17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ένας στους τρεις Έλληνες δίνει «φακελάκι» σε γιατρό

Ημερομηνία:

Σοκάρουν τα στοιχεία για το πόσοι Ελληνες δωροδοκούν ιατρικό προσωπικό, από φόβο, ανακούφιση ή ευγνωμοσύνη.

Ενας στους τρεις Ελληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην «Καθημερινή», επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη των καθηγητών Κ. Σουλιώτη, Ι. Τούντα και Λ. Λιαρόπουλου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.741 πολιτών από όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Ρακιντζής εκτιμά ότι το ένα τρίτο των γιατρών απαιτεί το «φακελάκι» το ένα τρίτο λαμβάνει ό,τι του προσφέρει ο ασθενής, ενώ οι υπόλοιποι δεν δωροδοκούνται εκ πεποιθήσεως.

Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Ομως, μέσα στην κρίση, γίνεται και διαπραγμάτευση, αφού σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή και το «φακελάκι» ακολουθεί τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης.

Από το 2007 έως σήμερα έχουν κατατεθεί 428 καταγγελίες για γιατρούς του ΕΣΥ, από το 2009 έως σήμερα 31 για γιατρούς του ΙΚΑ και από το 2012 έως σήμερα 4 για φαρμακοποιούς του ΕΣΥ, για «φακελάκι».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ