20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Έφυγε από τη ζωή στα 88 ο Κρητικός πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης | Τι είπαν Ανδρουλάκης – Σημίτης

Ημερομηνία:

Οδικηγόρος, πρώην υπουργός και βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του Γιάννης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία σημείωσε:

«Μια ζωή γεμάτη τελείωσε λίγο πριν το “Χριστός Ανέστη”. Ο πατέρας μας Φοίβος Ιωαννίδης πέθανε χθες το βράδυ. Όπως είχε επιλέξει θα κηδευθεί στη γενέθλια πόλη του Σητεία σε χρόνο που θα ανακοινωθεί προσεχώς».

Ο Φοίβος Ιωαννίδης είχε γεννηθεί στη Σητεία στις 14 Μαρτίου 1936, υπηρέτησε ως βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 έως το 2004 με το και χρημάτισε αρκετές υφυπουργός σε διάφορες θέσεις.

Είχε από πολύ πλούσια συνδικαλιστική δράση, ενώ στην περίοδο της δικτατορίαςσυνελήφθη και φυλακίστηκε λόγω της δράσης του ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1989. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1990, του 1993, του 1996 και του 2000. Για πρώτη φορά έγινε υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τις 13 Οκτωβρίου 1993 ως τις 15 Σεπτεμβρίου 1995.

Στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη, τον Ιανουάριο του 1996, ανέλαβε υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, για βραχύβιο χρονικό διάστημα, από τις 22 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 1996.

Επίσης υπηρέστησε ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων στην κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 30 Οκτωβρίου 1998 – 13 Απριλίου 2000.

Το 2004 αποσύρθηκε από την πολιτική.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξέφρασε τη θλίψη του για την εκδημία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργού Φοίβου Ιωαννίδη.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του

«Μια πολυσχιδής πολιτική προσωπικότητα “έφυγε” λίγο πριν την Ανάσταση του Κυρίου.

Ο Φοίβος Ιωαννίδης, περήφανος Κρητικός, γεννήθηκε στη Σητεία, σπούδασε δικηγόρος και υπήρξε ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα στην Κρήτη, δράση για την οποία συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Υπηρέτησε πιστά τον τόπο που τόσο αγαπούσε ως βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 έως το 2004.

Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, καθώς και υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη.

Στη Βουλή των Ελλήνων επέδειξε ιδιαίτερα ενεργή παρουσία και δράση διατελώντας, μεταξύ άλλων, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 1997-1998, Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής το 2000 και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το 2002.

Ο Φοίβος Ιωαννίδης, με τη πολύπλευρη πολιτική του προσωπικότητα, τη δράση και την εμπειρία του, θα λείψει από την πολιτική ζωή του τόπου.

Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Νίκος Ανδρουλάκης 

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια κοντά μας» αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–Κνήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι ο Φοίβος Ιωαννίδης: «Υπηρέτησε με αφοσίωση τη δημοκρατική παράταξη και η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από τη γενναιότητα, την ανιδιοτέλεια και την πίστη του σε υψηλά ιδανικά και αξίες.

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη έντεκα χρόνων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων, για την αντιστασιακή του δράση κατά της χούντας και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Νέων Πολιτικών Δυνάμεων. Το 1989 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου.

Διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη».

Και καταλήγει εκφράζοντας: «Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Σημίτης: Η απώλεια του Φοίβου Ιωαννίδη αφήνει ένα κενό ποιότητας

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φοίβου Ιωαννίδη απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Όπως τόνισε στη δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης, «ο Φοίβος Ιωαννίδης ήταν ένας ακέραιος πολιτικός, μια προσωπικότητα με ήθος και ευγένεια. Η αντιδικτατορική του δράση είχε προσωπικό κόστος και στα μεταπολιτευτικά χρόνια ακολούθησε την ίδια συνέπεια της αγωνιστικότητας και της αφοσίωσης στα κοινά, πάντα με αξιοπρέπεια, με συναινετικό πνεύμα και με ανθρωπιά».

Ακολούθως ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «υπήρξαμε συναγωνιστές στο ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια και συνεργάτες στη διάρκεια των κυβερνήσεών μου. Η απώλειά του αφήνει ένα κενό ποιότητας στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Στην οικογένεια του εκφράζω τη θλίψη μου και την εκτίμησή μου»

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ