27.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Έγκαιρα θα γίνει η δακοκτονία

Ημερομηνία:

Δέσμευση υφυπουργού Αγρ. Ανάπτυξης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ευτ. Δαμιανάκη

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση του έλκους στις καστανιές του Νομού Χανίων

Τη δέσμευση ότι η δακοκτονία θα προχωρήσει άμεσα έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, ο οποίος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται στο συγκεκριμένο ζήτημα, εξαιτίας των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Παράλληλα, ο κ. Δριβελέγκας, απαντώντας στον κ. Δαμιανάκη για την καθυστέρηση που παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς στον Νομό Χανίων, ανακοίνωσε ότι η σχετική μελέτη θα ανατεθεί τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία καταπολέμησης θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2012, καθώς υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις.

Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

«Πράγματι, κύριε συνάδελφε, έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν μπορεί να γίνει η δακοκτονία μετά τον Ιούλιο. Όπως πολύ σωστά είπατε, είμαι από ελαιοπαραγωγικό Νομό και είμαι και ο ίδιος καλλιεργητής ελιάς και γνωρίζω πάρα πολύ καλά το πρόβλημα», επεσήμανε ο κ. Δριβελέγκας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Δαμιανάκη, που αφορούσε τα θέματα της δακοκτονίας και του έλκους της καστανιάς.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να μπει, έστω με μειωμένο προσωπικό, σε ενεργοποίηση η δακοκτονία. Δυστυχώς -γι’ αυτό λέω ότι έχετε απόλυτο δίκιο- υπάρχουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνο, όπως ξέρετε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει αυτές τις αρμοδιότητες».

Καταλήγοντας, ο κ. Δριβελέγκας διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει η δακοκτονία. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το γραφειοκρατικό θέμα, έτσι ώστε έγκαιρα να αρχίσει η δακοκτονία. Λαμβάνω υπόψη και τη δική σας πρόταση», είπε στον κ. Δαμιανάκη και συνέχισε: «Αν χρειαστεί θα έχουμε μια συνεργασία με την περιφέρεια -γιατί όπως επίσης γνωρίζετε, το θέμα αυτό ανήκει στην περιφέρεια- για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατική διαδικασία. Ευχαρίστως είμαστε στη διάθεσή σας, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά για να κάνουμε και μια συνάντηση για ό,τι θέματα υπάρχουν. Πάντως, να μείνετε ήσυχος. Θα αρχίσει έγκαιρα η δακοκτονία».

Νωρίτερα, ο κ. Δαμιανάκης είχε επισημάνει το πρόβλημα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, όταν το ποσό της σύμβασης είναι πάνω από 500.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, τότε παρίσταται αναγκαίος ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν πάρα πολύ λόγω της μείωσης του προσωπικού και άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών, ξέρετε πολύ καλά ότι αν περάσουν τριάντα μέρες -γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος- μέχρι να γίνει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εν συνεχεία να υπογραφεί η σύμβαση και να εγκατασταθούν τα συνεργεία, η δακοκτονία θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις αρχές Αυγούστου, που δεν θα έχει, πλέον, καμμία απολύτως αξία δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, εάν δεν γίνει η σχετική δακοκτονία τώρα στην πήξη του πυρήνα είναι σαν να μη γίνει καθόλου. Το εννοώ αυτό, διότι δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Τώρα, αυτήν τη στιγμή που πήζει ο πυρήνας, εγκαθίσταται ο δάκος και αρχίζει η διαδικασία αυτή, που σημαίνει ότι θα καταστραφεί η παραγωγή σε πολύ υψηλό ποσοστό».

Ο κ. Δαμιανάκης πρότεινε «να γίνει μια παρέμβαση της διοίκησης για  άμεση έγκριση των φακέλων, κατά προτεραιότητα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εάν δεν γίνει αυτό», πρόσθεσε, «τότε νομίζω ότι πρέπει να προκαλέσουμε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, επειδή έχει τα θέματα η περιφέρεια πλέον, μια σύσκεψη είτε σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων είτε σε επίπεδο Υπουργών, ούτως ώστε να βρούμε και να αναζητήσουμε μια λύση, διότι εάν περάσει ενάμισι μήνας, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή και λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης πρέπει να βοηθήσουμε τον αγροτικό χώρο, πρέπει να μην εγκαταλείψουμε τις περιφέρειες μας, πρέπει η βάση μας να δοθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη και ο τομέας της γεωργίας στην περιφέρεια είναι νομίζω ο πρωταρχικός τομέας», τόνισε ο κ. Δαμιανάκης.

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

Η αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα, δεσμεύτηκε ο κ. Δριβελέγκας, απαντώντας στη χθεσινή επίκαιρη ερώτηση του κ. Δαμιανάκη.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «σε επτά νομούς κατά την τέταρτη προγραμματική περίοδο το μέτρο θα προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, δηλαδή θα ενταχθεί τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των άλλων νομών είναι και ο Νομός Χανίων. Αμέσως, μέσα στο φθινόπωρο, θα γίνει η ανάθεση της μελέτης. Βέβαια, όπως ξέρετε και εσείς γιατί έχετε ασχοληθεί πάρα πολύ μ’ αυτό το θέμα, η καταπολέμηση θα γίνει τον Μάιο, γιατί τότε λένε οι επιστήμονες ότι πρέπει να γίνει για να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Δριβελέγκας.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Δριβελέγκας σημείωσε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δώσω αυτήν τη συγκεκριμένη απάντηση, δεδομένου ότι τα χρήματα υπάρχουν, απλά υπήρξε μια καθυστέρηση. Διότι τώρα ακριβώς πληρώνουμε ακόμα την τρίτη προγραμματική περίοδο. Επομένως, μπορείτε να πείτε στους καστανοπαραγωγούς, στους συνεταιρισμούς ότι -επαναλαμβάνω- τον Σεπτέμβριο γίνεται η ανάθεση της μελέτης και τον Μάιο θα έχουμε την εφαρμογή».

Νωρίτερα, ο κ. Δαμιανάκης επεσήμανε ότι «στον Νομό Χανίων η καστανιά αποτελεί μία καλλιέργεια πάρα πολύ δυναμική. Αναπτύσσεται κυρίως σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Σήμερα στο Νομό Χανίων έχουμε περίπου 110.000 καστανόδεντρα με μία ετήσια παραγωγή γύρω στους 1.300 τόνους. Οι καστανοπαραγωγοί του νομού, βλέποντας το μέλλον και τη δυναμική αυτής της καλλιέργειας, δραστηριοποιήθηκαν και συνέστησαν έναν πρότυπο συνεταιρισμό, καθώς και μία αναπτυξιακή εταιρεία για την παραγωγή, την καλλιέργεια, την παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής, αλλά και την εμπορία του προϊόντος».

Ο κ. Δαμιανάκης τόνισε ότι «έχω κάνει δύο ερωτήσεις προς την προκάτοχο του κυρίου Σκανδαλίδη, την κυρία Μπατζελή, αλλά και στον κύριο Σκανδαλίδη. Πήρα αντιφατικές απαντήσεις. Η μεν κ. Μπατζελή μου απάντησε ότι εντός του 2010 θα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη δράση 227, με προϋπολογισμό τρία εκατομμύρια και ότι εντός του 2010 θα είχε προκηρυχθεί. Από τον κύριο Σκανδαλίδη άκουσα για εντός του 2011. Η αντιφατικότητα αυτών των απαντήσεων ανησυχεί τους παραγωγούς γιατί πραγματικά αυτό το έλκος της καστανιάς που έχει διαπιστωθεί από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, αλλά και από το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης είναι απολύτως καταστροφικό. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή, ενώ η χώρα τη δεκαετία του 1960 παρήγαγε περίπου 18.000 τόνους κάστανων, τη δεκαετία του 2000 η παραγωγή μειώθηκε στις 10.000 τόννους με αποτέλεσμα να κάνουμε εισαγωγές από Κορέα, Ισπανία, Τουρκία και Πορτογαλία και άλλες χώρες της τάξεως περίπου των 6.000 έως 8.000 τόνων, χωρίς να συνυπολογίζονται σ’ αυτό και τα μεταποιημένα προϊόντα του κάστανου».

Καταλήγοντας, ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την ένταξη, δεδομένου ότι υπάρχουν -απ’ ό,τι γνωρίζω- οι σχετικές πιστώσεις, διαφορετικά μία ακόμη δυναμική καλλιέργεια όπως αυτή του καστάνου σ’ αυτήν την κρίση που περνάει η αγροτική παραγωγή γενικά θα δυσκολευτεί να επιβιώσει».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ