21.8 C
Chania
Tuesday, May 14, 2024

Άρθρο ύμνος του Business Insider στον Γ. Βαρουφάκη: “Αυτός ο Έλληνας γκουρού της θεωρίας των παιγνίων είναι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στον κόσμο”

Ημερομηνία:

Εντυπωσιασμένη δηλώνει η Shane Ferrο δημοσιογράφος στο Business Insider από τον νέο Υπουργό Οικονομικών. Σε άρθρο της με τίτλο “Αυτός ο Έλληνας γκουρού της θεωρίας των παιγνίων είναι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στον κόσμο” από της 3 Φεβρουαρίου αναλύεται το σκεπτικό και η δράση του νέου Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για να καταλήξει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια ενός ριζοσπάστη οικονομολόγου που δε φορά γραβάτα και λέει αυτό που πιστεύει χωρίς ωραιοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά στο άρθρο σημειώνονται τα εξής:

“Το Ελληνικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε την Τρίτη καταγράφοντας άνοδο 11,3%.

Αυτή η άνοδος ήρθε σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς με τις συζητήσεις για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση χρέους να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο επίκεντρο αυτών των διαδικασιών βρίσκεται ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, ο Γιάννης Βαρουφάκης. Είναι η φωνή και το πρόσωπο της Ελληνικής οικονομικής κατάστασης.

Η θέση του σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το συνθλιπτικό χρέος της Ελλάδας φαίνεται να αλλάζει διαρκώς, αλλά αυτό μοιάζει να λειτουργεί εις όφελος του.

Ο κ. Βαρουφάκης που περιγράφει τον εαυτό του ως έναν φιλελεύθερο μαρξιστή έγινε ο πρώτος Υπουργός Οικονομίας κυβέρνησης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά την ηχηρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου στην Ελλάδα

Πριν από την εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Βαρουφάκης ήταν καθηγητής οικονομικών. Διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει περάσει διάστημα ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Ο ρόλος που έχει αναλάβει του ταιριάζει. Σε φωτογραφίες από τις διαπραγματεύσεις του με ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ίδιος εμφανίστηκε με ένα ξεκούμπωτο πουκάμισο και χωρίς γραβάτα. Έμοιαζε σα να ήθελε να μεταφέρει ένα μήνυμα: Δεν παίζω με τους κανόνες σας.

Ακαδημαϊκή ειδικότητα του κ. Βαρουφάκη είναι η Θεωρία των Παιγνίων, η μελέτη της λήψης στρατηγικών αποφάσεων. Ο James Galbraith, ένας συνάδελφός του στο πανεπιστήμιο του Όστιν δήλωσε στο Bloomberg ότι ο Βαρουφάκης είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο στον τομέα του και ότι “έχει μάθει να σκέφτεται αρκετά βήματα μπροστά από τους άλλους”. Αυτό, θα φανεί χρήσιμο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, την τρόικα.

Αλλά αν αυτό αληθεύει, ο κ. Βαρουφάκης δε δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που υπολογίζει ψυχρά τα γεγονότα. Αντιθέτως, σου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου σε έξαψη. Εξαρχής δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με την τρόικα. Αμέσως μετά όμως σε άρθρο του στο προσωπικό του blog κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι δεν αντιλήφθηκαν σωστά τι ήθελε να πει.

Σε αυτό το σημείο αρκετοί ανησύχησαν ότι η Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί. Ο Βαρουφάκης μοιάζει να επιδιώκει αυτό που είναι γνωστό στα πλαίσια της στρατηγικής ως η θεωρία του τρελού. Με λίγα λόγια αυτή η θεωρία λέει ότι, αν ενεργείς αρκετά τρελά, ο εχθρός σου θα φοβηθεί και θα σου δώσει παραπάνω από όσα θέλεις.

Όμως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταξιδιών του φαίνεται ότι άλλαξε κάπως τη στάση του και κάνει κάτι που στην αρχή δήλωνε ότι δε θα κάνει: διαπραγματεύεται. Στη Γαλλία κέρδισε κάποια υποστήριξη.

Την Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης άλλαξε πάλι θέση. Αντί για κούρεμα πρότεινε την ανταλλαγή με ομόλογα.

"google ad"

Αυτό μπορεί να φανεί πιο θελκτικό για τους Γερμανούς που εναντιώνονται στο κούρεμα του χρέους.

Φαίνεται ότι η στρατηγική του Βαρουφάκη – ριψοκίνδυνη, λίγο τρελή, αλλά στα πλαίσια μίας διαπραγμάτευσης – μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Από την άλλη όμως, μπορεί να αποτύχει και παταγωδώς. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το μέλλον του Ευρωπαϊκού Σχεδίου βρίσκεται στα χέρια ενός ριζοσπάστη οικονομολόγου που δε φορά γραβάτα και που λέει αυτό που πιστεύει χωρίς ωραιοποιήσεις.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ