26.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο – Τι λέει το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Οικοδόμων

Ημερομηνία:

Ένα ακόμη τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στο Ρέθυμνο, με θύμα έναν Ινδό εργάτη που έχασε τη ζωή του πέφτοντας από σκαλωσιά εν ώρα εργασίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και του Σωματείου Οικοδόμων, τα οποία ζητούν άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και την επιβολή αυστηρών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοια περιστατικά που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Το Σωματείο Οικοδόμων καταγγέλλει ότι το δυστύχημα αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα εργοδοτικού εγκλήματος, καθώς η έλλειψη μέτρων προστασίας και η εντατικοποίηση της εργασίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα ζητούν από την Επιθεώρηση Εργασίας να διεξάγει άμεση και διεξοδική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς αιτίες του δυστυχήματος και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις. Επιπλέον, ζητούν την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Πιο αναλυτικά, την διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος με θύμα έναν Ινδό εργαζόμενο, ζητά από την Επιθεώρηση Εργασίας το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, τονίζοντας οτι η νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Δεν έχουν τέλος τα εργατικά ατυχήματα. Ακόμη ένας συνάδελφος με καταγωγή από την Ινδία, έχασε χθες τη ζωή του πέφτοντας από σκάλα κατά την εργασία του, για δεύτερη φορά σε εταιρεία στον Πρίνο Ρεθύμνου. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου καλεί το Τεχνικό τμήμα του Σ.ΕΠ.Ε να διερευνήσει το παραπάνω συμβάν για να έρθει στο φως το τι ακριβώς συνέβη, ενώ δηλώνουμε ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά ότι η Νομοθεσία στα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να ενισχυθεί επιτέλους το Σ.ΕΠ.Ε. , προκειμένου να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους συναδέλφους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του συναδέλφου, εκφράζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσουν να συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα.

Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου

Στο νεο εργατικό δυστύχημα με τον Ινδό εργάτη που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από σκάλα εν ώρα εργασίας, αναφέρεται και το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου, τονίζοντας πως “η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο “κόκκινο” είναι φαινόμενα – “συνώνυμα” με τους περισσότερους θανάτους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης”.

Αναλυτικά:

‘Σήμερα, ένας ακόμα εργάτης δεν γύρισε στην οικογένεια και στους φίλους του μετά την δουλειά. Ο συνάδελφος με καταγωγή από την Ινδία εργαζόταν σύμφωνα με πληροφορίες ανασφάλιστος σε εταιρεία κατασκευής δομικών υλικών στον Πρίνο Ρεθύμνου, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, είναι το τρίτο θύμα από την αρχή του χρόνου στο νομό, και το έκτο μέσα σε έξι μέρες Πανελλαδικά.

Ξεκαθαρίζουμε ότι «δεν είναι η κακιά η ώρα όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές! Δεν είναι το “ανθρώπινο λάθος” όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Κι όταν μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο “κόκκινο” (“απελευθερωμένη” από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με τα 13ωρα, εξαήμερα κ.α.) είναι φαινόμενα – “συνώνυμα” με τους περισσότερους θανάτους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

Είναι ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα από την πλειάδα που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν διαρκώς βαρύ φόρο αίματος στους χώρους δουλειάς. Είναι ένας διαρκής ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος της ζωής μας. Κάθε τρεις ημέρες ένας εργαζόμενος στην χώρα μας χάνει την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα, και δεκάδες σακατεύονται.

Τα εργατικά «ατυχήματα» συμβαίνουν τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως την Επιθεώρηση Εργασίας στο Ρέθυμνο με έναν μόνο υπάλληλο, την ανυπαρξία Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στον Νομό.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει «πατήσει το πόδι της» σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς που κινούνται στη λογική και «τα θέλω» της εργοδοσίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει, η δουλειά να προχωράει, τα κέρδη να μεγαλώνουν και η ασφάλεια και τήρηση των πρωτοκόλλων, πάει περίπατο.

Το Συνδικάτο οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους «να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί.

Δεν είναι μοιραίο, δεν είναι κανονικότητα στην ζωή μας να πάμε για δουλειά και μην ξέρουμε εάν θα γυρίσουμε! Να ζούμε σε ένα διαρκές “πάμε κι όπου βγει”! Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας να διεκδικήσουμε:

• Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων  σε όλους τους χώρους δουλειάς.

• Να σταματήσει κάθε μορφή εντατικοποίηση της εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι που την διευκολύνουν (Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κ.α).

• Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

• Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία( ΥΑΕ).

• Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων». Δημιουργία επιθεώρηση Υγειάς κι Ασφάλειας στο Νομό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου εκφράζει τα ποιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του συναδέλφου, και απαιτεί να πραγματοποιηθεί διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Καλούμε τους οικοδόμους να συσπειρωθούν στο συνδικάτο μας, να παλέψουμε από κοινού ώστε να επιβάλλουμε στην πράξη στους χώρους δουλειάς όσα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τη ζωή μας.”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12 Οκτώβρη 1944: 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά

Του Σπύρου Δαράκη * Ο Γ. Παπανδρέου ομολογεί τους σκοπούς...

ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ενστάσεις για το έργο της Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά-Δαμάστα

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) Δυτικής Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση...

Χανιά: Μέσω κούριερ από το εξωτερικό λάμβανε τα ναρκωτικά

Σε επιχείρηση της αστυνομίας στα Χανιά συνελήφθη ένας άνδρας...

Τηλεφωνική απάτη με αποδέκτες προμηθευτές του Δήμου Χανίων

Ο Δήμος Χανίων εφιστά την προσοχή των συμπολιτών μας,...