26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Ένωση Συν/χων ΙΚΑ Νομού Χανίων «Αγία Παρασκευή»: Αφιέρωμα στη γιορτή της μάνας

Ημερομηνία:

Του Ηρακλή Αναγνωστόπουλου

Προέδρου της Ένωσης Συν/χων ΙΚΑ Ν. Χανίων

Επ’ ευκαιρίας της γιορτής της Μάνας της πιο ιερής αυτής μορφής εμείς η γενιά η δική μας, που ζήσαμε την πείνα τη δυστυχία και τόσες κακουχίες, θυμόμαστε πάντα την μορφή της ΜΑΝΑΣ που είναι η πηγή της ζωής και δεν την ξεχνάμε ποτέ.

Τι κι αν πέρασαν τα χρόνια, κι ασπρίσαν τα μαλλιά μας τι κι αν κύρτωσαν οι ώμοι μας από το βάρος των χρόνων που μας βαραίνουν, δεν ξεχάσαμε ποτέ, εκείνη που μας έφερε στη ζωή, τη ΜΑΝΑ την αγία μορφή, την πλατυτέρα των ουρανών, με την ακατάλυτη αγάπη της.

Αλήθεια, πόση λατρεία δεν κρύβει η καρδιά της, πόση αγιότητα δεν πλημμυρίζει η ψυχή της. Από τα δικά της σπλάχνα βγαίνει ο άνθρωπος, από το δικό της πόνο ανοίγει τα μάτια της η ζωή.

Γίνεται το απάνεμο λιμάνι που μας προστατεύει από τις τρικυμίες από τα μίση από τις δύσκολες στιγμές. Είναι ο παράδεισος που εμείς νοιώθουμε καλύτερο. Είναι το λαμπερό καντήλι που διώχνει τις αμαρτίες μας, είναι το αστέρι που φέγγει στη νύχτα της ζωής.

Το χαρακτηριστικό της είναι η απέραντη καλοσύνη της, εκείνη χαράσσει τους δρόμους μας. Τα μάτια της γεμίζουν με εμπιστοσύνη, μας τραβάνε κοντά της, μας μαλακώνουν την αγριότητα, μας ποτίζουν με λατρεία.

Η ΜΑΝΑ έχει την παντοδυναμία της αγάπης, την εγκαρτέρηση και τον ηρωισμό της μεγαλοσύνης. Είναι ο ΦΑΡΟΣ και το ΘΕΜΕΛΙΟ της ζωής μας και η κάθε επιτυχία μας οφείλεται σ’ εκείνη.

Το σπουδαιότερο ρόλο στην καλή ανατροφή των παιδιών τον είχαν και τον έχουν βέβαια και οι δυο γονείς, αλλά κυρίως η μητέρα. Η μητέρα είναι το πρώτο σχολείο του παιδιού, όπου ετοιμάζεται για να βγει στην κοινωνική ζωή. Το παιδί μιμείται τις καλές πράξεις της μητέρας, με τις συμβουλές και το καλό της παράδειγμα θα του δώσει τις σωστές βάσεις και αρχές που θα το βοηθήσουν αργότερα για να βγει χρήσιμος πολίτης στην κοινωνία.

«Μια καλή μητέρα αξίζει εκατό δασκάλους» λέει ένας σοφός και ο Παλαμάς αναφέρει «εννέα δέκατα των ανθρώπων που δοξάστηκαν στις μητέρες οφείλουν τον πυρήνα του μεγαλείου τους».

Το πιο αξιαγάπητο αριστούργημα που έφτιαξε η καρδιά του Θεού, είναι η καρδιά της ΜΑΝΑΣ. Αγία θωρισιά, αγία και επειδή πρέπει να την προσέχουμε για να την έχουμε κοντά μας, ο Δουμάς είπε «επειδή ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, έπλασε για αναπληρωτή του τη ΜΑΝΑ». Και όσοι από εμάς δεν την έχουμε ας προσευχηθούμε κι ας ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη της.

ΧΡΟΝΙΑ – ΠΟΛΛΑ λοιπόν στη ΜΑΝΑ τη συνταξιούχο που πέρασε τόσες κακουχίες και στερήσεις, τόσους πολέμους, δικτατορίες εμφυλίους, που αγωνίστηκε για ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά της και δυστυχώς σήμερα τα καταργούν όλα και της δίνουν ψίχουλα για να ζήσει.

ΧΡΟΝΙΑ – ΠΟΛΛΑ στη ΜΑΝΑ την εργαζόμενη, που αγωνίζεται και στο σπίτι και στη δουλειά, που τρέχει και δεν φτάνει για να μεγαλώσει τα παιδιά της και σήμερα την έχουν οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο αναγκάζοντας την να δουλεύει μια ζωή για να πάρει μια σύνταξη.

ΧΡΟΝΙΑ – ΠΟΛΛΑ στην ΜΑΝΑ την άνεργη που δεν βρίσκει δουλειά και ζει καθημερινά στο πετσί της, τον εφιάλτη της ανεργίας και παρά τις δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πάντα κοντά στα παιδιά της και τα στηρίζει.

"google ad"

ΧΡΟΝΙΑ – ΠΟΛΛΑ στην αγρότισσα μάνα που σκάβει με τα νύχια της τη γη για να καρπίσει.

ΧΡΟΝΙΑ – ΠΟΛΛΑ στη ΜΑΝΑ του χωριού και της πόλης, στη ΜΑΝΑ της καθημερινής σκληρής βιοπάλης, στη μάνα που συνεχίζει να παλεύει και δεν το βάζει ποτέ κάτω, που είναι πάντα ΠΡΩΤΗ σε όλους τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της.

ΧΡΟΝΙΑ – ΠΟΛΛΑ σε όλες τις μανάδες

ΜΑΝΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ

ΜΑΝΑ αγνή, ευλογημένη

Απ’ τη ζωή σου μου ‘δωσες ζωή,

Με ‘σενα είμαι ολοκληρωτικά δεμένος

Γιατί εσύ μου χάρισες το θαύμα της ζωής

Τον πόνο μου εσύ κάνεις τραγούδια

Το δάκρυ μου στεγνώνεις,

Μ’ ένα σου φιλί και μια σου λέξη φτάνει ΜΑΝΑ,

Να φέρει βάλσαμο στην πιο βαθιά πληγή.

Για την Ένωση Συν/χων ΙΚΑ

Ο Πρόεδρος

Ηρακλής Αναγνωστόπουλος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...