14.8 C
Chania
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026

Ένα βήμα πίσω για το ΤΑΙΠΕΔ

Ημερομηνία:

Η «δημιουργική ασάφεια» καλά κρατεί… Η προσθήκη πάντως μιας και μόνο λέξης σε άρθρο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω από τις αρχικές της δηλώσεις όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ.

Αρχικά, την μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας που συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις η Νάντια Βαλαβάνη προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Μεταξύ άλλων, αναδιατύπωσε παράγραφο του άρθρου 24 που αφορά τα έσοδα και τις γενικότερες αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στην τελική μορφή της παραγράφου προστέθηκε η λέξη «κυρίως» και έχει ως εξής: «τα έσοδα θα αξιοποιούνται κυρίως για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης».

Η προσθήκη της λέξης «κυρίως» αφήνει… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ποσοστό από τα έσοδα να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει (τουλάχιστον) ένα βήμα πίσω ως προς τις αρχικές της προθέσεις και δηλώσεις.

Η Νάντια Βαλαβάνη πάντως υποστήριξε ότι μέρος από τα έσοδα θα πηγαίνει σε δευτερογενείς ανάγκες απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταικούρα που της ζήτησε να διευκρινίσει αν η λέξη «κυρίως» αφορά και τις οφειλές προς το χρέος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό άρθρο, στην αρχική του μορφή, ανέφερε ότι «τα έσοδα θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης», με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι στην επιστολή του ο Γιάνης Βαρουφάκης προς τον Γερούν Ντάισμπλουμ είχε δεσμευθεί ότι τα έσοδα θα δίνονται για την απόσβεση του χρέους.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη παρέπεμψε σε υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει και το ζήτημα των 30 εργαζομένων της Παράκτιο Μέτωπο που απειλούνται με απόλυση μετά την απόφαση της για κατάργηση της εταιρείας.

topontiki.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Χανίων: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με στειρώσεις και ενημέρωση

Ο Δήμος Χανίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με δωρεάν στειρώσεις, ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία και εσπερίδα πρώτων βοηθειών στο ΚΑΜ στις 24/4.

Προκήρυξη εξετάσεων για Πτυχίο Ραδιοερασιτέχνη Α’ εξαμήνου 2026 στα Χανιά

Προκήρυξη εξετάσεων για Πτυχίο Ραδιοερασιτέχνη Α' εξαμήνου 2026 στα Χανιά. Εξετάσεις στις 29/5, αιτήσεις έως 22/5 ηλεκτρονικά. Πληροφορίες στο 28213-44557.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ενισχύει την εξωστρέφειά του μέσω ψηφιακών καναλιών

Το ΙΤΕ στα Βασιλικά Βουτών Ηρακλείου ενισχύει την ψηφιακή του παρουσία μέσω 7 πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Πληροφορίες επικοινωνίας και δραστηριότητες.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά για την ανατροπή πολεοδομικών δεδομένων 40 ετών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Π.Δ. για τη δόμηση σε οικισμούς 701-2.000 κατοίκων, ζητώντας την απόσυρση ή μεταβατική περίοδο 5 ετών.