Σε μεγίστη πυρηνική ετοιμότητα έχει τεθεί το ΝΑΤΟ από την πρώτη μέρα της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε πλήρως το πυρηνικό σχέδιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που μεταξύ άλλων προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών βομβών στις υπόγειες αποθήκες του Αράξου!
Την μετασοβιετική περίοδο στην Ευρώπη παρέμεναν 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε ευρωπαϊκές χώρες στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Γερμανία και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα στην βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται 52 πυρηνικές βόμβες και 20 στην αεροπορική βάση Μπύχελ στo γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.
Η ίδια η Γερμανία δεν διαθέτει πυρηνικές βόμβες, όμως βάσει του νατοϊκού σχεδίου προβλέπεται να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά μαχητικά Tornado τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται αποθηκευμένες στην βάση Μπύχελ. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Γερμανία αποφάσισε να αγοράσει τα αμερικανικά F-35 για να αντικαταστήσει τα Tornado ώστε να ενταχθούν στην πυρηνική νατοϊκή ασπίδα.
Το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πυρηνικής ασπίδας στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους συμμάχους τους για το πού βρίσκονται τα πυρηνικά σχέδια. Στο νατοϊκό πυρηνικό σχεδιασμό η Γερμανία έχει αναλάβει πρακτικό ρόλο.
Στις 26 Μαρτίου του 2010 η γερμανική Βουλή είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Καμία όμως από τις τέσσερις κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν τόλμησε αυτό το βήμα. Και κυρίως από τότε που η Κριμαία προσαρτίστηκε στη Ρωσία το 2014, η απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών βομβών εγκαταλείφθηκε πλήρως.
Κατά την ψυχροπολεμική περίοδο τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις 1.016 πυρηνικές βόμβες.
Υποδομή για πυρηνικές βόμβες έχουν εκτός από Γερμανία και Τουρκία και η Ιταλία (βάσεις στο Αβιάνο και Τζεντέι Τόρε)…
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπήρχαν πυρηνικά όπλα ως το 1978. Στην έκθεση του Αμυντικού Συμβουλίου Φυσικών Πόρων καταγράφεται πως το 2001 η Ελλάδα βγήκε απ’ το «κλαμπ των πυρηνικών, όπως νωρίτερα το 1978 ο Καναδάς». Εντούτοις, σημειώνεται στην ίδια έκθεση το 2001 ότι, με διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, στη βάση του Αραξου κατασκευάστηκαν έξι «Θόλοι Αποθήκευσης Οπλων» (Weapons Storage Vault, WSV) αντί 12 που είχαν πρωτοσυμφωνηθεί. Οι έξι Θόλοι Αποθήκευσης (πυρηνικών) Οπλων στον Αραξο «έχουν χωρητικότητα για 24 πυρηνικές βόμβες». Οι «Θόλοι Αποθήκευσης πυρηνικών Όπλων» είναι κενές πυρηνικών βομβών αλλά έτοιμες να υποδεχτούν τις υποδεχτούν ανα πάσα στιγμή.
Το 2009 η Μόσχα κατήγγειλε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή να μεταφερθούν στην Ευρώπη, τακτικά πυρηνικά όπλα με τη μορφή βομβών, πυραύλων και βλημάτων.
Η μοσχοβίτικη εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta σε άρθρο της ανέφερε ότι πυρηνικά όπλα μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή πιλότοι από τις χώρες αυτές πραγματοποιούσαν ασκήσεις ρίψης πυρηνικών βλημάτων.
Η Μόσχα ζητούσε τότε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποσύρουν εντελώς από την ευρωπαϊκή ήπειρο όλα τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα. Κατήγγειλαν δε τις ΗΠΑ ότι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διέθετε πυρηνικές κεφαλές εκτός της επικράτειάς της, ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει, εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, χωρίς καμία συμβατική διαδικασία, τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία.
Το 2015 το θέμα των πυρηνικών στην Ευρώπη και ειδικότερα στον Άραξο επανέφερε το ΚΚΕ στην κεντρική πολιτική σκηνή καταγγέλλοντας
την τότε κυβέρνηση ότι έδωσε άδεια στους Αμερικανούς να εκσυγχρονίσουν τους χώρους αποθήκευσης των πυρηνικών κεφαλών.
Το πρόγραμμα εργασιών στον Άραξο είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2016 με την αλλαγή της συρματόφραξης της μονάδας.
Η τότε κυβέρνηση διέψευδε τις καταγγελίες του ΚΚΕ δια στόματος αναπληρωτού υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.
Σήμερα πέντε χρόνια μετά έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο των έργων εκσυγχρονισμού στις πυρηνικές αποθήκες της Βάσης του Αράξου.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.