21.8 C
Chania
Monday, May 27, 2024

Έσπασε κάθε ρεκόρ η μέση θερμοκρασία τον Μάιο – Η υψηλότερη των τελευταίων 141 ετών! – Έρχονται «35άρια» και κύμα σκόνης από την Αφρική την Κυριακή και τη Δευτέρα

Ημερομηνία:

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάιο του 2020, η οποία έφθασε τους 15,7 βαθμούς Κελσίου, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 141 ετών, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μαΐου 2016, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει ποτέ καταγραφεί, με θερμοκρασία κατά 1,19 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Η θερμοκρασία του προηγούμενου μήνα σε όλη τη Γη ήταν κατά σχεδόν ένα βαθμό (0,95) Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η θερμοκρασία του πλανήτη στην ξηρά φέτος τον Μάιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ γι’ αυτό το μήνα του έτους, ενώ στις θάλασσες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στα μετεωρολογικά χρονικά.

Ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Δυτικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής σημείωσαν μηνιαία θερμοκρασιακά ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι τελευταίοι επτά Μάιοι από το 2014 έως το 2020 έχουν υπάρξει οι θερμότεροι στην ιστορία.

Η φετινή άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος) ήταν η δεύτερη θερμότερη στα χρονικά πίσω από εκείνη του 2016, ενώ γενικότερα το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι μέχρι στιγμής το δεύτερο θερμότερο. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι όλο το 2020 θα αποδειχθεί ένα από τα δύο θερμότερα έτη από το 1880.

Έρχονται «35άρια» και κύμα σκόνης

Πρόσκαιρη άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στη διάρκεια του διημέρου Κυριακής και Δευτέρας, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης στη χώρα μας από τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά ηπειρωτικά την Κυριακή θα φτάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 32-33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργυρός για τον γάμο Κασσελάκη στην Κρήτη: Αν δεν έχω συναυλία, θα κατέβω με χαρά

Ο Γιώργος Λιάγκας συνάντησε τον Στέφανο Κασσελάκη στις Σπέτσες...

Χωρίς ρεύμα το ανατολικό τμήμα της πόλης των Χανίων

Σημαντική βλάβη σημειώθηκε στο δίκτυο της ΔΕΗ επί της...

Καλωσόρισαν τις χελώνες Caretta – Caretta στον Σταυρό | Φωτός

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλου του Σταυρού συμμετείχαν στην...