13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ένα Πολιτιστικό Άλμα για την Ευρασία

Ημερομηνία:

Του Jeffrey Levett *

Είναι αλήθεια ότι σήμερα εδώ στη Μαλαισία,  γράφεται ιστορία  καθώς η Ευρώπη και η Χριστιανική Σερβία αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα των μεταπτυχιακών φοιτητών σε μια ασιατική και  ισλαμική χώρα, τη Μαλαισία. Ιστορία γράφουν 14 απόφοιτοι της  AL-QURANIC    ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.

Αυτοί είναι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δικηγόροι, επιστήμονες, οικονομολόγοι και άλλοι. Έχουν ανοίξει νέους δρόμους, νέο πολιτιστικό έδαφος. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο γεγονός που  φέρνει θετικές διεθνείς ειδήσεις σ έναν κόσμο γεμάτο καταστροφή και κατήφεια, σ έναν κόσμο όπου η Ειρήνη απουσιάζει και η εφαρμογή της Φιλοσοφίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Η ιστορία γράφεται μέσα από τις Ευρασιατικές Γέφυρες για την Ειρήνη στη μελέτη του Al-Quran, που εξετάστηκε και ερμηνεύτηκε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς και οδήγησε σε απονομή διπλώματος σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειρήνης και Ανάπτυξης (ECPD) στο Πανεπιστήμιο για την Ειρήνη(University for Peace) που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο  Βελιγράδι. Αυτή η σύγκλιση πραγματοποιείται την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO, ημέρα προβληματισμού, αμφισβήτησης και αναζήτησης μιας νέας προσέγγισης στον έναν και μοναδικό κόσμο μας. Με την ανθρωπότητα  στην σκιά ενός πυρηνικού εφιάλτη,  μπροστά στις πύλες του Αρμαγεδδώνα, το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι επιλογή. Έχουμε μέσα για να κλείσουμε τις πύλες, ένα είναι οι Ευρασιατικές Γέφυρες για την Ειρήνη .Μπορούν να βοηθήσουν  την  ανθρωπότητα να παρακάμψει αυτό που ο Αυστριακός φιλόσοφος GüntherAnders ονόμασε αποκάλυψη-τυφλότητα στην Δυτική κοινωνία. Μπορούν να μας βοηθήσουν  ν΄ αντιμετωπίσουμε την ταχέως αναπτυσσόμενη νοοτροπία ανησυχίας που μας λέει ότι απομένει λίγος χρόνος για να κοιτάξουμε πίσω και ότι πρέπει να εντείνουμε και να επεκτείνουμε τις προσπάθειές μας για να αναδιαμορφωθεί το μέλλον. Χωρίς την αναμόρφωσή του, τα παιδιά μας μπορεί να κληρονομήσουν έναν κόσμο όπου  η Άνοιξη και το τριαντάφυλλο  μπορεί να εξαφανιστούν και  το χειρόγραφο της Νεολαίας με το  γλυκό άρωμα μπορεί να χαθεί και   στα ι κλαδιά να μην  τραγουδάει πια τ’ αηδόνι .

Η μεταβαση μας στις Ευρασιατικές Γέφυρες μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη κατανόηση για την ειρήνη, τον πολιτισμό και τον εκσυγχρονισμό. Έρχεται με την ελπίδα ότι η επιρροή των παλαιών δογμάτων θα παραμεριστεί καθώς τα κέντρα μάθησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο υιοθετούν αυτή την μετάβαση, ειδικά στη Μαλαισία.

Ίσως απλώς η Μαλαισία να αναπτερώσει το πνεύμα της ανθρωπότητας μέσα από την αύρα  σπουδών  φιλοσοφίας μετατρέποντας  τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ευχάριστους κήπους. Το ECPD μπορεί να συνοδεύει εσένα σε αυτό το μονοπάτι. Δύσκολο αυτό το μονοπάτι και αιχμηρή η κόψη του ξυραφιού που ελλοχεύει .

Το EurasianBridges for Peace διευκολύνει έναν νέο παγκόσμιο διάλογο, μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ με την κατευθυντήρια αρχή της ισότητας και της συμπόνιας,  έννοιες-συναισθήματα που βρίσκονται στην  Βίβλο και το Κοράνι. Διεξάγεται αυτός ο διάλογος  εδώ στη Μαλαισία από το Ίδρυμα GualPeriok με τη μορφή ενός   νέου προχωρημένου διπλώματος.

Τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ειρήνη και Ανάπτυξη(ECPD) είναι  αναγνωρισμένα. Από την ίδρυσή του έχουν συμμετάσχει μελετητές  με παγκόσμια φήμη, ένας από τους πιο πρόσφατους είναι ο Dr, Halo-N.

Ο σημερινός Πρόεδρός του είναι ο FedericoMayor πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO. Κάποτε η UNESCO έβλεπε τον εαυτό της ως φιλοσοφικό θεσμό που στέκεται ενάντια στη συγκρουσιακή λογική μέσα στη λεγόμενη σύγκρουση πολιτισμών. Πιστεύω ότι οι σπουδές  στη Φιλοσοφία τουΚορανίου  είναι ένα πρώτο βήμα για την εισαγωγή αυτής της  φιλοσοφίας  σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του  Κορανίου που η  επεξεργασία της ερμηνείας  του γίνεται με βάση τη φιλοσοφία και με έμφαση στο φιλοσοφικό σύστημα καθοδήγησης που ονομάζεται γνώση Bayan και αφορά έννοιες και ιδέες. Το Αλ Κοράν είναι 2 όχι μόνο ένα θρησκευτικό βιβλίο αλλά ένα βιβλίο ζωής, που ανήκει στον κόσμο και όλοι έχουμε το προνόμιο του ανοίγματος και της μελέτης του.

Αυτό το βιβλίο της ζωής δεν συνδέεται αποκλειστικά με τη θρησκεία και μπορεί να αποτυπωθεί από όλα τα επαγγέλματα .Παρέχει καθοδήγηση και λύσεις σε θέματα πρακτικής σε  προβλήματα που έτσι αντιμετωπίζονται. Αντικατοπτρίζεται στη Σούρα 59: Al-Hashr 21,  ένα φιλοσοφικόστίχο που αποκαλύπτει την τεράστια δεξαμενή γνώσης του Κορανίου.

Τα δυνατά σημεία του Κορανίου βρίσκονται στα φιλοσοφικά του συστατικά μέσα στο πλαίσιο της μητέρας όλων των βιβλίων, της μητέρας κάθε γνώσης, της  φιλοσοφίας .

Η φιλοσοφία, η οποία προέρχεται από το ελληνικό  «αγάπη της σοφίας», απαιτεί μια σοφή προσέγγισης στα σημερινά υπαρξιακά προβλήματα όπως γνώριζε καλά ο κλασικός φιλόσοφος Σωκράτης. Ο Σωκράτης πίστευε  ότι η δημοκρατία δεν  θα λειτουργούσε λόγω έλλειψης σοφίας για την κατανόηση του μέσου πολίτη.

Ο Αριστοτέλης νόμιζε διαφορετικά. Είπε επίσης ότι το μέλλον είναι κρυμμένο από όλους τους ανθρώπους  και το κυριότερο, ότι τα γεγονότα εξαρτώνται από μικρές πιθανότητες. Η κλασική φιλοσοφία έβαλε τη σφραγίδα της στο λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά φαίνεται εγκαταλελειμμένη από την  UNESCO, δεν εξετάζεται στην επεξεργασία του Κόσμου Οι εξελισσόμενες επιτροπές του Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προέλευση του COVID-19 και την τεχνογνωσία του  τώρα δεν υπάρχουν καν  στον ΟΗΕ. Ο μόνος οργανισμός που υποστηρίζει την αναβίωσή της Κλασικής-Πρακτικής Φιλοσοφίας  είναι το Παγκόσμιο  Φιλοσοφικό Φόρουμ.

Οι Ευρασιατικές Γέφυρες για την Ειρήνη είναι ο πρώτος δρόμος για την ενοποίηση της ανθρωπότητας. Μεταφέρει μια αίσθηση της  παγκόσμιας  ιθαγένειας  και κατά συνέπεια σχετίζεται με την ελληνική φιλοσοφία. Το  Κοράνι διδάσκει  την  ανθρωπότητα πώς να φέρεται ως ανθρώπινα όντα και με την έννοια να θυμάσαι την ανθρωπιά σου και να ξεχάσεις  τα υπόλοιπα ,ένα ισχυρό συναίσθημα που το βρίσκουμε και στο Μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν (1955) που είναι και  μια αναφορά στη Χιροσίμα και στους κινδύνους των πυρηνικών όπλων. Καθώς αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια καταστροφή σήμερα, αυτές οι λέξεις είναι ένας παγκόσμιος οδηγός.

"google ad"

Η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθείται είναι προς την αναβίωση πολιτιστικών, ηθικών και πνευματικών οντοτήτων που είναι ενσωματωμένες στην  σύγχρονη ζωή για την προώθηση του νόμιμου ανθρωπισμού. Εκφράζεται στην έννοια της ειρήνης και ευημερίας σε όλες τις πτυχές της ζωής όπως εισάγεται στο  Κοράνι, με την ειρήνη τον  απόλυτο στόχο στη ζωή. Κάποιος πρέπει να αγωνίζεται στη ζωή για να επιτύχει την ευημερία πριν από το θάνατο.

Είναι μια φιλοσοφία που διδάσκει τους ανθρώπους να δημιουργούν τις δικές τους δυνάμεις με την έκφραση της σοφίας και τους διαποτίζει με την ευγλωττία να διαφωτίσουν τις ικανότητές τους και  να ωφελήσουν τους εαυτούς τους, τη χώρα τους και τον κόσμο. Είναι η ειρήνη της Βίβλου που υπερβαίνει  κάθε κατανόηση.

Αυτό που κάναμε μέχρι στιγμής και εδώ απερίσπαστα περιλαμβάνω και   τον εαυτό μου, είναι να δημιουργήσουμε μια συμμαχία για μια  νέα πολιτιστική εκπαιδευτική ικανότητα, μια νέα ευρασιατική κατεύθυνση . Μπαίνει κάτω από τη σημαία του Ευρωπαϊκού  Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (ECPD) και πραγματοποιήθηκε μέσω από  συγκεκριμένο έργο,  το EurasianBridges for Peace (2020) που  παρουσιάζεται επίσημα σήμερα.

Σ΄αυτό το σημείο  πρέπει να συγχαρώ τον Dato του οποίου η αποφασιστικότητα και ο δυναμισμός οδήγησαν τη διαδικασία για να γίνει η πρώτη αισθητή διαφορά στη επίσπευση της δημιουργίας της  γέφυρας. Πρέπει επίσης να πω ευχαριστώ στον NegoslavOstojic για την παροχή κατανόησης και υποστήριξης, που αποδείχτηκαν καταλυτικό κλειδί για την επιτυχία  της όλης διαδικασίας.Προχωρώ στη γέφυρα και σκέφτομαι τη δική μου ανθεκτικότητα για να αντέξω τις πιέσεις και των δύο. Με σεβασμό στη γιορτή μας ήρθε ένα μήνυμα με θερμούς χαιρετισμούς από τον NicolasHagger ,UK, ποιητή και φιλόσοφο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την  Μαλαισία  καθώς και για  διαδοχικά  Συμπόσια  του World PhilosophicalForumαλλά  και για το πρόσφατο (Οκτώβριος 2022)  13ο   Διαλεκτικό Συμπόσιο στην Ελλάδα και κατόπιν για το εδώ στη Μαλαισία.

Στο μήνυμά αυτός ο   ειδικός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη και Πρόεδρος του Οικουμενικού Κράτους της Γης  και του  Ανώτατου  Συμβουλίου  της Ανθρωπότητας γύρισαν το ρολόι πίσω στο 1939,  σε μια εποχή που τα εθνικά κράτη επιδίωκαν τις δικές τους ατζέντες και τα προσωπικά τους συμφέροντα, χωρίς να σκεφτούν την αναγκαιότητα ενός υπερεθνικούοράματος στον κόσμο και ότι πέρα από τις οιεσδήποτε συγκρούσεις μπορεί να κυριαρχήσει μια λυτρωτική  αρμονία ειρήνης .

Ο Σωκράτης θα επικροτούσε τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ σήμερα και όλους όσοιεπιδιώκουν να συμφιλιώσουν  την ανθρωπότητα. Θα έδινε σίγουρα συγχαρητήρια στους απόφοιτους της Φιλοσοφικής σχολής  και της μελέτης του  Κορανίου που επεκτείνουν περαιτέρω το εύρος της  διηπειρωτικής, ευρασιατικής μας γέφυρας.

Μαζί με τον Σωκράτη σας ευχόμαστε   ευημερία  και Ειρήνη στον κόσμο με τη συμβουλή ενός αρχαίου ελληνικού τραγουδιού:<< Όσο ζούμε λάμψε, μην έχεις καθόλου θλίψη, γιατί η ζωή υπάρχει για λίγο και ο χρόνος το απαιτεί.>> Αυτό είναι ένας προβληματισμός για μια καλά βιωμένη ζωή.

Το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα που λάβαμε από τον έξω κόσμο ήρθε από τη Λατινική Αμερική. Μας είπε ο όFidelGutierrezVivancoότι  αυτή η καινοτόμος δραστηριότητα μπορεί να αναπαραχθεί και θα πρέπει να γιορταστεί παγκοσμίως. Αν και είναι δύσκολο να σημειωθεί κάποιο πολιτιστικό άλμα, έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια να  κάνουμε δραστηριότητες-Μελέτες στη Φιλοσοφία του  Κορανίου (2020-22) γνωστές στη διεθνή κοινότητα. Ζητήσαμε για παράδειγμα ένα ειδικό σημείωμα από την AudreyAzoulay, Γενική Γραμματέα της  UNESCO ως ενθύμιο ζωής για τους πρώτους αποφοίτους αυτού του Τομέα

Εδώ στην ΚουάλαΛουμπούρ.Θυμάμαι μια άλλη στιγμή που είχα το προνόμιο να δώσω στον Δρ.Halo-N ένας καλά μελετημένοτίτλο του Διακεκριμένου Καθηγητή Επικοινωνίας για την Ισλαμική Σκέψη και Φιλοσοφία για λογαριασμό του καθηγητή NegoslavOstojic, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ειρήνη και Ανάπτυξη (ECPD).

Ακόμα και στον ύπνο μας, στην απελπισία μας, παρά τη θέλησή μας, ο πόνος στάζει από την καρδιά , σταγόνα-σταγόνα, μας θυμίζει τα βάσανά μας, και είτε μας αρέσει είτε όχι, μας τιμωρεί αλλά με την   χάρη του θεού έρχεται η σοφία. Αυτή η σκληρή χάρη προέρχεται από τον Αισχύλο. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα προήλθε από την εμπειρία του στον πόλεμο, μια πραγματικότητα των Αλόγων της  Αποκάλυψης. Σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα υπάρχει μια λαχτάρα για ειρήνη και ευημερία , μια ειρήνη και ευημερία που ξεπερνά κάθε συμβατική  κατανόηση.

Εδώ στην ΚουάλαΛουμπούρ, είναι μια εποχή γιορτής, οπότε θα τελειώσω με την αισιόδοξη νότα του Γκαίτε :  Στον Θεό ανήκει η Ανατολή , στον Θεό ανήκει η Δύση , τα Βόρεια και τα Νότια  εδάφη αναπαύονται

την ειρήνη των χεριών Του. Αν γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι είμαστε όλοι φτιαγμένοι από τον ίδιο πηλό,  από έναν αγγειοπλάστη με καθολικές ρίζες, τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν δεύτερη φύση και το μίσος και ο φανατισμός, ο φόβος του Άλλου,  οι διαφορές μεταξύ   αλλοδαπών μεταναστών και ο ρατσισμός μπορούν όλα να μειωθούν. Δύσκολος ο τρόπος και οξεία η κόψη του ξυραφιού, για να φτάσεις στη σοφία. Sekian, terimakasih, Assalamualaikum.

 

* Ο Jeffrey Levett είναι ομότιμος Καθηγητής και Κοσμήτορας, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειρήνης και Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο της Ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ΟΗΕ, Βελιγράδι. Έλαβε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης, το 2019, ένα από τα επιφανέστερα βραβεία στην Ασία. Θεωρείται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης της Ανατολής και με αυτό έλαβε το κλειδί της πόλεως της Μανίλα. Tο έλαβε για τις υπηρεσίες του για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία, τη διάδοση της Ελληνικής σκέψης και των αρχών της κλασσικής φιλοσοφίας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...