16.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φοινικόδασος του Βάι, συλλήψεις στο φοινικόδασος της Πρέβελης, απαγόρευση διανυκτέρευσης στο Κεδρόδασος

Ημερομηνία:

Έντονη καταστολή στην Κρήτη: απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φοινικόδασος του Βάι, συλλήψεις στο φοινικόδασος της Πρέβελης, απαγόρευση διανυκτέρευσης στο Κεδρόδασος από το δασαρχείο Χανίων | Η δημοσίευση του νομοσχεδίου, που δεν έχει περάσει από ψηφοφορία ακόμη αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ψήφισή του, συνοδεύτικε στην Κρήτη από έντονη καταστολή αλλά και ρυθμίσεις που προκαλούν σκεπτικισμό ως προς τη στόχευσή τους.

Φοινικόδασος Βάι, ανατολική Κρήτη: με πρόσχημα την αντιπυρική περίοδο (που διαρκεί περίπου μισό χρόνο στην Κρήτη) η Περιφέρεια Κρήτης απαγορεύει τη διεύλευση παραθεριστών και οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της ανατολικής Κρήτης, το μοναδικό φοινικόδασος του Βάι. Συγκεκριμένα, η ανακοινωση της Περιφέρειας που έγινε στις δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου έχει ως εξής:

«Μετά από το αίτημα του Δήμου Σητείας για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στο Βάι καθημερινά έως και 30 Σεπτεμβρίου 2013 και από ώρα 22:00 μέχρι 05:00 για λόγους πυροπροστασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ν. Καστρινάκης συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και λαμβάνοντας υπόψη του την σύμφωνη γνώμη των μελών του καθώς και την ανάγκη πυροπροστασίας του μοναδικού Φοινικοδάσους από ενδεχόμενη πυρκαγιά (από αμέλεια ή όχι), εξέδωσε την σχετική απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον δρόμο που έχει αρχή τη διασταύρωση του δρόμου Παλαικάστρου – Ερημούπολης και τέλος το χώρο στάθμευσης κοντά στην είσοδο για την παραλία του Φοινικοδάσους.
Η αρμοδιότητα για έκδοση της απόφασης περιήλθε στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου μετά από σχετική εντολή του Περιφερειάρχη Κρήτης προς τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης να συγκαλούν Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Αυτό έγινε αφού ο Περιφερειάρχης Κρήτης είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετά από ορισμό όλων των Γενικών Γραμματέων της χώρας από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου με την διαδικασία αυτή (εξουσιοδότηση Περιφερειαρχών και κατόπιν εντολή Περιφερειαρχών προς Αντιπεριφερειάρχες).
Η απόφαση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου ικανοποιεί το αίτημα του Δήμου Σητείας να προστατευθεί το Φοινικόδασος από πυρκαγιά

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας

Τζανοκωστάκης Γιάννης
Γεωπόνος M.Sc»

Δες εδώ.

Βέβαια το βράδυ δεν λειτουργούν οι εμπορικές εγκαταστάσεις στην παραλία του φοινικόδασους, κάτι που καθιστά περιτούς τους τουρίστες. Και, αναρωτιέται κανείς, ένας τόσο πολύτιμος τουριστικός προορισμός, γιατί δεν διαθέτει εκσυχρονισμένο σύστημα πυρόσβεσης; Ας μεταφερθούμε λοιπόν στην Πρέβελη, που διαθέτει ένα πανάκριβο σύστημα πυροπροστασίας.

Φοινικόδασος Πρέβελης, νότιο Ρέθυμνο: τα ξημερώματα της Τρίτης 9 Ιουλίου οι αστυνομικές αρχές Ρεθύμνου πάταξαν την εγκληματικότητα στο νομό και επέβαλαν την τάξη στην Πρέβελη, εκεί όπου κάνουν πολλά χρόνια ελεύθερη καταστήνωση πολλοί παραθεριστές. Προσήχθησαν δέκα κατασκηνωτές  και επτά από αυτούς διώκονται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ίδρυσης και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης. Στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης αναφέρεται πως «οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και αποσκοπούν στην τήρηση της νομιμότητας και την εύρυθμη λειτουργία και ευταξία των τουριστικών κυρίως προορισμών»  και πως θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή του Ασωμάτου, και συγκεκριμένα στην περιοχή της λίμνης Πρέβελης του δήμου Αγίου Βασιλείου, όχι στον πυρήνα του δρυμού. Στον πυρήνα του δρυμού  υπάρχει καθημερινή φύλαξη από τη διεύθυνση δασών. Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2010 είχε γίνει ξανά μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με προσαγωγές ελεύθερων κατασκηνωτών. Τότε είχαν φροντίσει σε κείνο το “ντου” να τους διώξουν όλους. Δέκα μέρες αργότερα ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε μεγάλο μέρος του φοινικόδασους. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι στον δρυμό υπήρχε ειδικό σύστημα πυροπροστασίας που είχε κοστίσει 1,2 εκ. ευρώ, που όμως δεν  λειτούργησε. Άγνωστο παραμένει αν σήμερα λειτουργεί το σύστημα αυτό. Να επισημανθεί ότι, όπως καταγγέλουν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, οι ίδιοι και η παρουσία τους ήταν προστατευτική για τον δρυμό, ειδικά για την περίπτωση πυρκαγιάς. Να σημειώσουμε εδώ πως το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχε στηθεί και το 2007 στον Καϊάφα, στη δυτική Πελοπόννησο. Τότε είχε γίνει υπερβολικής έντασης εκδίωξη όλων των κατασκηνωτών, για να ακολουθήσουν δέκα μέρες μετά οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν όλη την περιοχή. Λίγο μετά, στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως ο τότε δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση 2.300 στρεμμάτων για τουριστική αξιοποίηση…

Ευτυχώς, τόσο η Πρέβελη όσο και ο Καϊάφας έχουν αναγεννηθεί σε σημαντικό βαθμό. Και τα σχέδια τουριστικής εκμετάλλευσης επίσης…

Απαγόρευση του δασαρχείου Χανίων στο Κεδρόδασος.

Το δασαρχείο Χανίων έχει αποφασίσει την απαγόρευση παραμονής παραθεριστών και λουόμενων στο πανέμορφο Κεδρόδασος, στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης. Η απόφαση αυτή, που έχει ληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες, εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας του Κεδρόδασους, στο οποίο τα σημάδια φθοράς είναι έντονα. Βέβαια, η φθορά αυτή, που είναι εμφανής στα κομμένα κλαδιά, οφείλεται και στην υπερβόσκηση. Επίσης, η παρέμβαση του Δασαρχείου με ενημερωτικές πινακίδες στον χώρο, είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά, θεωρήθηκε πως η καθολική απαγόρευση θα είναι θετική για τον τόπο στη λογική ότι αφέθηκε για καιρό ελεύθερο και τώρα πρέπει να προστατευθεί!

Να σημειωθεί ότι από το ίδιο το Δασαρχείο δεν έχει γίνει καμία ενημερωτική εκστρατεία στα Χανιά για τη σημασία των αμμοθινών, των κέδρων κλπ. Αντιθέτως, το 2010, φίλοι της ελεύθερης κατασκήνωσης συντονίστηκαν και οργάνωσαν τον καθαρισμό της παραλίας. Σε ανακοίνωσή τους τότε τόνιζαν: «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, λειτουργούμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, καθαρίζουμε την παραλία και ενημερώνουμε τον κόσμο για τους κινδύνους και τα προβλήματα της περιοχής και φυσικά κατασκηνώνουμε προωθώντας την ιδέα και την πρακτική της ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πούτιν: Η σύγκρουση στην Ουκρανία απέκτησε στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (21/11)...

Ιδιοκτήτες ενοικιαστικών αυτοκινήτων ζητούν παρέμβαση για την κακή κατάσταση του δρόμου προς τον Μπάλο

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ηρακλείου-Λασιθίου «ΗΝΙΟΧΟΣ» εξέφρασε...

Επίδομα θέρμανσης: Προσοχή σε αυτό το ένα σημείο – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Περιθώριο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι του επιδόματος...