Ένας 22χρονος αποδείχθηκε κομβικό πρόσωπο στην εξάρθρωση του δεύτερου πυρήνα των απαγωγέων του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και ήταν αυτός που «οοδήγησε» την αστυνομία στα ίχνη του και βοήθησε στην απελευθέρωσή του.

Συγκεκριμένα, νέα στοιχεία από τη δικογραφία που συνέταξε η Ασφάλεια Ηρακλείου και δημοσιεύει το protothema.gr, αναφέρουν ότι ο 22χρονος Γ.Ε. έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίλυση της υπόθεσης και τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου προσήχθη από αστυνομικούς στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο νεαρός πέταξε ένα παλιό κινητό Nokia, αφού πρώτα το έσπασε σε κομμάτια για να ξεφορτωθεί κάθε στοιχείο. Ο 22χρονος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των ανακριτικών υπαλλήλων για το πρώτο κρησφύγετο στο οποίο κρατούσαν τον Λεμπιδάκη αλλά και για την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης του.

Σύμφωνα με το protothema.gr, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, η αρχική ομάδα των απαγωγέων ξεκίνησε τη δράση της από τον Φεβρουάριο και έκανε πολλές πρόβες για να πραγματοποιήσει την απαγωγή στις 30 Μαρτίου.

Όσον αφορά στη στιγμή που οι απαγωγείς άρπαξαν τον επιχειρηματία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εκείνη την ώρα μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με έναν φίλο του που βρισκόταν στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Αστυνομία ο συνομιλητής του, εκείνη τη στιγμή, άκουσε τον Λεμπιδάκη να λέει «Με τράκαραν» και στη συνέχεια πλήθος έντονων ομιλιών στην ελληνική γλώσσα.

Η πρώτη επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε την Κυριακή 2 Απριλίου στις 18:13 το απόγευμα με ένα μήνυμα στο κινητό του αδερφού του, το οποίο περιείχε το ΑΦΜ του απαχθέντος, τον αριθμό του διαβατηρίου του, την ημερομηνία γέννησης της συζύγου του και ζητούσαν 100.000.000 για να απελευθερώσουν τον 54χρονο. Από την ημέρα της απαγωγής μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρθηκε σε συνολικά πέντε κρησφύγετα.

Ένας μεσίτης από το Ρέθυμνο «φωτίζει» την υπόθεση 

Ένας μεσίτης από το Ρέθυμνο, ο οποίος ομολόγησε τη συμμετοχή του στην απαγωγή του επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη, έδωσε στην κατάθεσή του χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό της απαγωγής, τον τρόπο που οι απαγωγείς τον κατηύθυναν να επικοινωνεί με την οικογένεια του επιχειρηματία και  να ζητάει χρήματα αλλά και το πώς έμπλεξε την 17χρονη κόρη του.
Ο μεσίτης, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, αρχικά, υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι συμμετείχε στην απαγωγή γιατί «είχε χρέος 1.500.000 ευρώ από δάνεια που έχω πάρει από τράπεζες» και «τυφλώθηκε» από τα χρήματα που του έταξαν οι απαγωγείς όταν θα ολοκληρωνόταν η επιχείρηση. Στην κατάθεση του υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν ήξερε πού βρίσκονταν τα κρησφύγετα που κρατούσαν όμηρο τον Λεμπιδάκη.

Ο μεσίτης στη συνέχεια, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, περιγράφει πώς τον πλησίασε κάποιος από τους απαγωγείς και του έδωσε ακριβείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να επικοινωνεί με τους συγγενείς του επιχειρηματία ώστε να μην αφήνει ίχνη. Μάλιστα, όταν έπρεπε να στείλει κάποιον φάκελο στη θεία του Λεμπιδάκη, σκεπτόμενος πώς θα καταφέρει να μη γίνει αντιληπτός, ένέπλεξε τη 17χρονη κόρη του. «Γύρω στις 12:00 ξύπνησα την κόρη μου την … και ζήτησα τη βοήθειά της. Της είπα ότι είχα μία δουλειά στα Χανιά και πήγαμε μαζί με τη μηχανή μου μέχρι εκεί. Πήγαμε λοιπόν στα Χανιά και έφτασα λίγο πριν το ΚΤΕΛ Χανίων. Σταμάτησα τη μηχανή σε ένα κάθετο δρόμο κοντά στο ΚΤΕΛ, για να μην με καταγράψει καμία κάμερα. Μετά έδωσα τον φάκελο που μου είχε δώσει ο ……….. στην κόρη μου τη ….. και της είπα να πάει μέσα στην αποθήκη του ΚΤΕΛ και να παραδώσει τον φάκελο. Της είπα μάλιστα να προσέξει πάρα πολύ να μην ακουμπήσει καθόλου το φάκελο αυτό για να μην αφήσει τα αποτυπώματά της και να προσέχει να μην την καταγράψει καμία κάμερα. Η καημένη η …. δεν με ρώτησε καν γιατί της έλεγα αυτά τα πράγματα, έκανε απλά αυτό που της είπα. Ο φάκελος που της έδωσα ήταν τοποθετημένος μέσα σε μία πλαστική τσάντα και της τόνισα να πιάσει με τα χέρια της μόνο την τσάντα και όταν φτάσει στον υπάλληλο , να κρατήσει την τσάντα και να αφήσει το φάκελο να πέσει στον πάγκο, χωρίς να τον ακουμπήσει καθόλου», περιγράφει στην κατάθεση που δημοσιεύει το iefimerida.gr.

Τέλος, ο μεσίτης ομολογεί ότι σε άλλο φάκελο που έπρεπε να στείλει σε συγγενή του Λεμπιδάκη, του ζήτησαν να ταξίδεψει στην Αθήνα για να μη φανεί ότι ο φάκελος έχει σταλεί από την Κρήτη και να μην τον εντοπίσουν οι Αρχές. «Μου έδωσε και ένα χαρτί με γραμμένα ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Μου είπε να πάω στην Αθήνα να στείλω το φάκελο, για να μην φανεί ότι στέλνεται από την Κρήτη».