Στην Ελλάδα οι άνθρωποι ψάχνουν για εργασία, όμως στις χώρες του Βορρά συζητούν για τη σπουδαιότητα της όλο και λιγότερης εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνα, η δουλειά από Δευτέρα έως και Παρασκευή βλάπτει και την υγεία.
Πρόκειται γιαπρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη, καθώς βασίζεται σε μια νέα μελέτη του City University London.
Ερευνητές κοινωνιολόγοι απέδειξαν ότι το να δουλεύει ένας εργαζόμενος από Δευτέρα έως και Πέμπτη και να ξεκουράζεται Παρασκευο-Σαββατοκύριακο κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία του, αλλά επιπλέον στο περιβάλλον και την οικονομία.
Στην επιστημονική έρευνα υπό τον τίτλο «Inventing the Future» (Εφευρίσκοντας το μέλλον) ο κοινωνιολόγος’Αλεξ Ουίλιαμς γράφει πώς η μείωση των εργάσιμων ημερών μπορεί να σώσει τον κόσμο.
Βασικά, με λιγότερες μέρες δουλειάς, κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα στον δρόμο και εξοικονομείται ενέργεια, καθώς ολόκληρες υπηρεσίες και γραφεία παραμένουν κλειστά.
Το παράδειγμα της Γιούτα
Ο ίδιος επιστήμονας σημειώνει ότι μια παλαιότερη μελέτη του 2006 που διενήργησε το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας είχε αποκαλύψει ότι στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί σε ποσοστό 20% η κατανάλωση ενέργειας, εάν εφαρμοζόταν η εργάσιμη εβδομάδα των 4 ημερών.
Για παράδειγμα, στη Γιούτα οι δημόσιοι υπάλληλοι επαναπροσδιόρισαν το 2007 την εργάσιμη εβδομάδα, που σημαίνει ότι πήγαιναν στο γραφείο 4 φορές την εβδομάδα, με επιμηκυμένο ωράριο.
Μέσα σε δέκα μήνες, η Πολιτεία εξοικονόμησε 1,8 εκατ. δολάρια σε ενεργειακό κόστος.
Λιγότερες εργάσιμες ημέρες συνεπάγονταν λιγότερο φωτισμό και κλιματισμό για τα γραφεία, λιγότερες ώρες λειτουργίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συσκευών – και όλα αυτά χωρίς καν μείωση του συνολικού αριθμού των ωρών εργασίας.
Η Γιούτα εγκατέλειψε το πείραμα το 2011 μετά από παράπονα πολιτών ότι δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες τις Παρασκευές.
Προφανώς, πρόκειται για μία αλλαγή η οποία πρέπει να ενταχθεί σε μία ευρύτερη αλλαγή (και προσδοκιών), επισημαίνει η έκθεση, έτσι ώστε οι Παρασκευές να γίνουν ένα «τριήμερο Σαββατοκύριακο» και όχι απλά μια εργάσιμη μέρα χωρίς δουλειά.
Ωστόσο, αυτή η κατά μία ημέρα λιγότερη εργάσιμη εβδομάδα σημαίνει εξοικονόμηση 2 εκατ. δολαρίων από την ενεργειακή κατανάλωση και μείωση κατά 12.000 τόνους ετησίως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Μια άλλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη.
Εάν ο εργαζόμενος απασχολείται για περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα τότε τριπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας, καρδιοπαθειών και διαβήτη.
Το δείγμα της έρευνας ήταν 7.500 άνθρωποι σε μια περίοδο 32 ετών.
Μήπως ήρθε η ώρα για μια κουβεντούλα με τον διευθυντή;
Για περισσότερα: How three-day weekends can help save the world (and us too)