30.8 C
Chania
Sunday, June 16, 2024

Έκκληση Μακρόν-Τζινπίνγκ: Ειρηνευτικές συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ απηύθυναν έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή στο πυρηνικό όπλο.

Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ ο κινέζος ομόλογός του είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», ενώ καταδίκασε κάθε «επίθεση κατά αμάχων», καθώς και οποιαδήποτε «χρήση βιολογικών και χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τετ-α-τετ συνάντησή τους στο Πεκίνο. Ο Σι κάλεσε την διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προφανώς πρέπει τα πυρηνικά όπλα να αποκλεισθούν πλήρως από την σύρραξη.

«Ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς την Ρωσία η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στην Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μακρόν-Σι.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και χαρακτηρίσθηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική» από την γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ότι υπολογίζει σε αυτόν «για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική» και για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Σι. «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Σι προσπάθησε να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη στο σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία που παρουσίασε. Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει εδαφικά κέρδη, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία χαιρέτισαν την προσπάθεια της Κίνας να βρει μια διπλωματική λύση.

Αν και ο Μακρόν δεν αναμένει από την Κίνα να εγκαταλείψει τη στενή της συνεργασία με τη Ρωσία, βλέπει περιθώρια για δυνητικά σημαντικές κινήσεις από το Πεκίνο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γάλλο αξιωματούχο.

Ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή».

«Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», είπε ο Σι τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει ωστόσο «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».

Ο Εμ. Μακρόν επισκέπτεται το Πεκίνο μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος των δύο ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η φωνή τους στον Σι, στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιο ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε προηγουμένως με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε». Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί, στον οποίο επεσήμανε «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών».

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Πιέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε η διεθνής πίεση επί της Κίνας για να αναλάβει ρόλο υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία. Διότι, αν το Πεκίνο εμφανίζεται επισήμως ουδέτερο, ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ποτέ καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ούτε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αντιθέτως, ταξίδεψε μέχρι τη Μόσχα για να προβάλει τη συμμαχία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δημιουργία μαζί του ενός αντιδυτικού μετώπου.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο Εμανουέλ Μακρόν τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει η φωνή που ενώνει την Ευρώπη και για τον λόγο αυτόν προσκάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει στο Πεκίνο, όπως υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας.

Αλλά μπορούν οι δύο να υιοθετήσουν τον ίδιο τόνο; Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να παίξει «σημαντικό ρόλο» στην εξεύρεση του δρόμου της ειρήνης στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στο «έγγραφο των 12 σημείων» του Πεκίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

euro2day.gr

real.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον...

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα...

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει...

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος....