Η τουριστική Κρήτη είναι γεμάτη ομορφιές, όμως η αλήθεια είναι πως γίνονται φιλότιμες προσπάθειες αυτές τις ομορφιές κάποιοι να τις μειώσουν ή και να τις εξαλείψουν με την συμπεριφορά τους.
Η εικόνα που παρουσιάζει, σε όλο το μήκος του, ο χωματόδρομος που οδηγεί στο Κεδρόδασος, μόλις ένα χιλιόμετρο από την πολυβραβευμένη παραλία του Ελαφονησίου, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων συμπεριφορών.
Οι υπεύθυνοι του Δήμου, όπου ανήκει διοικητικά η χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000 περιοχή του Κεδρόδασους, καλώς έπραξαν όταν τοποθέτησαν κάδους σκουπιδιών σε δύο διαφορετικά σημεία του δρόμου προς την παραλία και το δάσος. Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες που συρρέουν εκεί χιλιάδες επισκεπτών θα έπρεπε να τους αδειάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με κατασκηνωτές οι κάδοι είχαν αυτή ακριβώς την εικόνα τουλάχιστον από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα κάποια στιγμή η έντονη δυσοσμία και το περιεχόμενο των σκουπιδιών, που είχε αρχίσει να σαπίζει, προσέλκυσε εκατοντάδες μύγες με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με κατασκηνωτές, να τηλεφωνήσουν στο Δήμο και να ζητήσουν να μεταβεί άμεσα στο σημείο για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Όμως η απάντηση που εισέπραξαν ήταν πως δεν είχαν επαρκείς ποσότητες πετρελαίου για τα αυτοκίνητα που συλλέγουν τα σκουπίδια ώστε να μεταβούν στο σημείο νωρίτερα από ότι είχαν προγραμματίσει.
Έτσι τα σκουπίδια περισυλλέχθηκαν , αφού είχαν γίνει βουνό και είχαν σκορπίσει παντού, μόλις το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Δηλαδή σχεδόν μία εβδομάδα από την προηγούμενη αποκομιδή, γεγονός απαράδεκτο για μια περιοχή που συγκεντρώνει αυτή την εποχή τόσο πολύ τουρισμό.
Βέβαια για να αποδώσουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι πρέπει να πούμε πως ευθύνη γι αυτή την, ομολογουμένως, πολύ άσχημη εικόνα έχουν και οι τουρίστες και κατασκηνωτές του Κεδρόδασους.
Από τη στιγμή που είδαν πως οι κάδοι είχαν γεμίσει και δεν υπήρχε χώρος για τα σκουπίδια τους όφειλαν αντί να τα πετάξουν έξω να τα κρατήσουν και να μεταβούν για να τα εναποθέσουν σε κάδους στον κοντινότερο οικισμό ή στο Ελαφονήσι, όπου τουλάχιστον η αποκομιδή γίνεται τακτικότερα.
Είναι πραγματικά κρίμα σε έναν τόπο που τόσο απλόχερα η φύση έδωσε αυτήν την ομορφιά οι αρχές αλλά και οι επισκέπτες να μην φροντίζουν να τη διατηρήσουν αλλά αντίθετα να την αμαυρώνουν.