25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

«Έσπειρε φόρους, και σήμερα θερίζει ύφεση και φοροδιαφυγή»

Ημερομηνία:

Γράφει ο Σπύρος Θ. Ζουριδάκης
Την ώρα που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής Παπανδρέου (περικοπές μισθών, συντάξεων, χαράτσια), «κάποιοι» συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα, στον άξονα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, επιβεβαιώνοντας ότι για τους λίγους και εκλεκτούς «Λεφτά Υπάρχουν»! Όπως, διαφαίνεται από τις αναγγελίες πρόσληψης της Επιθεώρησης Εργασίας (με α.π. 141/3.1.2012), ο ΟΠΑΠ αποτελεί άλλο ένα τρανό παράδειγμα δημόσιου οργανισμού που το θράσος των διοικούντων, ξεπερνάει κάθε όριο αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μια εταιρεία, τα κέρδη και ο τζίρος της οποίας βαίνουν μειούμενα, το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε- και χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η δέουσα αξιολόγηση- να δημιουργήσει εκ του μηδενός έξι νέες θέσεις υψηλόμισθων διευθυντών. Συγκεκριμένα, μόλις λίγους μήνες πριν τοποθετήθηκε νέος γενικός διευθυντής πωλήσεων (για πρώτη φορά) με μισθό που υπερβαίνει τις 11.000 € το μήνα, ενώ ακολούθησαν από 1/1/2012 και οι διορισμοί 5 ακόμη νέων διευθυντών με μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 5.000 € έως 6.800 € …
Για τους λίγους και εκλεκτούς «Λεφτά Υπάρχουν»!
H κυβέρνηση επί δύο και πλέον χρόνια, «έσπειρε φόρους και σήμερα θερίζει ύφεση και φοροδιαφυγή», κινήθηκε με τελείως αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο γεγονός που συνέβαλε στην μετατροπή του φορολογικού συστήματος από αναπτυξιακό εργαλείο – όπως θα έπρεπε να είναι – σε καθαρά «φορομπηχτικό» μηχανισμό, που στηρίζεται στην πρωτοφανή υπερφορολόγηση και σε έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Aποτέλεσμα:
•    H διεύρυνση της ύφεσης,
•    η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων,
•    η αποθάρρυνση των επενδύσεων,
•    η αύξηση των «λουκέτων»,
•    η εκτίναξη της ανεργίας, και
•    η κατάρρευση των εσόδων.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι έχει συμβεί:

1. Το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά:
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 21,7 δισ. ευρώ το 2011, υψηλότερα από το 2010 κατά 1,3% και πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (19,8 δισ. ευρώ).

2. Τα έσοδα κατέρρευσαν:
Παρά την πρωτοφανή υπερφορολόγηση, τις έκτακτες εισφορές και τα «χαράτσια», τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν!
Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 49,993 δισ. ευρώ το 2011 έναντι 50,857 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους.
Δηλαδή, τα καθαρά έσοδα του 2011 μειώθηκαν κατά 1,7% (ή 864 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2010, έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για αύξηση κατά 6,2% και του αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 0,9%.

3. Η πρωτόγνωρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, έχει επιφέρει πλήρη εκτροχιασμό στα έσοδα:
Πιο αναλυτικά σε ετήσια βάση:
•    τα έσοδα από φόρο εισοδήματος μειώθηκαν κατά 10,5% (ή  1,5 δισ. ευρώ).
•    Τα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 0,3% (ή 67 εκατ. ευρώ), παρά τη «φοροκαταιγίδα» στην ακίνητη περιουσία.
•    Τα έσοδα από Έμμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 7,9% (ή 2,45 δισ. ευρώ).
•    Τα έσοδα από Φ.Π.Α. μειώθηκαν κατά 2,8% (ή 487 εκατ. ευρώ), συνεχίζοντας στην πτωτική πορεία που ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο.
•    Παράλληλα, τα έσοδα από τους Φόρους Κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 14,3% (ή 1,69 δισ. ευρώ), και τα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα μειώθηκαν κατά 18,3% (ή 1,04 δισ. ευρώ).
•    Τέλος, τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης Οχημάτων μειώθηκαν κατά 59,8% (ή 149 εκατ. ευρώ).

4. Οι δαπάνες διογκώθηκαν:
Οι συνολικές δαπάνες είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 2,9% το 2011, λόγω:
•    των υψηλότερων τόκων,
•    της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης στο δημόσιο τομέα,
•    των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και
•    της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Η πολιτική του οριζόντιου «κουρέματος» μισθών και συντάξεων και της υπερφορολόγησης εξοντώνουν τα νοικοκυριά, διευρύνουν τις δαπάνες και διογκώνουν τα ελλείμματα.
Είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο ότι στο πρώτο ενδεκάμηνο του έτους έχουν συσσωρευτεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 6,6 δισ. ευρώ.
Αξίζει να τονισθεί ότι πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπέρασαν το προϋπολογισμένο επίπεδο επιχορηγήσεων (π.χ. ο Ο.Α.Ε.Ε. ξεπέρασε το επιχορηγούμενο ποσό κατά 6,6%, και το Ι.Κ.Α. κατά 10%).
Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η ενίσχυση των προβλέψεων μέσω του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012 για την κρατική επιχορήγηση του Ι.Κ.Α., ο ασφαλιστικός φορέας θα είχε ήδη καλύψει την ετήσια χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού από το πρώτο εννεάμηνο του έτους!!

5. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βούλιαξε:
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 21,8% το 2011, έναντι στόχου του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος για μείωση κατά 10,7% και του νέου αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 18,5%.
Να θυμίσουμε ότι ο αρχικός στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!
Σε συνέχεια, οι φορολογικές διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο πρόσφατο  πολυνομοσχέδιο, εξακολουθούν – όπως και στους προηγούμενους 14 φορολογικούς νόμους– να είναι πρόχειρες και αποσπασματικές.
Για τη Ν.Δ., παραμένει η ανάγκη δημιουργίας ενός δίκαιου, αποτελεσματικού, απλού, σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην Επανεκκίνηση της οικονομίας. Για λόγους, λοιπόν, δίκαιης μεταχείρισης και φορολογικού ανταγωνισμού δημιουργείται η ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών – όπως ήδη έχουμε προτείνει 15 % flat tax – που θα συμβάλει εκτός των άλλων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Κεντρικοί άξονες της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα φορολογικό σύστημα απλό, σταθερό και δίκαιο και με :
•    πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,
•    προσέκλυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
•    αξιοποίησή του φορολογικού συστήματος ως μοχλού ανάπτυξης, και
•    η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Εσείς, λοιπόν, μετά όλων αυτών που παραθέτω, τί λέτε, σηκώνει η ελληνική Οικονομία άλλα μέτρα τέτοιας κατεύθυνσης;; Τα μέτρα που πάρθηκαν επί Κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν σωστά;; Οι «νέες» προτάσεις της Τρόικας που δεν βλέπω να διαφέρουν και πολύ από αυτά που είχε προτείνει η Κυβέρνηση Παπανδρέου, μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία μας;; Τα σηκώνει;; Πείτε μου τη γνώμη σας, εσείς που δέν είστε Οικονομολόγοι, αλλά απλοί νοικοκυραίοι.. Είναι Λάθος;;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ