22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Έρχονται νέα μέτρα για την πανδημία λόγω μετάλλαξης “Όμικρον”

Ημερομηνία:

Με μια σειρά κινήσεων – που είναι εστιασμένες στην αύξηση των τεστ για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού- η κυβέρνηση σχεδιάζει να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή στις γιορτές. Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown παραμένει εκτός συζήτησης,  ωστόσο θα υπάρξουν κινήσεις για να αποφευχθεί επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέσα στο Δεκέμβριο. Όπως έγινε γνωστό στις 11:00 στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της Μετάλλαξης Όμικρον,  και θα ανακοινώσει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό ένα μπαράζ συσκέψεων, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις στο COVID μέτωπο. Παράλληλα  διεξάγεται και και μια ευρύτερη συζήτηση στο εσωτερικό της Ε.Ε. για τα νέα δεδομένα, που θα φέρει η μετάλλαξη Όμικρον (μετά και τα πρώτα καμπανάκια των ειδικών για την αυξημένη μεταδοτικότητα).

Το βασικό σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει  τη χορήγηση self test στους πολίτες στις γιορτές των Χριστουγέννων για να γίνει το ρεβεγιόν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες θα τα παίρνουν από τα φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ τους και πιθανότατα θα διατεθούν από  δύο τεστ την εορταστική περίοδο.

Παράλληλα στόχος είναι να αυξηθούν και  τα rapid test , που πρέπει να κάνουν οι  ανεμβολίαστοι. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid), ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα).

Σε αυτή τη  χρονική συγκυρία η κυβέρνηση εστιάζει στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, καθώς μόνο χθες 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπήρξε νέα  άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων που έχουν φτάσει τους 657.

Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων θα σφίξει ακομα περισσότερο  ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα θα εξεταστεί η υποχρέωση  για προσκόμιση αρνητικού τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο σε κλειστούς χώρους (π.χ. καταστήματα) ή ακόμα και η επαναφορά του click away. Να σημειωθεί πως  στην  εστίαση και στη διασκέδαση είναι ανοιχτό  το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται  οι  ανεμβολίαστοι να βρίσκονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους (στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται ήδη).

Τέλος θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί η  δυνατότητα στους εμβολιασμένους για δωρεάν τεστ. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα αλλά το μέτρο θα έχει προαιρετική εφαρμογή.

Αισιοδοξία για την αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών 

Στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση εστιάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα  τις τελευταίες 16 μέρες υπάρχει αύξηση κατά  4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 71% στο 75%, των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου, σε  σύνολο πληθυσμού 9,523.000 ατόμων άνω των 12 ετών, 6.752.859 άτομα είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση. Στις 27 Νοεμβρίου, ο αριθμός των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, ξεπέρασε τα 7.135.000 άτομα.

Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως λόγω των αυξημένων ραντεβού η επιχείρηση «Ελευθερία» αυξάνει συνεχώς τη δυναμικότητά της. Τα εμβολιαστικά κέντρα από 1.500 εμβολιαστικά που ήταν το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και έχουν φτάσει στα 2.300 και υπάρχει η δυνατότητα για πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...