Της δικηγόρου Έφης Τέλλη
Είμαι στο ίδιο γραφείο στην οδό Πολυτεχνείου από το 1994.Ποτέ πριν δεν είχα δει αστέγους στην περιοχή. Εδώ και κάποιους μήνες, άνθρωποι κοιμούνται ακριβώς δίπλα, στα 2 μέτρα από την είσοδο, κάτω από το υπόστεγο της διπλανής πολυκατοικίας.
Κάθε βράδυ!
Στρώνουν κάτω χαρτοκούτια και σκεπάζονται με ένα σεντόνι ή με μία κουβέρτα έχοντας δίπλα ένα σακίδιο, προφανώς με όλα τους τα υπάρχοντα. Όχι ότι έχει καμία σημασία αυτό που θα αναφέρω, αλλά δεν μοιάζουν μετανάστες. Οι μετανάστες δύσκολα θα μείνουν στον δρόμο, γιατί αν φτάσουν σε τέτοια οικτρή κατάσταση, είτε γυρνάνε στην χώρα τους-για να πεινάνε εκεί-, είτε μένουν όλοι μαζί γιατί είναι πιο ισχυροί οι οικογενειακοί δεσμοί και μεγαλύτερη η αίσθηση της «κοινότητας». Αυτοί που κοιμούνται στον δρόμο είναι κατά βάση έλληνες που έχασαν σπίτι και δουλειά και δεν τους θέλει κανείς. Ποιός θέλει να φορτωθεί άλλωστε ένα άλυτο πρόβλημα, έστω και αν αυτό είναι συγγενής;
Το καλοκαίρι ένας άστεγος μαζί με όλα του τα υπάρχοντα –το σακίδιο του δηλαδή-, έμπαινε κάθε μέρα στην πολυκατοικία που έχω το γραφείο μου και καθόταν στην καρέκλα που υπήρχε στην είσοδο δίπλα στο τραπεζάκι που υπάρχει για την αλληλογραφία. Στην αρχή καθόταν λίγα λεπτά και μας κοιτούσε φοβισμένα, μετά καθόταν περισσότερο, στη συνέχεια καθόταν ώρες. Αυτό κράτησε λίγες μέρες, γιατί η πολυθρόνα της εισόδου στη συνέχεια εξαφανίστηκε, προφανώς γιατί κάποιοι ένοικοι της πολυκατοικίας δεν ήθελαν ο άστεγος να τους χαλάει την μόστρα.
Υπάρχει όμως πάντα και ο άλλος κόσμος, ο κόσμος της αλληλεγγύης, πάντα μειοψηφικός αλλά υπάρχει: Στην πολυκατοικία που έχει το γραφείο της μία φίλη μου στην 26ης Οκτωβρίου μπροστά από τα δικαστήρια, μένει στο υπόγειο εκεί που είναι τα ρολόγια της ύδρευσης, εδώ και τρία χρόνια ένας κύριος άστεγος.(Αυτός ήταν μάλλον από τους 1ους που έπληξε η κρίση).Όλη την ημέρα κάθεται σε μία καρεκλίτσα στην είσοδο και το βράδυ κοιμάται στα ρολόγια όπου έχει βάλει ένα στρώμα. Οι ένοικοι τον αφήνουν να μένει εκεί και του πηγαίνουν πράγματα. Άλλες φορές δέχεται τα τρόφιμα που του προσφέρουν, άλλες φορές είναι πολύ θυμωμένος και αρνείται να πάρει οτιδήποτε. Όσες φορές έτυχε να μπώ στην πολυκατοικία, ο κύριος κατεβάζει τα μάτια και εγώ ντρέπομαι πάρα πολύ που είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας που ο άστεγος κύριος κατεβάζει τα μάτια αντί να τα κατεβάζουμε εμείς.
Αναρωτιέμαι αυτούς τους ανθρώπους, πόσοι τους βλέπουν; Μόνο εμείς που ζούμε δίπλα τους, παρόλο που έχουμε την τύχη να είμαστε σε καλύτερη μοίρα; Προφανώς κάποιοι είναι πολύ ψηλά για να δουν τόσο χαμηλά – συμπεριλαμβανομένων και πολλών πρώην συντρόφων φυσικά- από ψηλά όλα φαίνονται καλά.
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το κύμα πλειστηριασμών 1ης κατοικίας που έρχεται, το οποίο πράγματι έρχεται, να εισφέρω κάποιες πληροφορίες, πράγματα που τα ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό όσοι ασχολούμαστε με το θέμα, αλλά ο πολύς ο κόσμος τώρα αρχίζει να τα αντιλαμβάνεται.
• Προστασία οριζόντια της 1ης κατοικίας υπήρξε έως την 31-12-2014.Λέγοντας «οριζόντια προστασία» εννοούμε να προστατεύεται η 1η κατοικία με νόμο χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια. Μετά είχαμε τις δηλώσεις Σταθάκη που θα προστάτευε εκτός από την 1η κατοικία και τους λαγούς με πετραχήλια, αλλά ουδέποτε ξανά ψηφίστηκε νόμος που να προστατεύει την 1η κατοικία. Μόνο όταν επιβλήθηκαν τα capital control, με υπουργική απόφαση ανεστάλη η διενέργεια των πλειστηριασμών για ένα μήνα και στη συνέχεια παρατάθηκε η προστασία αυτή πάλι με υπουργική απόφαση για λίγους μήνες ακόμη. Η Ένωση Τραπεζών επίσης, αν και δεν δεσμευόταν από κανένα νόμο, ανακοίνωσε το καλοκαίρι του 2015 ότι δεν θα κάνει πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2015, δέσμευση την οποία τήρησε. Οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας ανεστάλησαν για 1-2- μήνες και στις αρχές του 2016. Όμως ξανατονίζω , ότι ποτέ μετά τον Δεκέμβριο του 2014 δεν είχαμε ξανά προστασία οριζόντια της 1ης κατοικίας, όπως είχαμε το 2010-2014.
• Ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, υπέστη συνεχείς τροποποιήσεις και πλέον μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν μόνο ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός πολιτών, όσοι ζούνε τελείως κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή έχουν εισοδήματα που δεν καλύπτουν τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», όπως αυτές καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ.
• Φτιάχτηκε το νομικό πλαίσιο για να αλλάξουν περιουσίες χέρια σε μία νύχτα και αναφέρομαι φυσικά στην ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Να θυμίσω ότι σύσσωμο το σώμα των δικηγόρων (δεξιοί- αριστεροί)πανελλαδικά έκαναν πολύμηνη αποχή το 2014 για να αποτραπεί η ψήφιση του, και ψηφίστηκε ο ίδιος ακριβώς Κ.Πολ.Δ. από την 1η φορά αριστερά κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Με τον νέο κώδικα απλοποιούνται πάρα πολύ οι διαδικασίες της εκτέλεσης –πλειστηριασμών, συντέμνονται πολύ οι προθεσμίες, είναι μικρότερη η τιμή 1ης προσφοράς κλπ.
• Ψηφίστηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών που μεταξύ άλλων ορίζει ότι οι Τράπεζες μπορούν να χαρακτηρίζουν έναν δανειολήπτη ως «μη συνεργάσιμο» και να χάνει και αυτό – το μισό- δικαίωμα που έχει να προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, αν δεν προσέλθει στη τράπεζα όταν τον καλέσει για να δώσει στοιχεία και δεν καταθέσει πρόταση για την ρύθμιση της οφειλής του.(Στην πράξη οι τράπεζες χαρακτηρίζουν όλους τους πολίτες που δεν αποδέχονται την πρόταση που οι τράπεζες κάνουν, ως μη συνεργάσιμους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να χάνουν αυτοί τα δικαιώματα τους)
Το έγκλημα συνεπώς έχει συντελεστεί καιρό πριν,- το λες και προσχεδιασμένο- και τώρα απλά θρηνούμε θύματα.
Όλα τα παραπάνω τα παραθέτω τελείως επιγραμματικά μπορώ όμως να τα εκθέσω και με όλες τους τις λεπτομέρειες. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το καλοκαίρι του 2015 εγώ τουλάχιστον έκλαιγα με μαύρο δάκρυ, μετά την υπογραφή του μνημονίου, ξέροντας τι θα επακολουθήσει.
Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή η κυβέρνηση μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση, την ευθύνη έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε ξεχνάω την πολιτική των τραπεζών που την προηγούμενη δεκαετία σε έπαιρναν 10 τηλέφωνα την ημέρα για να σου προσφέρουν 10 δάνεια, ΑΛΛΑ να είσαι κυβέρνηση «1η φορά αριστερά» και να είσαι ΕΣΥ που ψηφίζεις όλο το πλαίσιο για την εκπλειστηρίαση της 1ης κατοικίας και να διενεργείς ΕΣΥ 1η φορά πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας, το λες και κατάντια!