17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ένα μικρό Mall για τους μη προνομιούχους

Ημερομηνία:

Η λέξη αξιοπρέπεια είναι το κλειδί πίσω από την ιδέα. Διότι πολιτισμός δεν είναι μόνο να προσφέρεις φαγητό στους ανέργους. Χρειάζονται πολλά ακόμα. Όπως ψυχολογική στήριξη και κοινωνική ενσωμάτωση. «Ο Κοινωνικός Χώρος δεν είναι ο τόπος του φτωχού. Όποιος έρθει σε εμάς για φαγητό πληροφορείται ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη Βιβλιοθήκη, το Internet, αλλά και να πάρει μέρος σε δράσεις κοινωνικοποίησης, μαζί με άλλους συμπολίτες μας» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, ψυχή αυτής της προσπάθειας, ο οποίος είναι διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και εντεταλμένος σύμβουλος των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού.

Ο Κοινωνικός Χώρος εμβαδού περίπου 600 τ.μ. δημιουργήθηκε αποκλειστικά με πόρους των Ιδρυμάτων και στεγάζει τρεις σπουδαίες δράσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα «Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας στον Δήμο Ηρακλείου». Το Δίκτυο χρηματοδοτεί την απασχόληση 15 εργαζομένων καθώς και το 20% των δαπανών του Κοινωνικού Χώρου.

«Φαγητό με την αγάπη μας»
Οι φούρνοι και τα παρασκευαστήρια είναι τελευταίας τεχνολογίας. Το πλήρες μενού μπορείς να το βρεις σε πολύ καλά εστιατόρια, η συσκευασία είναι άψογη και στον χώρο υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη. Κάθε μέρα, από τις 23 Ιανουαρίου που εγκαινιάστηκε ο χώρος στο κέντρο της πόλης (οδός Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου), σιτίζονται 110 άνθρωποι. Η πρόβλεψη για το β’ εξάμηνο λειτουργίας είναι 150. «Έχω δει μεσήλικα ζευγάρια ανέργων με 3 παιδιά, πολύ νεαρά άτομα, γυναίκες μονογονεϊκής οικογένειας, αβοήθητους ηλικιωμένους, μακροχρόνια ανέργους που φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι από την ηλικία τους. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται διαφοροποιημένοι διότι η αυτοεκτίμησή τους έχει τρωθεί. Πρέπει να τους κοιτάξεις πολλή ώρα στα μάτια για να ξεμπλοκάρουν» μας είπε ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο
Συσκευασμένα τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και ένδυσης, προϊόντα καθαριότητας για τουλάχιστον 150 οικογένειες, αξίας το λιγότερο 40 ευρώ ανά μήνα. Η δράση στεγάζεται σε 70 τ.μ. του Κοινωνικού Χώρου και έχει μόλις αρχίσει να λειτουργεί, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. Το Φαρμακείο θα λειτουργήσει πολύ σύντομα, με τη συμπαράσταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη
Σε μια αίθουσα 200 τ.μ. μεταφέρθηκε σε… ρουλεμάν μέρος της έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου για τον Ελύτη, η οποία αποσυναρμολογείται μέσα σε 3 λεπτά για να ανοίξει ο χώρος σε ποικίλες δράσεις: ομιλίες και συναντήσεις με έμφαση στην αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας, ομάδες θεατρικού παιχνιδιού, σινεμά για παιδιά και μεγάλους, διαλέξεις, θεραπευτικές συνεδρίες για το Αλτσχάιμερ, εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθήματα ξένων γλωσσών για ανέργους από εθελοντές καθηγητές, και πολλά ακόμα που βρίσκονται στα σκαριά. Η αίθουσα θα αξιοποιεί και τη Βιβλιοθήκη, που παρέλαβε τα πρώτα βιβλία – δωρεές και περιμένει κατά προτεραιότητα τους ανέργους, χωρίς να αποκλείει κανέναν, αφού η λογική του Κοινωνικού Χώρου είναι «για όλους». Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν. Όμως αυτοί που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση μπορούν να προσφέρουν ό,τι επιθυμούν: βιβλία, ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς» μας είπε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, συμπληρώνοντας: «Μήπως, όμως, και η πολιτεία θα έπρεπε να μη μας φορολογεί με πάνω από το 50% των πραγματικών εσόδων μας; Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό όταν γίνονται τέτοιου είδους δράσεις. Αντέχουμε ακόμα εξαιτίας των αποθεμάτων μας, αλλά φοβάμαι ότι κι εμείς σύντομα θα λυγίσουμε».

Κατερίνα Αγγελιδάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ