13.8 C
Chania
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Καταγγέλλει την αδιαφορία της Πολιτείας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή

Ημερομηνία:

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καταγγέλλει την πλήρη αδιαφορία της Κεντρικής, Περιφερειακής και Δημοτικής εξουσίας για τη στήριξη των συλλογικοτήτων καταναλωτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή που εορτάζεται στις 15 Μαρτίου.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οργάνωση, η πρόεδρος Ιωάννα Μελάκη τονίζει ότι στα 18 χρόνια λειτουργίας της Ένωσης δεν έχει λάβει καμία στήριξη από τους θεσμοθετημένους φορείς, παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Η Ένωση χαρακτηρίζει «μη προστασία του καταναλωτή» και «μη ενδιαφέρον» τα πλαφόν στα καύσιμα και στα είδη διατροφής, επισημαίνοντας ότι η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών αποτελεί υποχρέωση των κρατικών οργάνων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1983 σε ανάμνηση της ιστορικής ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1962, ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά τα βασικά δικαιώματα των καταναλωτών. Σύμφωνα με τη διεθνή «Χάρτα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή», αναγνωρίζονται οκτώ θεμελιώδη δικαιώματα: ικανοποίηση βασικών αναγκών και πρόσβαση σε απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες, ασφάλεια από επικίνδυνα προϊόντα, πληροφόρηση για συνειδητές επιλογές, ελευθερία επιλογής σε ανταγωνιστικές τιμές, ακρόαση και εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων, επανόρθωση για ακατάλληλα προϊόντα ή υπηρεσίες, επιμόρφωση για τη λειτουργία της αγοράς, και δικαίωμα σε υγιές περιβάλλον.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης υπογραμμίζει ότι η πολιτεία φέρει διαχρονικά την ευθύνη για το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν τα δικαιώματά τους και δεν απαιτούν διαφάνεια και δικαιοσύνη από τις επιχειρήσεις. Η οργάνωση ζητά την επιστράτευση της ευρείας ενημέρωσης των πολιτών μέσα από σεμινάρια σε σχολεία και μάθημα Αγωγής του Καταναλωτή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ψηφιακή εποχή, όπως σημειώνεται, η προστασία του καταναλωτή είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, καθιστώντας απαραίτητη τη συνεχή εγρήγορση και την προσαρμογή στις νέες προκλήσεις. Η Ένωση κάνει λόγο για «μεγάλη κραυγή» των Ενώσεων Καταναλωτών που κατηγορούν την πολιτεία για αδράνεια.

Για το 2026, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καλεί τους πολίτες να διεκδικούν ενεργά τα δικαιώματά τους και ζητεί τη συμπόρευση της Πολιτείας με τις καταναλωτικές οργανώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ