17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Ένα ζευγάρι Γερμανών αποδίδει τιμές στους Ανωγειανούς πεσόντες της Ναζιστικής Κατοχής στο άγαλμα του Χριστομιχάλη Ξυλούρη στο Περαχώρι, και συγκινεί

Ημερομηνία:

Μια συγκλονιστική στιγμή συνέβη την Πέμπτη στο Περαχώρι με ένα ζευγάρι Γερμανών όπου θέλησαν με έναν δικό τους τρόπο να τιμήσουν τα θύματα της Ναζιστικής Κατοχής, όταν συγκινήθηκαν από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο παραδοσιακό καφενείο του “Μίχαλου”, με το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων και των νεκρών εκείνης της περιόδου. Μια γλάστρα με λουλούδια στα πόδια του αγάλματος του αρχηγού της Εθνικής Αντάρτικης Ομάδας Ανωγείων “Ψηλορείτης”, του Χριστομιχάλη Ξυλούρη ενώ στάθηκαν σιωπηλοί και δακρυσμένοι μπροστά του, ήταν η ύψιστη έκφραση συγνώμης και αξιοπρέπειας από μέρους τους, που συγκίνησε όλους τους Ανωγειανούς που υπήρξαν μάρτυρες στη σκηνή.

Το ζευγάρι των Γερμανών άκουσε ιστορίες από την ολοκληρωτική ισοπέδωση του χωριού από τους Ναζί και των αθώων θυμάτων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ εκείνη τη περίοδο από την ιδιοκτήτρια του καφενείου, την Μαρία Σκουλά. Οι ιστορίες αυτές του πολέμου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς των Ανωγειανών, των εκτελέσεων και των κακουχιών της κατοχής έφεραν δάκρυα στα μάτια στο ζευγάρι, που αυθόρμητα και ανθρώπινα ζήτησαν συγνώμη εκ μέρους ολόκληρου του λαού της Γερμανίας για τα δεινά που προκλήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πριν αναχωρήσουν από το Περαχώρι και τα Ανώγεια, θέλησαν να αποδώσουν τιμές στους Ανωγειανούς και για τον λόγο αυτό αγόρασαν οι ίδιοι από το χωριό μια γλάστρα και την κατέθεσαν με ειλικρινή αισθήματα στο άγαλμα του αρχηγού της Αντίστασης!

Όπως αναφέρει και η ίδια η Μαρία Σκουλά που συγκινήθηκε από την πράξη τους, στην προσωπική της σελίδα:”Τα λουλούδια στα πόδια του Χριστομιχάλη Ξυλούρη. Ένας φόρος τιμής στους πεσόντες της Γερμανικής Κατοχής από ένα ζευγάρι Γερμανούς. Συζητώντας στο καφενείο, κοίταζαν τις φωτογραφίες και τους έδειχνα τα θύματα της Κατοχής. Δάκρυσαν, ζήτησαν συγνώμη.. Φεύγοντας πήγαν και αγόρασαν αυτό το γλαστράκι και το άφησαν στο άγαλμα χωρίς να πουν τίποτα. Αυτό θα πει Ανθρωπιά..” καταλήγει.

Δείτε τη φωτογραφία:

anogi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...