20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Έτοιμες οι αποθήκες του Αράξου να υποδεχτούν τα πυρηνικά των ΗΠΑ!

Ημερομηνία:

Σε μεγίστη πυρηνική ετοιμότητα έχει τεθεί το ΝΑΤΟ από την πρώτη μέρα της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε πλήρως το πυρηνικό σχέδιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που μεταξύ άλλων προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών βομβών στις υπόγειες αποθήκες του Αράξου!

Την μετασοβιετική περίοδο στην Ευρώπη παρέμεναν 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε ευρωπαϊκές χώρες στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Γερμανία και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα στην βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται 52 πυρηνικές βόμβες και 20 στην αεροπορική βάση Μπύχελ στo γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Η ίδια η Γερμανία δεν διαθέτει πυρηνικές βόμβες, όμως βάσει του νατοϊκού σχεδίου προβλέπεται να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά μαχητικά Tornado τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται αποθηκευμένες στην βάση Μπύχελ. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Γερμανία αποφάσισε να αγοράσει τα αμερικανικά F-35 για να αντικαταστήσει τα Tornado ώστε να ενταχθούν στην πυρηνική νατοϊκή ασπίδα.

Το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πυρηνικής ασπίδας στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους συμμάχους τους για το πού βρίσκονται τα πυρηνικά σχέδια. Στο νατοϊκό πυρηνικό σχεδιασμό η Γερμανία έχει αναλάβει πρακτικό ρόλο.

Στις 26 Μαρτίου του 2010 η γερμανική Βουλή είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Καμία όμως από τις τέσσερις κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν τόλμησε αυτό το βήμα. Και κυρίως από τότε που η Κριμαία προσαρτίστηκε στη Ρωσία το 2014, η απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών βομβών εγκαταλείφθηκε πλήρως.

Κατά την ψυχροπολεμική περίοδο τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις 1.016 πυρηνικές βόμβες.

  • Έτοιμες προς χρήση ήταν περίπου 480-580, δηλαδή πάνω απ’ το 80% των ενεργών πυρηνικών βομβών Β61 του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου(!). Οι 300 ήταν σχεδιασμένες να προσαρτιστούν σε αεροσκάφη τύπου F-15E και F-16C/D.

Υποδομή για πυρηνικές βόμβες έχουν εκτός από Γερμανία και Τουρκία και η Ιταλία (βάσεις στο Αβιάνο και Τζεντέι Τόρε)…

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπήρχαν πυρηνικά όπλα ως το 1978. Στην έκθεση του Αμυντικού Συμβουλίου Φυσικών Πόρων καταγράφεται πως το 2001 η Ελλάδα βγήκε απ’ το «κλαμπ των πυρηνικών, όπως νωρίτερα το 1978 ο Καναδάς». Εντούτοις, σημειώνεται στην ίδια έκθεση το 2001 ότι, με διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, στη βάση του Αραξου κατασκευάστηκαν έξι «Θόλοι Αποθήκευσης Οπλων» (Weapons Storage Vault, WSV) αντί 12 που είχαν πρωτοσυμφωνηθεί. Οι έξι Θόλοι Αποθήκευσης (πυρηνικών) Οπλων στον Αραξο «έχουν χωρητικότητα για 24 πυρηνικές βόμβες». Οι «Θόλοι Αποθήκευσης πυρηνικών Όπλων» είναι κενές πυρηνικών βομβών αλλά έτοιμες να υποδεχτούν τις υποδεχτούν ανα πάσα στιγμή.

Το 2009 η Μόσχα κατήγγειλε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή να μεταφερθούν στην Ευρώπη, τακτικά πυρηνικά όπλα με τη μορφή βομβών, πυραύλων και βλημάτων.

Η μοσχοβίτικη εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta σε άρθρο της ανέφερε ότι πυρηνικά όπλα μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή πιλότοι από τις χώρες αυτές πραγματοποιούσαν ασκήσεις ρίψης πυρηνικών βλημάτων.

Η Μόσχα ζητούσε τότε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποσύρουν εντελώς από την ευρωπαϊκή ήπειρο όλα τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα. Κατήγγειλαν δε τις ΗΠΑ ότι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διέθετε πυρηνικές κεφαλές εκτός της επικράτειάς της, ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει, εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, χωρίς καμία συμβατική διαδικασία, τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία.

Το 2015 το θέμα των πυρηνικών στην Ευρώπη και ειδικότερα στον Άραξο επανέφερε το ΚΚΕ στην κεντρική πολιτική σκηνή καταγγέλλοντας

την τότε κυβέρνηση ότι έδωσε άδεια στους Αμερικανούς να εκσυγχρονίσουν τους χώρους αποθήκευσης των πυρηνικών κεφαλών.

"google ad"

  • Στις 15/09/2017 από το βήμα της ΔΕΘ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι :«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου».
  • Στις 20 Οκτωβρίου 2017 ο Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει ότι στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον ”εκσυγχρονισμό” της βάσης του Αράξου. Σχετική ενημέρωση από αυτή τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Άμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου έφερε στη δημοσιότητα η ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα άμυνας militaire.gr. Το έγγραφο αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ”ειδικών όπλων”, δηλαδή ”πυρηνικών”.

Το πρόγραμμα εργασιών στον Άραξο είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2016 με την αλλαγή της συρματόφραξης της μονάδας.

Η τότε κυβέρνηση διέψευδε τις καταγγελίες του ΚΚΕ δια στόματος αναπληρωτού υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Σήμερα πέντε χρόνια μετά έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο των έργων εκσυγχρονισμού στις πυρηνικές αποθήκες της Βάσης του Αράξου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...