15.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ένας βολικός για τη Γερμανία “σεβασμός για την Ελλάδα”: Γερμανική οργάνωση θέλει να αναλάβει τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Ημερομηνία:

Έχουμε στα Χανιά προσπάθειες ανάληψης της εξιστόρησης της τοπικής ιστορίας αντίστασης στους ναζί από Γερμανούς πολίτες, τώρα έχουμε και οργανώσεις που θέλουν να αναλάβουν και τον αγώνα για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων!

Ομάδα Γερμανών πολιτών από το Βερολίνο που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, την υλοποίηση έργων στον χώρο της υποστήριξης προσφύγων, της κλιματικής προστασίας και των ομάδων αυτοβοήθειας δημιούργησε οργάνωση υπό την επωνυμία “Σεβασμός για την Ελλάδα” που θέλει περίπου να αναλάβει εκ μέρους των Ελλήνων τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις…

Να σημειώσουμε ότι στην οργάνωση συμμετέχει η πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων Χίλντε Σραμ, γνωστή και  ως η κόρη του γερμανού αρχιτέκτονα και Υπουργού Εξοπλισμών του Ναζιστικού Κόμματος και καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου Άλμπερτ Σπέερ.

Όπως σημειώνουν πολίτες ενεργοί στο κίνημα για την καταβολή αποζημιώσεων αυτό που καταλογίζουν στη Χίλντε Σραμ δεν είναι ότι ο πατέρας της ήταν σημαίνων στέλεχος του ναζιστικού κόμματος αλλά ότι δεν συντάχθηκε με τον αγώνα των ελληνικών οργανώσεων και επέλεξε αντ’ αυτού να συμμετάσχει στην ιδρύση μίας άλλης πρωτοβουλίας που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός νέου Γερμανικού Ταμείου που έρχεται σε αντίθεση και σε σύγκρουση με τα αιτήματα και τις απαιτήσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις που θέτουν οι ελληνικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση για τις ελληνικές διεκδικήσεις που ψηφίστηκε στις 17 Απριλίου του 2019 από την ελληνική βουλή εκτιμά το ποσό των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στα 290 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κ. Σραμ θεωρεί ότι η απαίτηση σε αυτό το ύψος «δεν είναι ρεαλιστική». «Όμως», προσθέτει, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνει τίποτα».

Ποιο ποσό είναι ρεαλιστικό; Τι είναι αυτό που μπορεί να γίνει; Αυτό αναλύεται σε έγγραφο από τον Ιανουάριο του 2019 με τίτλο: “Γερμανική ευθύνη για τον πόλεμο και υποχρεώσεις έναντι της Ελλάδας

Στο έγγραφο της Οργάνωσης σημειώνεται ότι ρεαλιστική είναι η πληρωμή από το γερμανικό κράτος του ποσού των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κατοχικό Δάνειο, και κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων για τα εγκλήματα κατά των Εβραίων. Στον σχεδιασμό υπάρχει και η δημιουργία ενός Ταμείου με 15 εκατομμύρια ευρώ για έργα “βιώσιμης ανάπτυξης” και προστασίας του περιβάλλοντος σε μαρτυρικά χωριά και πόλεις.

Από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ λοιπόν πέφτουμε στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο “Σεβασμός για την Ελλάδα” φαίνεται τελικά ότι σέβεται ιδιαίτερα και τις βουλές του Γερμανικού κράτους, είναι εξαιρετικά βολικός, θα έλεγε κανείς ότι είναι προς το συμφέρον κυρίως της Γερμανίας…

Το προκλητικό βεβαίως είναι ότι αυτό γίνεται εις το όνομα του αγώνα διεκδίκησης των Ελλήνων, ως Γερμανοί πολίτες που τάσσονται υπέρ της Ελλάδας.

Σύμφωνα με σχετικό κείμενο, ο Σύλλογος προτείνει “ελληνογερμανικές συνεργασίες” για τη βοήθεια σε μεμονωμένους δήμους στην επίτευξη στόχων της προτίμησής τους:

“Εκπρόσωποι τοπικών πρωτοβουλιών, σε συνεννόηση με τον εκάστοτε δήμο, μας καταθέτουν προτάσεις για συγκεκριμένα προγράμματα. Συγκεντρώνουμε χρήματα για την ανέγερση ενός μουσείου στο χωριό Λιγκιάδες, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάσθηκαν στα 1943 από την Βέρμαχτ (βλ. την κινηματογραφική ταινία «Το μπαλκόνι»), καθώς και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο αγροτικό περιφερειακό ιατρείο Καμαρών στην Πελοπόννησο. Ένα ιατρείο με ελλιπή εξοπλισμό και χωρίς θέρμανση, με βάση το οποίο δύο γυναίκες γιατροί φροντίζουν τους κατοίκους δώδεκα χωριών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές μαρτυρικές κοινότητες”

Σε ένα δεύτερο επίπεδο προτείνει τη δημιουργία Ταμείου “για βιώσιμα έργα στην ύπαιθρο”…  “σε χωριά και μικρές πόλεις που υπέφεραν ιδιαίτερα από την φρίκη της γερμανικής κατοχής”

"google ad"

Όπως σημειώνεται:

“Πρόκειται πρωτίστως για τις «Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδoς » – όπως επισήμως χαρακτηρίζονται 122 τόποι”

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το συνολικό κόστος που θα χρειαστούν για όλα τα μαρτυρικά χωριά και τις πόλεις της Ελλάδας φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των …15 εκατομμυρίων ευρώ:

“Το μέγιστο ύψος της οικονομικής υποστήριξης ανά χωριό ή κωμόπολη ανέρχεται στα 600.000 ευρώ. Με κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ οικονομική υποστήριξη και 50 οικισμούς που υπολογίζεται πως επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να διατεθούν 15 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να κατανεμηθεί στους προϋπολογισμούς της Γερμανίας για την προσεχή πενταετία με 3 εκατομμύρια ανά έτος προσθέτοντας εδώ και το διοικητικό κόστος.”

Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν “μια ουσιαστική απάντηση στις γερμανικές σφαγές σήμερα, 75 χρόνια αργότερα”.

Μάλιστα, για να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής από τους πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν δήμοι, τοπικές ΜΚΟ αλλά και κάτοικοι.

Οι προτάσεις, σύμφωνα με την οργάνωση, θα εξετάζονται από μια ελληνογερμανική επιτροπή στην οποία ζητούμενο θα είναι η κατά το πλείστον συμμετοχή Ελλήνων που να σχετίζονται με το  «Δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος».

Διαβάστε σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις:

Πάνω από 300 δις ανέρχονται οι γερμανικές επανορθώσεις

Πάνω από 300 δις ανέρχονται οι γερμανικές επανορθώσεις

202.000 υπογραφές υπέρ της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα

202.000 υπογραφές υπέρ της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα

Η Γερμανία Πρέπει να Πληρώσει στην Ελλάδα τις Προ Πολλού Οφειλόμενες Υποχρεώσεις της

Η Γερμανία Πρέπει να Πληρώσει στην Ελλάδα τις Προ Πολλού Οφειλόμενες Υποχρεώσεις της

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...