20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άσχημες συνθήκες εργασία, λιποθυμία λόγω φόρτου εργασίας μέχρι και θάνατο σε ξενοδοχείο καταγγέλει το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Επισιτισμού ν. Χανίων καταγγέλλει τις κακές συνθήκες εργασιας στο τομέα επισιτισμού στα Χανιά:

Έχουν περάσει 2μιση μήνες όπου επίσημα έχει ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα, και οι εργαζόμενοι ήδη πληρώνουν τα «σπασμένα». Η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου έχει πραγματικά ξεσαλώσει!

Το αντεργατικό τερατούργημα που η κυβέρνηση της Ν.Δ ψήφισε στην Βουλή για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, και στηρίχτηκε κατά το ήμισυ από το ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιείται ήδη για να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί δουλειάς.

Στα σωματεία έρχονται ήδη φτάνουν καταγγελίες για 12ωρα, απλήρωτες υπερωρίες,δουλειά ένας για τρεις σε όλα τα πόστα.

Κάθε σαιζόν στην Κρήτη οι εργαζόμενοι έχτιζαν το «τουριστικό» θαύμα και το πλήρωναν με εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ήλιο με ήλιο. Φέτος που υπάρχει η ανάγκη για περισσότερα εργατικά χέρια σε κάθε πόστο ,ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα , τα εστιατόρια, τα μεγάλα ταχυφαγεία και οι αλυσίδες τις εστίασης δουλεύουν υποστελεχωμένα ,ώστε να καλυφθεί η «ζημιά» με την εντατικοποίηση της εργασίας των ίδιων των εργαζομένων.Ταυτόχρονα χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που “εναλλάσσονται” στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία και στην αναστολή σύμβασης, με το εισόδημα να μειώνεται συνεχώς την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι όμιλοι ξεκοκαλίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικής στήριξης. Εκατοντάδες δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας να είναι υποστελεχωμένες.

Αυτοί λοιπόν που έχουν την ευθύνη για την νέα έξαρση της πανδημίας συνεχίζουν με θράσος να κουνάνε το δάκτυλο στους εργαζόμενους. Αντί να εφαρμόσουν πρωτόκολλα υγείας που πραγματικά να προστατεύουν τη ζωή μας μέσα στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούν την “υποχρεωτικότητα” στον εμβολιασμό για να εκβιάσουν και να ξεφορτωθούν με αυτή τη δικαιολογία, εκατοντάδες εργαζόμενους που μέχρι σήμερα ήταν στην ουσία άνεργοι και ζούσαν στη καλύτερη των περιπτώσεων με 534ευρώ. Αυτό που δείχνει η καθημερινότητα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς είναι ότι κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την προστασία της Υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το τελευταίο μόνο διάστημα έχουμε τα εξής περιστατικά:

  • Έχουν βάλει εργαζόμενο να πληρώσει ακόμα και το μπουκάλι νερό σε επισιτιστικό κατάστημα σε τουριστική περιοχή.
  • Έργαζόμενος σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο Γεράνι λιποθύμησε την ώρα της δουλειάς και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ακόμα και σήμερα στο νοσοκομείο, ενώ το ασθενοφόρο έκανε να έρθει 45 λεπτά στο ξενοδοχείο.
  • Εργαζόμενοι έχουν νιώσει αδιαθεσία μετά από συνεχόμενα 9ωρα και 10ωρα και ενώ ζήτησαν ρεπό ή να μεταφερθούν την επόμενη ημέρα σε μεταγενέστερη βάρδια η εργοδοσία τους το αρνήθηκε.
  • Εργαζόμενος έπαθε ηλεκτροπληξία και σκοτώθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή της Γεωργιούπολης. Το περιστατικό διερευνούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Το Δ.Σ του Σωματείου Επισιτισμού Νομού Χανίων εκφράζει τα ειλικρινή  συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε την ζωή του.  Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στον συνάδελφο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα όμως κάνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου μας!

Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας!

Διεκδικούμε την ισχύ της ΣΣΕ! Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς

Ενημερωνόμαστε Από το σωματείο μας για τα δικαιώματα μας!

Καταγγέλλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία!

Η εγγραφή και η επαφή με το σωματείο μας δεν είναι κάτι που μας σημαδεύει στην εργοδοσία, είναι δικαίωμα και προνόμιο όλων των εργατών!

"google ad"

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για :

  • Να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα, με 5ημερο 8ωρο. Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών σε ξενοδοχεία και επισιτισμό.
  • Οχι στις απλήρωτες υπερωρίες και την υποστελέχωση.
  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Να είναι άκυρες οι απολύσεις που γίνονται με πρόσχημα το μη εμβολιασμό την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία δεν ενημερώνουν ουσιαστικά τους εργαζομένους, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Πρόγραμμα γενικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό δωρεάν έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια με ευθύνη των γιατρών εργασίας και με συνεχή διαγνωστικά τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...