21.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Χανίων: Η δημιουργική ασάφεια στον χώρο του τουρισμού

Ημερομηνία:

Με επιστολή της προς την Υπουργό Τουρισμό κ. Ελ. Κουντούρα, καθώς και στους βουλευτές Χανίων ΣΥΡΙΖΑ, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Χανίων αναφέρεται στη νομοθεσία περί ενοικίασης οικιών σε τουρίστες τονίζοντας ότι υπάρχει μία “κατάσταση ασάφειας” η οποία αδικεί τις μέχρι σήμερα λειτουργούσες επιχειρήσεις που τηρούν φορολογικά βιβλία.

Διαβάστε τι αναφέρεται στην επιστολή:

Στις 22-12-2016 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α ο νόμος 4446 ο οποίος όριζε ότι οι κάτοχοι μέχρι 2 οικιών μπορούν να τις εκμισθώνουν σε τουρίστες ως αστική μίσθωση με την προϋπόθεση ότι θα εγγραφούν στο μητρώο της ΔΟΥ ως δραστηριότητα που θα καθοριστεί με κοινή Υπουργική απόφαση.

Έκτοτε υπήρξε μια κατάσταση ασάφειας στον τουρισμό που καθόλου δημιουργική δεν είναι για την πορεία του τουρισμού. Το μόνο που διευκολύνει είναι όσους θέλουν να φοροδιαφύγουν.

Καθημερινά σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στους χάρτες της AIRBNB νέες τουριστικές κατοικίες που μισθώνονται σε αλλοδαπούς και Έλληνες τουρίστες χωρίς κανείς να γνωρίζει σε ποιους ανήκουν και το τι θα δηλώσουν, εάν δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους ως εισόδημα, μιας και η Υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι μέχρι σήμερα λειτουργούσες επιχειρήσεις στον κλάδο μας παύουν να λειτουργούν ως νόμιμες επιχειρήσεις, τηρώντας φορολογικά βιβλία και εκδίδοντας στοιχεία, σπάνε στα 2 στα 3 ή και στα 4 ανάλογα με πόσα παιδιά διαθέτει ο ιδιοκτήτης επιχειρηματίας (όπως παλαιότερα στα καφενεία του χωριού παράγγελνε κάποιος σπάσε μια γκαζόζα στα 4).

Αλλοδαποί που είχαν αγοράσει παλαιότερα στην χώρα μας εξοχικά σπίτια και τα μίσθωναν , μετά από πολλές προσπάθειες είχαν πεισθεί να αποκτήσουν σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και να τηρούν βιβλία. Τώρα και αυτοί σταματούν ο ένας μετά τον άλλο και τα ενοικιάζουν μέσω της AIRBNB προφανώς σκεπτόμενοι στην Ελλάδα που ζούμε γιατί να είμαστε νόμιμοι όπως στις πατρίδες μας, εδώ ο παράνομος πάντα κερδισμένος βγαίνει μέσω της ασάφειας.

Τα κορόιδα οι νόμιμοι καλούνται να πληρώσουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος, τον εξοντωτικό ΕΦΚΑ , το τέλος παρεπιδημούντων του Δήμου, το τέλος διανυκτέρευσης από το 2018 κλπ. Οι υπόλοιποι μοιάζουν με τον πωλών τοις μετρητοίς σε παλαιότερες αφίσες. Ούτε φορολογικούς ελέγχους , ούτε ελέγχους ΕΟΤ , Αστυνομίας και λοιπών Κρατικών υπηρεσιών έχουν να αντιμετωπίσουν, άλλωστε δραστηριοποιούνται νόμιμα μέσα στην ασάφεια της ανέλεγκτης πραγματικότητας που τους παρέχει ο νόμος.

Πολλά μέλη μας σκέφτονταν να επενδύσουν αναβαθμίζοντας τις επιχειρήσεις τους. Διαπιστώνοντας όμως το τι συμβαίνει κάνουν πίσω σκεφτόμενοι ότι στο τέλος θα βρεθούν οι χαμένοι της υπόθεσης, κάνοντας δεύτερες σκέψεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν.

Αυτά τα ολίγα για το τι επιπτώσεις έχει επιφέρει ο ν. 4472/2017 που η βραχυχρόνια μίσθωση απελευθερώνεται, έχοντας δημιουργήσει ένα ξέφραγο αμπέλι στον χώρο του τουρισμού. Αν δεν μπουν άμεσα κάποιοι κανόνες τότε η ζημιά για τον τουρισμό και τα δημόσια έσοδα θα είναι μεγάλη.

Ελπίζοντας ότι θα επιληφθείτε του θέματος με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...