Ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζουν την έκθεση «Χρονική Αντιστρεπτότητα Αντόνιο Ταμπούκι – Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Η έκθεση ανοίγει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:00, με το πρώτο κεφάλαιο του θέματος. Η έκθεση καθ’ όλη τη διάρκειά της διαμορφώνεται, διευρύνεται και διαφοροποιείται η δυνατότητα συμμετοχής σε 7 διαδραστικές λειτουργίες των επισκεπτών που τιμούν τη μνήμη του Ταμπούκι. Η τελική της παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 στις 20:00.
Ιστορική εισαγωγή Θανάσης Μουτσόπουλος.
Η αναδρομική αυτή έκθεση εικαστικών έργων του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη (Χανιά 1952) παρουσιάζεται με αφορμή τα 21 βιβλία του Α. Ταμπούκι που μεταφράσθηκαν στα ελληνικά από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τις εκδόσεις “Άγρα”. Η έκθεση διαρθρώνεται στα 3 επίπεδα του ΚΑΜ ως ένα περιβάλλον με 44 επί μέρους εγκαταστάσεις, χρονολογημένες σπονδυλωτές ενότητες που δεν εικονογραφούν το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα αλλά συνδιαλέγονται μαζί του ως χωροχρονική ανέλιξη -σπειράλ- σε θέματα παρμένα από μυθιστορήματα και διηγήματά του. Ο Μαρκαντωνάκης χρησιμοποιεί τον όρο του Α. Ταμπούκι “αντιστρεπτότητα του χρόνου” (βιβλίο “Η γαστρίτιδα του Πλάτωνα”) με πρόθεση ανάδειξης της ανάδρομης πορείας από το 2017 προς το 1975. Η αισθητική ματιά της μεταπρωτοπορίας, η κεραία της εκλεκτιστικής συγγένειας του σήμερα με το βιωμένο χθες, ανασκηνοθετημένα μ’ αντίστροφη ροή, όπου η δεδομένη εικαστική συλλογή, προσφέρεται για τη μεθοδική ανάλυση των θεμάτων του Ταμπούκι επεξεργασμένη με σεβασμό ΑΝΤ’ ΑΥΤΩΝ (συμπεριλαμβάνεται και η εργασία του μεταφραστή Χρυσοστομίδη) από τον εικαστικό καλλιτέχνη. Ένα συμπίλημα ιδεών, μέσα από τη συνύπαρξη πολλαπλών υλικών σε ποιητική έντεχνη συνδυαστική. Τα βιώματα, η αγάπη για τη μεσογειακή Ευρώπη τροφοδοτούν την πλουραλιστική Ανθρωπογεωγραφία, ύμνο στην ανάμνηση σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού κυρίως του 20ου αιώνα.
Για τον Μαρκαντωνάκη η διάσταση των έργων αναγνωρίζεται μέσα από σχέδια, ζωγραφική, γλυπτική, installation, φωτογραφίες, με μετρήσιμο “μόντουλορ” το “μπόι” των δύο δημιουργών. Εξαίρεση το πελώριο ρεαλιστικό πορτραίτο-κολάζ του Ταμπούκι που πραγματοποιείται από τον Γ. Π. Μαρκαντωνάκη με τη βοήθεια του κοινού από το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2018 στην αντίστοιχη έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το πορτραίτο αυτό είναι ένα εικαστικό “ρέκβιεμ”, ύμνος στη μνήμη-χρόνος, βασικά θεματικά μότο στο έργο του αειμνήστου Αντόνιο Ταμπούκι.
Σε παράλληλες εκδηλώσεις για τον Α. Ταμπούκι θα πραγματοποιηθούν στο ΚΑΜ ομιλίες, βιβλιοαναγνώσεις, ξεναγήσεις μαθητών και φοιτητών.
Ο Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης στην Αθήνα και στα Χανιά 44 χρόνια. Διευθύνει τον “Χώρο Τέχνης Χανίων”. Βραβευμένος. Στο ενεργητικό του 200 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.