Λίγο μετά την παραλία Αρίνα στη Θέση «Άγιοι Θεόδωροι» εντοπίζονται παραθαλάσσια οικοδομήματα αλλά και δομές βυθισμένες. Σημαντικές λιμενικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται στο χώρο αυτό κοντά στο μέγαρο Νίρου. Υπάρχουν λαξεύματα που πιστοποιούν μεγάλο λατομείο με εμφανή κανάλια αποκόλλησης των λίθων, τόσο στο νησάκι ανατολικά, όσο και στο βυθό της μεγάλης και μικρής δεξαμενής δυτικά. Η μεγάλη δεξαμενή έχει διαστάσεις 50Χ11 μέτρα και ενδιάμεσα διατηρείται τοιχίο σε μήκος 15 μέτρων.
Η δεξαμενή αυτή σύμφωνα με τον ανασκαφέα ήταν χώρος μινωικών ναυπηγείων.
Πέρα από τα επιχειρήματα του ανασκαφέα (προστατευμένη θέση, κτήρια εξέχοντα κλπ) διατηρούνται στην ανατολική πλευρά λαξευτά κανάλια τα οποία εξυπηρετούσαν πιθανότατα τη καθέλκυση των μινωικών πλοίων (τεχνολογία όπως η σημερινή).
Επίσης η ανεύρεση στην Κνωσό της πινακίδας ΚΝ V 1005 με το τοπωνύμιο ki-ra-di-ja πιθανότατα αναφέρεται στη θέση αυτή αφού τα πετρώματα της περιοχής παραπέμπουν στη λέξη χεράς, χεράδος, χεράδια.
Αποτελεί μια σημαντική θέση η οποία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη διαφοροποίηση των τοπικών τουριστικών υπηρεσιών, την καθιέρωση της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού υψηλής ποιότητας, ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς και μοναδικού ιστορικο-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.
Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.