίου πέριξ της πλατείας 1866-και αυτά έργα της προηγούμενης περιόδου – κι εδώ όμως με μεγάλη καθυστέρηση.

Δεν είναι αυτή η εικόνα που περίμεναν οι Χανιώτες για την πόλη τους και τις περιαστικές ενότητες τέσσερα χρόνια μετά τις εκλογές του 2019. Σήμερα θα έπρεπε όλα αυτά τα έργα όχι απλώς να είναι σε εξέλιξη, αλλά πολλά από αυτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα. Αντ’ αυτού, από ό,τι φαίνεται οι Χανιώτες θα πρέπει να αρκεστούμεσε ένα έργο και αυτό της προηγούμενης περιόδου, στον Δημοτικό Κήπο, ο οποίος  χαιρόμαστε που άνοιξε έστω ημιτελής και με μεγάλη καθυστέρηση. Πρόκειταιγια ένα έργο 800.000 ευρώ που χρειάστηκε ενάμιση χρόνο και συνεχείς παρατάσεις και πάλι δεν είναι έτοιμο.Όσο για τα πεζοδρόμια και τον ποδηλατόδρομο στο κέντρο θα λείπει ένα βασικό τμήμα του, αυτό της Τζανακάκη, το οποίοπέταξε έξω από τον σχεδιασμό μας η παρούσαδημοτικήαρχή.

Και ναι μεν παρουσιάστηκαν κάποιες δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους αντιδημάρχους, αλλά αυτές δεν είναι αρκετές,γιατί τα χρόνια που πέρασαν δεν είναι ένα ή δύο αλλά μία ολόκληρη θητεία. Επομένως εγείρονται αμφιβολίες για το αν αυτή η δημοτική αρχήπου δυσκολεύτηκε στον Δημοτικό Κήπο μπορεί να φέρει εις πέρας έργα εκατομμυρίων ευρώ όπως π.χ. την κατασκευή των σχολικών κτηρίων και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης, κολοσσιαία έργα που έχουν προϋπολογισμό δεκάδων εκατ. ευρώ.

Φτωχός, λοιπόν, ο απολογισμός της δημοτικής αρχής ως προς τα έργα που παρέλαβε. Ακόμη φτωχότερος για όσα η ίδια εξήγγειλε.Στην υπόθεση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ ο Δήμος πλήρωσε σχεδόν 5 εκατ. ευρώ και έκτοτε «ουδέν νεώτερον από το μέτωπο της ΑΒΕΑ». Δεν υπάρχει ούτε σχέδιο αξιοποίησης του οικοπέδου ούτε εκτίμηση κόστους, πλην ενός εφιαλτικού ποσού για την κατασκευή πάρκινγκ ύψους 13 εκατ. ευρώ, που εμφανίστηκε κάποια στιγμή στο Τεχνικό Πρόγραμμα για να αποσυρθεί αμέσως.

Τα περιαστικά πάρκινγκ που έχουν εξαγγείλει κατ’ επανάληψη και ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσουπάκης δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα αλλά ούτε και στον χάρτη. Το μόνο που μας έδειξαν σε χάρτηήταν  το υπερφίαλο σχέδιο για μαρίνα στη Νέα Χώρα, για την οποία ο πολύπειρος κ. Περιφερειάρχης έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τη… βλέπει να υλοποιείται για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.

Αυτή η δημοτική αρχή δεν μας πείθει ότι έχει την ικανότητα να φέρει σε πέρας μεγάλα έργα. Τα Χανιά,όμως, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν χρόνια. Στη δική μας θητεία ολοκληρώσαμε ένα γιγάντιο σχεδιασμό δεκαετίας για τα Χανιά,αλλάπρολάβαμε να υλοποιήσουμε ένα μόνο μέρος. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του κληροδοτήθηκε στην παρούσα δημοτική αρχή.

Το 2019 δεν πείσαμε τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες για τη δεύτερή μας θητεία. Δώσαμε παρ’ όλα αυτά απλόχερη και χωρίς προϋποθέσειςστήριξή μας στη νέα δημοτική αρχή για να συνεχιστεί ό,τι αφήσαμε πίσω και να προχωρήσει  παραπέρα. Ωστόσο εισπράξαμε από την δημοτική αρχή όχι μόνο την απαξίωση του έργου μας,αλλά και αυτό που είναι διάχυτο στην πόλη, αλαζονεία και περιφρόνηση.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την ολιγωρία, την ανεπάρκεια και τις αλαζονικές συμπεριφορές. Από καιρό υποστήριζα σε κάθε ευκαιρία ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να αντιδράσει απέναντι σε όλα αυτά με ευρείες συσπειρώσεις της αντιπολίτευσης. Η αρχή έγινε και- όχι αδικαιολόγητα- μπορεί και πρέπει να έχει και συνέχεια.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθη 24χρονος για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία

Αστυνομική έρευνα που έγινε μετά από καταγγελία για άγνωστο...

«Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή» απαντά ο Αντώνης Ρέμος για τη δέσμευση της περιουσίας του – «Δεν κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις»

Στην έρευνα για μεγάλου οικονομικού αντικειμένου φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων που...

Ο Αχιλλέας Μπέος τρολάρει το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνοντας την… υποψηφιότητά του

Με μια νέα ανάρτηση ο Αχιλλέας Μπέος τρολάρει τις εσωκομματικές εκλογές...