12.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Έρευνα: Oι γυναίκες θυμώνουν όλο και περισσότερο την τελευταία 10ετια

Ημερομηνία:

H Gallup ερευνά ετησίως πάνω από 120.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές “δηλαδή το 98% του ενήλικου πληθυσμού”, χρησιμοποιώντας τυχαία επιλεγμένα, εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα. Οι συνεντεύξεις γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο ή τηλεφωνικά.

Μια κατηγορία μελέτης που τιμάται κάθε χρόνο, είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στον πλανήτη (θυμός, λύπη, άγχος, ανησυχία, πόνος, απόλαυση, ξεκούραση, χαμόγελο, μόρφωση, σεβασμός).

Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν για το επικρατέστερο συναίσθημα που είχαν την προηγούμενη ημέρα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας 10ετιας δείχνουν πως οι γυναίκες νιώθουν αρνητικά συναισθήματα (θυμό, λύπη, άγχος, ανησυχία) όλο και περισσότερο. Και δη μετά την εμφάνιση του Covid στον πλανήτη.

Η ανάλυση των στοιχείων από το BBC έδειξε πως από το 2012 περισσότερες γυναίκες -από ό,τι άνδρες- νιώθουν λύπη και ανησυχία, ενώ και τα δυο φύλα παρουσιάζουν σταθερά ανοδική τάση.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο, το θυμό και το άγχος το χάσμα που υπάρχει μεταξύ γυναικών και ανδρών μεγαλώνει.

Το 2012 τα επίπεδα ήταν παρόμοια και για τα δυο φύλα.

Εννέα χρόνια μετά, οι γυναίκες ήταν πιο θυμωμένες (+6%) και πιο αγχωμένες. Υπήρξε μια ιδιαίτερη απόκλιση γύρω από το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν επιφορτίστηκαν με πολλές επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες -μέσω της τηλεκπαίδευσης των παιδιών, της τηλεργασίας και όσων άλλων καλούνται να κάνουν κάθε ημέρα για το σπίτι ή/και τους γονείς και τα πεθερικά.

Μελέτη που έκανε το  Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών της Αγγλίας το 2020, σε σχεδόν 5.000 γονείς ετεροφυλοφιλικών σχέσεων, διαπίστωσε  ότι οι μητέρες ανέλαβαν περισσότερες από τις οικιακές ευθύνες -από ό,τι οι πατέρες-, κατά τη διάρκεια του lockdown.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειώσουν το ωράριο εργασίας τους. Αυτό συνέβαινε ακόμη και όταν ήταν εκείνες που έβγαζαν τα περισσότερα χρήματα, στην οικογένεια.

Στην πανδημία έπεσαν όλα στην πλάτη των γυναικών

Σε ορισμένες χώρες, η διαφορά στον αριθμό των γυναικών και των ανδρών που δήλωσαν ότι ένιωσαν θυμό την προηγούμενη μέρα, είναι πολύ μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Για παράδειγμα, στην Καμπότζη, το χάσμα ήταν 17% το 2021, ενώ στην Ινδία και το Πακιστάν ήταν 12%.

Η ψυχίατρος Dr Lakshmi Vijayakumar είπε στο BBC πως πιστεύει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντάσεων που έχουν προκύψει, όπως περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις χώρες μορφώνονται, δουλεύουν και γίνονται οικονομικά ανεξάρτητες.

“Στο παρελθόν θεωρούνταν απρεπές για τις γυναίκες να λένε ότι είναι θυμωμένες, κάτι που τώρα αλλάζει, γιατί υπάρχει λίγη περισσότερη ικανότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οπότε ο θυμός είναι περισσότερος”.

Η πανδημία είχε συνέπειες και στην εργασία των γυναικών. Πριν το 2020 υπήρχε αργή πρόοδος στη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό. Το 2020 αυτή σταμάτησε και φέτος ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται προβλέπεται να είναι κάτω των επιπέδων του 2019, σε 169 χώρες.

Χαρακτηριστικά, μεγάλο μέρος της εξουθένωσης που σχετίζεται με την πανδημία να συμβαίνει σε βιομηχανίες που κυριαρχούνται από γυναίκες, όπως η φροντίδα.

Στις γυναίκες της Ελλάδας κυριαρχεί το άγχος

Οι μελετητές εξήγησαν πως υπάρχουν χώρες στις οποίες οι γυναίκες εξακολουθούν να νιώθουν μεγάλη ντροπή να πουν ότι είναι θυμωμένες (πχ ΗΠΑ). Για αυτό και δηλώνουν πως έχουν υψηλότερα ποσοστά λύπης και άγχους από τους άνδρες.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και το Περού.

Συνολικά, στη χώρα μας μόλις το 20% των ερωτηθέντων (εκπροσώπων και των δυο φύλων) είπε πως ένιωσε θυμό το 24ωρο που προηγήθηκε. Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν ο σεβασμός (89%). Ακολούθησαν το χαμόγελο (70%), η χαρά (68%), το άγχος (57%), η ξεκούραση (56%), η μάθηση (49%), η ανησυχία (47%), ο πόνος στο (28%), η λύπη (27%).

Σε όλα αυτά τα έθνη, βάσει των ειδικών, οι γυναίκες έχουν φτάσει πολύ κοντά στο σημείο να πουν ‘έως εδώ’.

Ο θυμός διευκολύνει αυτήν την αλλαγή. “Γίνεται το εργαλείο της, καθώς χρειάζεται οργή και θυμός για να ταρακουνήσεις τα πράγματα και να κάνεις τους άλλους να σε προσέξουν και να σε ακούσουν”, όπως είπε η Ginette Azcona, ερευνήτρια και ειδικός data policy στην UN Women.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ