Επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπινους εγκεφάλους που απείχαν 8000 χιλιόμετρα μεταξύ τους κατάφερε να συνάψει διεθνής επιστημονική ομάδα.
Δύο άνθρωποι, εφοδιασμένοι με αισθητήρες εγκεφάλου, ο ένας στην Ινδία και ο άλλος στη Γαλλία, αντήλλαξαν τους χαιρετισμούς «hola» και «ciao» χωρίς να επικοινωνήσουν με τηλέφωνο, υπολογιστή ή άλλη συσκευή παρά μόνο εκμπέμποντας εγκεφαλικά κύματα
Το πείραμα επανέλαβαν επιτυχώς δύο ακόμα εθελοντές, στην Ισπανία και στη Γαλλία.
Η έρευνα
Το πείραμα διεγκεφαλικής επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων διενήργησαν νευροεπιστήμονες και ρομποτικοί μηχανικοί από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η διαδικασία βασίστηκε στο κλασικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) και σε ρομποτικές και απεικονιστικές τεχνολογίες διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS).
Μέσω του εγκεφαλογραφήματος επιστήμονες στην Ινδία μετέτρεψαν το «hola» και το «ciao» που σκέφτηκε ο Ινδός εθελοντής σε δυαδικό κώδικα, ο οποίος στη συνέχεια απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Γαλλία.
Στη Γαλλία, οι ερευνητές μετέδωσαν στον εγκέφαλο του εκεί εθελοντή τις λέξεις μέσω μιας διεπαφής χρησιμοποιώντας την τεχνική της μη επεμβατικής διέγερσης εγκεφάλου.
Η διέγερση έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο ως λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όραση. Οι λάμψεις είχαν τη μορφή αριθμητικών ακολουθιών που επέτρεψαν στον δέκτη της διεπαφής να τις αποκωδικοποιήσει σε πληροφορίες.
Το τελικό ποσοστό σφαλμάτων στις «συνομιλίες» ήταν μόλις 15%, με το 11% να συμβαίνουν κατά την αποκωδικοποίηση των «μηνυμάτων» και το 5% κατά την αρχική κωδικοποίηση των λέξεων που σκεφτόταν ο εκάστοτε εθελοντής.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoSOne.