24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Δεν αναμένονται Αλκυονίδες ημέρες; Αισθητή βελτίωση του καιρού στην Κρήτη με άνοδο της θερμοκρασίας από Τετάρτη

Ημερομηνία:

Του Εμμανουήλ Λέκκα

Η επέκταση του Σιβηρικού Αντικυκλώνα από τα βόρεια προς στη χώρα μας προκαλεί ήδη ένα ήπιο χειμερινό σκηνικό σε ολόκληρη την Κρήτη με αυξημένες νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές, οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στο Αιγαίο, ενώ και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Παρόμοια φαινόμενα του καιρού θα διατηρηθούν και για την Τρίτη.

Από την Τετάρτη,  αν και δεν αναμένονται Αλκυονίδες ημέρες, αισθητή θα είναι η βελτίωση του καιρού λόγω της αποκατάστασης του Υψηλού Βαρομετρικού που θα παρεμποδίζει τη διέλευση χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων.  Παρά τις πρόσκαιρες νεφώσεις θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά.  Η θερμοκρασία θα αρχίσει, από μέρα σε μέρα,  να σημειώνει υψηλότερες τιμές ως προς τη μέγιστη τιμή της, ενώ σε χαμηλές τιμές θα συνεχίσει να διατηρείται η ελάχιστη τιμή της,  θυμίζοντας μας ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.  Πιθανά μία μικρή διαταραχή, με περιορισμένα φαινόμενα κατά τόπους να μας επηρεάσει την Παρασκευή προς το Σάββατο, ενώ με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένεται από την Κυριακή μα επανέλθει η κίνηση διέλευσης Χαμηλών συστημάτων που θα προκαλέσουν και πάλι μία νέα περίοδο φαινομένων. Πάντως το διάστημα αυτό της καλοκαιρίας θα επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες στην ύπαιθρο.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών :

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 Ιανουαρίου

Νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις απογευματινές ώρες, σε μεγάλα υψόμετρα στα ορεινά, μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις στα 4 – 5 Μποφώρ στα Δυτικά (ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στα 5 – 6 Μποφώρ), ενώ στα Ανατολικά θα είναι 3 – 4 Μποφώρ. Στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 5 – 6 Μποφώρ, τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο έως και τα 7 Μποφώρ.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει στους  12 C

ΤΡΙΤΗ 31 Ιανουαρίου

Διατήρηση των νεφώσεων με ασθενείς παροδικές βροχές κυρίως στα Βόρεια του νησιού (στην Ανατολική Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι πιο ασθενή και  τοπικά). Στα νότια της Κρήτης ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και δεν αναμένονται πλέον φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι από Βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, αλλά από το βράδυ της Τρίτης θα εξασθενήσουν.

Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από  τους   7 C  η ελάχιστη στα πεδινά και παράκτια τμήματα (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι αρκετά χαμηλότερη) και η μέγιστη θα φθάσει στους  11 C.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Φεβρουαρίου

Βελτιωμένος καιρός με λίγες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά.

"google ad"

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν αρχικά από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους  στα 2 – 3 Μποφώρ στα Δυτικά , ενώ έως και 4 Μποφώρ θα φθάνουν στα Ανατολικά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα τις πρώτες πρωινές ώρες,  έως και 6C στα πεδινά, ενώ η μέγιστη θα σημειώσει μικρή άνοδο φθάνοντας έως και τους 13C.

Την Πέμπτη συνεχίζει να διατηρείται πολύ καλός καιρός με ασθενείς ΝΔ – Δ ανέμους και η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα τις πρωινές ώρες, κοντά στους  7  με 8 C, ενώ η μέγιστη θα ανέλθει στους 16 C.  Γενικά καλός θα είναι ο καιρός και την Παρασκευή, πιθανά όμως  πρόσκαιρα και σε τοπικό επίπεδο να αυξηθούν οι νεφώσεις και να σημειωθεί ασθενής παροδική βροχή .  Οι άνεμοι θα διατηρηθούν από ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα ανέβει σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες;

Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους («αλκυόνιαι») από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατά τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου.

Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ