16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ένταση στη Βουλή – Συγκλονιστικός Ν. Βούτσης: “Η κριτική που κάνετε προς την κυβέρνηση είναι από την ίδια όχθη που είναι και οι αιτιάσεις των δανειστών” – Ένταση με Πολάκη

Ημερομηνία:

Πήγαν να φύγουν από τη Βουλή, αλλά γύρισαν πίσω, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά την συζήτηση για την κύρωση της ΠΝΠ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιούργησαν εκρηκτική κατάσταση, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είπε δίνουν «όπλα και εξοπλισμό» στους δανειστές, καθώς στηρίζεται στα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης. Εν εξάλλω και με φωνασκίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήγαν να αποχωρήσουν, αλλά με παρέμβαση της Βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη επέστρεψαν.

Νωρίτερα ο Ν. Βούτσης απευθύνθηκε στη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία χαρακτήρισε ως «κλασικές παραδοσιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις» και είπε: «είχατε για πολλοστή φορά την ευκαιρία να αναφερθείτε συγκεκριμένα και να πείτε τι πρέπει να κάνει η χώρα, η κυβέρνηση αυτή την στιγμή, αντί να κρυβόσαστε». «Δεν το λέτε το φέρνετε γύρω γύρω. Όλες σας οι ομιλίες είναι για να δίνουν όπλα, εξοπλισμό στους εταίρους, σ’ αυτούς που οδηγούν τώρα την χώρα στην ασφυξία», τόνισε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξαν αντιδράσεις και ο Ν. Βούτσης σχολίασε: «τι πάθατε και υπάρχει νευρικότητα τώρα παιδιά; Έλα, έλα». «Σας το κάνω πενηνταράκια για να μην παρεξηγείστε. Θα πείτε για μισθούς, συντάξεις, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο Πρωθυπουργός», συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Όρθιος ο Βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας φώναζε. «Έλα μωρέ τώρα, τι φωνάζεις;», του είπε ο Ν. Βούτσης.

Η Βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη συνέχιζε να αντιδρά και ο Υπουργός είπε: «δέχομαι ότι ξέρετε πολύ καλά τι λένε τα κλιμάκια. Τα ξέρατε από άλλη θέση, από άλλη διάθεση, με άλλη οπτική. Αποδεχόσαστε πλήρως αυτό που σας έλεγαν και οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε. Αυτό έχει αλλάξει».

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος φώναζε στον Υπουργό «να το πάρεις πίσω» και «ντροπή σου».

Τότε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν απειλητικά κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στο παρά ένα δεν πιάστηκαν στα χέρια.

Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταγγέλλει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Παύλος Πολάκης και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος που κινήθηκαν προς τα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φώναζαν ταυτόχρονα προς εκείνους «άντε γ@@@@@@τε μ@@@@ες γελοίοι» και προς τον Αλέξη Μητρόπουλο που εκτελούσε χρέη προεδρεύοντος «μ@@@@@ Μητρόπουλε που τους αφήνεις να μιλάνε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τριανταφυλλίδης διέψευσε κατηγορηματικά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ουδέποτε τόσο ο ίδιος όσο και οι κ.κ Πολάκης και Διαμαντόπουλος έβρισαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Βούτσης δεν ανακάλεσε λέγοντας ότι η αντιπολίτευση στηρίζει τα επιχειρήματα των δανειστών «Δια παραλείψεως ή δια της απουσίας του λόγου σας με κάθε τρόπο οι ενστάσεις και η κριτική που κάνετε προς την κυβέρνηση είναι από την ίδια όχθη που είναι και οι αιτιάσεις των δανειστών!  Δεν ανακαλώ ούτε μία κουβέντα και σας λέω ότι εάν θεωρείτε πως έχετε μία ασυλία επειδή κρέμεστε σε μία μειοψηφία του λαού αλλά σε μία πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής είστε γελασμένοι.», είπε και νομίζοντας ότι έχει κλείσει το μικρόφωνό του επεσήμανε στον διπλανό Υπουργό: «τι νομίζεις; Ξέρω να χτυπάω εγώ ρε μ…»!

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EHVl0bpEbZo”]

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «σκηνικό ρήξης. Αν ετοιμάζεστε να πηδήξετε από το αεροπλάνο εμείς δεν θα γίνουμε αλεξίπτωτο».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή τον διέκοπτε. «Έχετε ζαλιστεί από τις πολλές πιρουέτες. Πηγαίνετε να κάνετε καμιά φωτογράφηση», της είπε ο Κ. Μητσοτάκης και έδωσε εντολή για αποχώρηση της ΝΔ από την αίιθουσα. Στην αποχώρηση ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ, όμως η Ντ. Μπακογιάννη παρέμεινε, πήρε τον λόγο και είπε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχετε δικαίωνα να κάνετε τη Βουλή ζούγκλα», ενώ επέμεινε ότι ο Ν. Βούτσης πρέπει να ανακαλέσει.

«Ούτε κατά διάνοια υπήρξε στη δική μου σκέψη η σύνδεση όσων είπα με ζητήματα πατριωτισμού», απάντησε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης και πατριωτικής έκφανσης».

"google ad"

Και ο Α. Λοβέρδος ζήτησε από τον Ν. Βούτση να ανακαλέσει.

Μετά την ένταση ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας. Η πρόταση καταψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ την ψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Ο Υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που αναφέρει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, σε αντίθεση, όπως είπε, με τις εκθέσεις που αφορούσαν τις εκθέσεις που συντάσσονταν επί κυβέρνησης Σαμαρά.

«Δεν πρέπει να χάνουμε την γενική εικόνα. Ότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση κινείται σε πολιτικό επίπεδο – δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση και η Βουλή έρμαιο των κλιμακίων και των δανειστών. Σε αυτή τη φάση είναι η κίνηση να φέρουμε τώρα και όχι μετά από 2 μήνες», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «τώρα θέλουμε να θωρακιστεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δίνουμε μήνυμα ότι όλοι μαζί δίνουμε την μάχη της διαπραγμάτευσης, ότι δίνουμε τη μάχη με όλα τα όπλα και όλα τα πολεμοφόδια. Είναι πράξη προνοητικότητας και όχι πανικού. Προβλέπει το επείγον που μπορεί να δημιουργηθεί και το αντιμετωπίζει».

Ο Βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης είπε ότι επειδή η ΠΝΠ αναφέρει ότι «υποχρεούνται» να δώσουν διαθέσιμά τους στην ΤτΕ παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 του Συντάγματος) και η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Επεσήμανε ακόμη ότι η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από την ΠΝΠ δεν αίρει το συνταγματικό ζήτημα, καθώς η ΠΝΠ ισχύει από της υπογραφής της, και όχι από την ώρα που κυρώνεται στη Βουλή. Επίσης ρώτησε πως θα διακριθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων και πότε λήγει η έκτακτη περίσταση την οποία επικαλείται η ΠΝΠ.

«Χαιρετίζω την ευαισθησία του κ. Βορίδη να υπερασπίζεται το Σύνταγμα μέσα στη Βουλή, έστω και αν το κάνει με λάθος τρόπο», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι «εμείς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αντισυνταγματική διαδικασία με δεδομένη την ευαισθησία που έχουμε για την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των πολιτών, ανάμεσα στις οποίες είναι το δικαίωμά τους να τους καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις».

«Υπερασπιζόμαστε λαϊκά δικαιώματα, δεν χαρίζουμε χρήματα σε τράπεζες όπως γινόταν στο παρελθόν», σημείωσε ο Ν. Φίλης υπενθυμίζοντας ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά ψηφίσθηκαν 2 ΠΝΠ με αναδρομική ισχύ.

Αναφερόμενος στο θέμα της αντισυνταγματικότητας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ακόμη και αν δεχθούμε ότι προσβάλλεται η αυτοτέλεια., αυτή είναι προσωρινή και για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Υπακούει σε υπέρτερο συμφέρον, όπως έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε αποφάσεις για την συνταγματικότητα του μνημονίου».

«Χθες ήρθαν στην Επιτροπή εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Η συζήτηση που έγινε απέδειξε, όπως φάνηκε από τις δευτερολογίες τους, ότι υπήρχαν παρανοήσεις που διευκρινίσθηκαν και διανοήθηκαν. Υπάρχει η συνείδηση ότι είναι αναγκαία η περιφρούρησης της δυνατότητας της κυβέρνησης να διαπραγματεύεται και να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις», τόνισε ο Ν. Φίλης.

«Ο Ν. Φίλης ομολόγησε ότι χωρίς την ΠΝΠ δεν θα πληρωνόντουσαν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Ομολογήσατε επίσημα ότι είμαστε μία χρεοκοπημένη χώρα. Τι ισχύει; Αυτό που είπε ο Υπουργός ότι χρειαζόμαστε ένα μαξιλαράκι ακόμη ή αυτό που είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος;», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μτσοτάκης. Αναρωτήθηκε «μήπως απαιτούν οι θεσμοί για να δοκιμαστεί η συνοχή της πλειοψηφίας να ψηφιστεί η ΠΝΠ». «Πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Είχαμε αυτό το πρόβλημα μέχρι πριν από 6 μήνες; Εκεί μας οδήγησε η ισχυρή διαπραγμάτευση, να μην έχουμε να πληρώνουμε τους συνταξιούχους για τους οποίους δήθεν κόπτεσθε», είπε χειροκροτούμενος από τους Βουλευτές της ΝΔ.

«Είδαμε Βουλευτές να χειροκροτούν στην χρεοκοπία της χώρας,. Αυτό από μόνο του λέει πολλά», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, επισημαίνοντας στην κυβέρνηση ότι «ο εθνοκτόνος βίος της προηγούμενης κυβέρνησης δεν σας επιτρέπει να συνεχίζετε να κάνετε τα ίδια». «Ο ελληνικός λαός δεν θα σας δίνει επ’ αόριστον και επ’ άπειρον ανοχή. Κάποια στιγμή θα σταματήσει», πρόσθεσε.

«Ειρωνεία. Η ΝΔ κόπτεται για την αντισυνταγματικότητα των ΠΝΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι συνταγματικές», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κάνοντας λόγο για «κατάπτωση», «ευτελισμό» και «αντιστροφή της πραγματικότητας την ώρα που βλέπουμε την υποταγή στην πραγματικότητα». «Δεν είναι απρόβλεπτο γεγονός η πληρωμή των μισθών και συντάξεων. Επείγον είναι η έκτακτη κατάσταση στην οποία φέρατε την χώρα», είπε ο Χ. Θεοχάρης και επεσήμανε ότι «οι ΠΝΠ είναι για λιμούς και σεισμούς. Να σας πω εγώ ποιοι είναι οι λιμοί και οι σεισμοί. Η απρόβλεπτη κατάσταση είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων». «Αν η κυβέρνηση πει ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις μας κατέστησαν απρόβλεπτη την πληρωμή μισθών και συντάξεων, θα καταψηφίσουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας».

«Μίλησε για την κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού ο κ. Θεοχάρης που ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή το μακρύ χέρι. Και ο ίδιος θέλει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού. Πως γίνεται αυτό; Και πως έχετε συμμάχους τους ξένους, που λένε να διώξετε τον Π. Καμμένο;», του απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος., ο οποίος έκανε λόγο για «ομολογία αυτοκριτικής» από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τη ΝΔ Μ. Βορίδη με όσα είπε για την αντισυνταγματικότητα των ΠΝΠ.

«Απλά άλλαξαν ρόλο οι πρωταγωνιστές γιατί απλά και μόνο άλλαξε η κυβερνητική πλειοψηφία. Το δυστύχημα είναι ότι δεν άλλαξαν τα επιχειρήματα. Και τότε και τώρα μας έλεγαν ότι τα κάνουν για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η εξυπηρέτηση διαχρονικά και στο διηνεκές του δημόσιου χρέους». «Η ΠΝΠ έχει διαχρονική στρατηγική και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μία γενικότερη στρατηγική που είναι η επιβολή, ο έλεγχος των ΟΤΑ και η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους», υποστήριξε.

«Καλώς τα, τα παιδιά, που είχαν Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Υπουργός είναι τώρα, που σε κάθε ΠΝΠ μιλούσε για πραξικόπημα», είπε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος εμμέσως στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον οποίο νωρίτερα είχε οξεία πολιτική σύγκρουση. «Δεν μπορείς να έχεις δύο εαυτούς, ένα στην κυβέρνηση και ένα όταν είσαι στην αντιπολίτευση», είπε ο Α. Λοβέρδος.

avgi.gr, voicenews.gr, ependisinews.gr, agonaskritis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ