13.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Ένταση λίγο πριν το τέλος της Πανορθόδοξης Συνόδου

Ημερομηνία:

Με αφορμή το κείμενο για τις σχέσεις της «Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο».

Ενταση επικράτησε την προ τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στα Χανιά.

Από αργά το βράδυ της Πέμπτης και ολόκληρη την Παρασκευή οι αρχιερείς «διασταύρωναν τις πατερίτσες τους» με αφορμή το κείμενο για τις σχέσεις της «Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο».

Αφορμή στάθηκε η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι ο όρος Εκκλησία για τους ετεροδόξους πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Χριστιανικές κοινότητες και ομολογίες». «Δεν μπορείτε να κρατάτε “αιχμάλωτη” τη Σύνοδο», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. «Να διαγραφεί από τα πρακτικά. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να συνεχιστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες καθώς η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν δέχεται ούτε τον προσδιορισμό ετερόδοξες Εκκλησίες.

«40 χρόνια συζητείται αυτό το κείμενο. Πέρασαν διαπρεπείς, κορυφαίοι και σεπτοί ιεράρχες από τις προσυνοδικές συνεδριάσεις και ουδέποτε έθεσαν ζήτημα και τώρα τα ανατρέπεται όλα» επέμεινε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και άλλοι Προκαθήμενοι πρότειναν να υπάρξει πριν από τον όρο Εκκλησίες η λέξη «ετερόδοξες Εκκλησίες». Αυτή τη λύση, φαίνεται, ότι οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων Ορθοδόξων Εκκλησιών την αποδέχονται.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ