Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

Αγώνας της Κρήτης

"google ad"

16.8 C
Chania
Sunday, March 2, 2025

Έφυγε από τη ζωή ο Ρεθυμνιώτης αγωνιστής της Αριστεράς Στέλιος Μανούσακας

Ημερομηνία:

Ένας αγωνιστής της Αριστεράς, ο Στέλιος Μανούσακας, έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 2025, σε ηλικία 85 ετών.

Γεννημένος το 1940 στην Κρήτη, βρέθηκε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 τον βρήκε στο τελευταίο έτος της Σχολής Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου της Πίζας. Αργότερα, απέκτησε πτυχίο από τη Φυσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάρμας.

Ήταν στέλεχος της ΕΔΑ Ιταλίας και μέλος του προδικτατορικού ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε τον Αύγουστο του 1967, καθώς διαφώνησε με τις πολιτικές του θέσεις. Ήταν από τους πρώτους που διαχώρισαν οργανωτικά τη θέση τους, πρωτοστατώντας στη συγκρότηση της αντιδικτατορικής δράσης στην Ιταλία.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Αγωνιστικού Μετώπου Ελλήνων Εξωτερικού (ΑΜΕΕ) και της Οργάνωσης Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) στην Ιταλία, ηγούμενος της καθοδήγησης του χώρου μέχρι την πτώση της Χούντας. Συμμετείχε στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα της ΟΜΛΕ έως το 1976, όταν η οργάνωση μετεξελίχθηκε σε ΚΚΕ(μ-λ), του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος έως το 1981.

Το 2024 εξέδωσε το βιβλίο του CONTRO VENTO – Μνήμες από τον αντιδικτατορικό αγώνα 1967-1974 ΙΤΑΛΙΑ, καρπό της διαρκούς πολιτικής του ανησυχίας και της δέσμευσής του στην υπόθεση της Επαναστατικής Αριστεράς στην Ελλάδα.

Η πολιτική του κηδεία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025, στις 10:00 π.μ., στο νεκροταφείο Σχιστού, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσουκαλάς: «Κορυφαίοι υπουργοί έκαναν καμπάνια κατά της συγκέντρωσης για τα Τέμπη»

«Ήταν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη...

Το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση Μητσοτάκη κι εκλογές και το «καμπανάκι» από Πολάκη

Αίτημα της κοινωνίας για «αλλαγή σελίδας» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στα χθεσινά συλλαλητήρια, πρωτοφανή στα...

Άγχος και κατάθλιψη «κλείνουν» τα Ελληνόπουλα στο σπίτι

Σε επιδημία εξελίσσεται το άγχος και η κατάθλιψη σε μικρά παιδιά και εφήβους...