20.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Έρευνα: Το lockdown έσωσε 3,1 εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Τα ευρείας κλίμακας lockdown, περιλαμβανομένου του κλεισίματος καταστημάτων και σχολείων, έχουν μειώσει τους ρυθμούς μετάδοσης της COVID-19 στην Ευρώπη αρκετά ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωσή του και μπορεί να έχουν αποτρέψει έως και περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους, όπως ανέφεραν ερευνητές σήμερα.

Σε μια έρευνα μοντελοποίησης για την επίδραση του lockdown σε 11 χώρες, επιστήμονες του Ιμπίριαλ Κόλετζ (Imperial College) του Λονδίνου ανέφεραν πως τα δρακόντεια μέτρα, που επιβλήθηκαν στην πλειονότητά τους τον Μάρτιο, είχαν ένα «σημαντικό αποτέλεσμα» και βοήθησαν ώστε ο ρυθμός αναπαραγωγής της μόλυνσης να πέσει κάτω από το ένα έως τις αρχές Μαΐου.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής, ή η τιμή R, μετρά το μέσο αριθμό των ανθρώπων στους οποίους θα μεταδώσει την ασθένεια κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί. Μία τιμή του R πάνω από 1 μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του Ιμπίριαλ έως τις αρχές Μαΐου, από 12 έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 χώρες –Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία– είχαν μολυνθεί από την COVID-19.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των καταμετρηθέντων θανάτων με τους θανάτους που προέβλεπε το μοντέλο τους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα lockdown, βρήκαν ότι περίπου 3,1 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ