19.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ένας καλλιτέχνης ταξιδευτής στη Μικρονησία: Το σύμπαν στα κύματα του Paul Jacoulet

Ημερομηνία:

Το μουσείο στην αποβάθρα Μπρανλύ, Παρίσι / 26 Φεβρουάριου 2013 – 19 Μαΐου 2013 | Ο γάλλος καλλιτέχνης Πωλ Ζακουλέ (Paul Jacoulet, 1896 – 1960) έφτασε στην Ιαπωνία στα 1899 με την οικογένεια, όπου και παρέμεινε εκεί το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Σε μια εποχή που τα μακρινά ταξίδια ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο ο ζωγράφος «επισκέπτεται» συχνά στην Κορέα, στην Κίνα και στη Μικρονησία για να ζωγραφίσει πορτραίτα γηγενών – χρησιμοποιώντας, μάλιστα, σε όλα τα έργα του την ιαπωνική τεχνική ξυλογραφίας ukiyo-e. Η έκφραση «ukiyo-e» σημαίνει «η εικόνα του κυματίζοντα κόσμου» και χαρακτηρίζει την Edo (ή Tokugawa) περίοδο της ιαπωνικής ιστορίας αλλά και τέχνης (1603 – 1868). Στα 1933 ίδρυσε μάλιστα στο Τόκιο έναν ινστιτούτο χαρακτικών (« Jacoulet Hanga Kenkyu-jo ») όπου συνεργαζόταν με «παραδοσιακούς» ιάπωνες καλλιτέχνες. Τότε, έκανε και τις πρώτες του εκθέσεις από χαρακτικά με την παραπάνω τεχνική – φτάνοντας την καριέρα του στο απόγειο. Ο ζωγράφος θα πεθάνει, από διαβήτη, στα 1960, έχοντας κάνει πάρα πολλές εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Η παρούσα έκθεση, Ένας καλλιτέχνης ταξιδευτής στη Μικρονησία: Το σύμπαν στα κύματα του Paul Jacoulet (UN ARTISTE VOYAGEUR EN MICRONESIE, L’ Univers flottant de Paul Jacoulet), οργανώνεται σε έξη ενότητες: α) Ο ταξιδευτής καλλιτέχνης, β) Προς το φως των νησιών της Μικρονησίας, γ) Η τέχνη του τατουάζ, δ) Η τέχνη της (παραδοσιακής) διακόσμησης, ε) Οι « στενές »  σχέσεις, και τέλος στ) Το σύμπαν του Paul Jacoulet.

Σε όλα τα έργα της έκθεσης – χαρακτικά, ακουαρέλες και σχέδια – ο καλλιτέχνης μας παρουσιάζει άνδρες και γυναίκες που συναντά, συνδιαλέγεται και γνωρίζει, άλλοτε με ένα βλέμμα οικείο και εντελώς προσωπικό, άλλοτε αναφερόμενος σε αισθητικά κριτήρια των δύο πολιτισμών (Δύσης και Ανατολής) με τις μορφολογικές διαφορές τους στις εικαστικές του διατυπώσεις, και άλλοτε μας αφηγείται πρόσωπα και καταστάσεις με καθαρά εθνογραφικά στοιχεία από το μάτι απλά ενός δυτικού.

Η έκθεση συγκεντρώνει για πρώτη φορά περισσότερα από 160 έργα, υδατογραφίες, σχέδια και χαρακτικά, χαρακτηριστικά δείγματα της γραφής του καλλιτέχνη. Ταυτόχρονα, την έκθεση συμπληρώνουν τα είδη ξύλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των χαρακτικών με αυτή την τεχνική, αντικείμενα από το μουσείο στην αποβάθρα Μπρανλύ (musée du quai Branly)και του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού (Musée National d’Histoire Naturelle de Paris). Παράλληλα, υπάρχει ένα πλούσιο εθνογραφικό οπτικοακουστικό υλικό που πλαισιώνει την έκθεση – το οποίο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

Τα έργα που παρουσιάζονται αυτή τη φορά στο γαλλικό κοινό προέρχονται από τη δωρεά της, θετής κόρης του ζωγράφου Paul Jacoulet, Thérèse Jacoulet-Inagaki και τριών ακόμα απογόνων δωρητών, των κυριών Chisei Ra, Louis Young Whan Rah και Shozo Tomita. Αυτή η δωρεά που παρουσιάζεται επίσημα στην έκθεση περιέχει και πολλά αλλά έργα «γηγενών» και «δυτικών» άλλων καλλιτεχνών, και ακόμα πολλά προσωπικά του αντικείμενα του ίδιου του ζωγράφου – ταξιδευτή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...