21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων δήμου Χανίων: Αποτίμηση Συγκέντρωσης 25ης Σεπτεμβρίου

Ημερομηνία:

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων κάλεσε τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους αντιπροσώπους των σχολείων στην Ένωση σε  συνάντηση την Τετάρτη 25/9/2013 με σκοπό να εκφραστεί η βούληση των γονέων σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος εκπαιδευτικός νόμος. Η συμμετοχή υπήρξε μαζική και κατατέθηκαν οι απόψεις των συλλόγων όλων των σχολείων.

Από τις τοποθετήσεις προέκυψε η κοινή διαπίστωση ότι ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τα οράματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μετατρέπει το σχολείο σε απέραντο βαθμοθηρικό και εξεταστικό κέντρο, αλλοιώνοντας την ουσία της μαθησιακής διαδικασίας. Αφαιρεί από τους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν γενική μόρφωση και Παιδεία και ουσιαστικά τους απομακρύνει από το σχολείο. Τους οδηγεί στην ημιμάθεια προορίζοντάς τους για χαμηλόμισθους ανειδίκευτους εργάτες. Εξουθενώνει ψυχικά και σωματικά όσους προσπαθήσουν να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς εξετάσεις και στο κυνήγι υψηλών βαθμολογιών στο πλήθος των μαθημάτων και αφαιμάζει οικονομικά τις οικογένειές τους.

Ειδικά για την Τεχνολογική Εκπαίδευση οι καταργήσεις κλάδων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και το κλείσιμο των ΕΠΑΣ οδηγεί στην «απόλυση» περίπου του 1/3 των μαθητών οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να στραφούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Πρόκειται για μια επιλογή που πλήττει κυρίως τις ευαίσθητες εκείνες κοινωνικές ομάδες που έχουν υποφέρει περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Γονέων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή της στο νόμο και να αντιδράσει με συγκεκριμένες κινητοποιήσεις:

  • Ανάρτηση πανό σε σχολεία και στις πύλες εισόδου της πόλης (λιμάνι, αεροδρόμιο).
  • Συνέντευξη Τύπου ώστε να ενημερωθεί το σύνολο της κοινωνίας για τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου εκπαιδευτικού νόμου.
  • Κοινοποίηση σε άλλες Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες και την Ανώτατη Συνομοσπονδία (ΑΣΓΜΕ), της απόφασής της να μην εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Ειδικών (με συμμετοχή πανεπιστημιακών, παιδαγωγών, εκπαιδευτικών και γονέων), για την επεξεργασία ενός νέου νόμου.
  • Συλλογή υπογραφών (και ηλεκτρονικά) σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
  • Επίδοση ψηφίσματος στη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας, με τις θέσεις της Ένωσης.
  • Οργάνωση συλλαλητηρίου στα Χανιά, ώστε να εκφραστεί η αντίθεση των πολιτών στο νέο νόμο.
  • Οργάνωση ενημερωτικών και άλλων δράσεων στα σχολεία, με τη συμμετοχή και των καθηγητών.
  • Καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών, όπως της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ή της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χανίων, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.
  • Καταλήψεις σχολείων από τους γονείς, μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σχολείων.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων καλεί τους Συλλόγους Γονέων να συγκαλέσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις των μελών τους για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων και τους αντιπροσώπους των σχολείων στην Ένωση την Τετάρτη 2/10/2013 στις 7.00 το απόγευμα στο 2ο Λύκειο Χανίων (πεζόδρομος Κοραή απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο Χανίων) προκειμένου να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις ή δράσεις που θα υποστηρίξουν οι σύλλογοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...