21.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Γερμανικός εκβιασμός στην ΕΕ με δρακόντεια μέτρα σε χώρες όπως η Ελλάδα για χρέος και δημοσιονομική πολιτική

Ημερομηνία:

Η Γερμανία θέλει αυστηρότερους κανόνες μείωσης του χρέους για τις χώρες με υψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους καθώς και αυστηρότερο πλαίσιο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τα δημοσιονομικά σχέδια των χωρών μελών, καθώς το μπλοκ προετοιμάζεται για μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το Βερολίνο απαιτεί να μειώνονται οι αναλογίες χρέους – ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο. Οι χώρες που έχουν πιο μικρά χρέη, θα μπορούν να μειώνουν την αναλογία αυτή κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Σήμερα, οι κανόνες της Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτυγχάνουν μείωση κατά το 1/20 κάθε χρόνο.

Πρόκειται για δημοσιονομικούς στόχους που ακόμη και από συντηρητικούς κύκλους χαρακτηρίζονται «μη ρεαλιστικά δρακόντειοι».

Επιπλέον η Γερμανία επιδιώκει να θέσει όρια στην ίδια την Επιτροπή να συνάπτει ειδικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη μέλη κατά τον καθορισμό της πορείας και του ρυθμού επαναφοράς της δημόσιας χρηματοδότησής τους.

Όπως αναφέρουν οι FT, o γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι ο πλέον δύσπιστος σχετικά με το να αφήσει στην Επιτροπή να επεξεργαστεί και να επιβλέπει αυτά τα διμερή σχέδια.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί διαχρονικά το ρόλο της Επιτροπής ως προς την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, δεδομένης της επιείκειας που έχει δείξει στο παρελθόν στα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις προσπάθειες μείωσης του χρέους χωρών όπως η Γαλλία — ακόμη και η Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής, το Βερολίνο υποστηρίζει «κοινά ποσοτικά κριτήρια αναφοράς και διασφαλίσεις, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα μεταρρυθμισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Η γερμανική πλευρά αναζητεί επιπλέον τρόπους περιορισμού της αύξησης των δημοσίων δαπανών μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος.

Ωστόσο, πιθανότατα θα συναντήσει αντίσταση από τα κράτη μέλη με βαριά φορτία δημόσιου χρέους που αναζητούν ειδικά σχέδια μείωσης, τα οποία αφήνουν πολλά περιθώρια για δημόσιες επενδύσεις.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Usurum – Σκιαδαρέσες live στα Χανιά την Τρίτη 25 Ιουνίου

Usurum - Σκιαδαρέσες live στα Χανιά Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 Προμαχώνας...

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;»

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και...