17.8 C
Chania
Wednesday, January 7, 2026

«Έφυγε» ο Μανώλης Παντινάκης: Η δημοσιογραφία και η ιστορική έρευνα της Κρήτης πενθούν

Ημερομηνία:

Φτωχότερη είναι από σήμερα η δημοσιογραφική οικογένεια και η τοπική κοινωνία της Κρήτης, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Παντινάκης, ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τη μαχόμενη δημοσιογραφία και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του νησιού.

Βαρύ είναι το κλίμα στο Ηράκλειο αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του δημοσιογράφου Μανώλη Παντινάκη. Ο εκλιπών, με μια πορεία που διήρκεσε δεκαετίες, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον τοπικό Τύπο, υπηρετώντας το λειτούργημα της ενημέρωσης με συνέπεια, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε έναν ακούραστο ερευνητή της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Μια ζωή αφιερωμένη στην ενημέρωση

Γεννημένος στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ο Μανώλης Παντινάκης εισήλθε στον στίβο της δημοσιογραφίας το 1977. Έκτοτε, διέγραψε μια μακρά και γόνιμη επαγγελματική διαδρομή, διακρινόμενος για την οξυδέρκεια του ρεπορτάζ του και την ιδιαίτερη δημοσιογραφική του ματιά.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εργάστηκε σε ιστορικά και κομβικά μέσα ενημέρωσης. Η υπογραφή του φιλοξενήθηκε στις εφημερίδες «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και «Η Τόλμη», ενώ υπήρξε ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας «Τα Νέα», μεταφέροντας τον παλμό της Κρήτης στο πανελλαδικό κοινό. Σημαντική ήταν επίσης η συνεργασία του με τον τηλεοπτικό Όμιλο της ΚΡΗΤΗ TV, όπου συνέβαλε στην ενημέρωση της τοπικής κοινής γνώμης.

Από το ρεπορτάζ στην ιστορική τεκμηρίωση

Από το 2003, η δημοσιογραφική του ιδιότητα εμπλουτίστηκε με εκείνη του ιστορικού ερευνητή. Ο Μανώλης Παντινάκης έστρεψε το ενδιαφέρον του στη συστηματική μελέτη των πιο ταραγμένων περιόδων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Κρήτη.

Μέσα από επίμονη έρευνα, έφερε στο φως σπάνια ντοκουμέντα και φώτισε άγνωστες πτυχές των γεγονότων εκείνης της εποχής. Καρπός αυτής της προσπάθειας υπήρξε η συγγραφή πληθώρας ιστορικών βιβλίων, τα οποία πλέον αποτελούν σημαντική πηγή γνώσης και βιβλιογραφικής αναφοράς για τους μελετητές της Κρητικής Αντίστασης και της τοπικής ιστορίας.

Το «ύστατο χαίρε» από τον κλάδο

Η είδηση της απώλειάς του κινητοποίησε άμεσα τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) συνήλθε εκτάκτως στο άκουσμα του θλιβερού γεγονότος.

Σε σχετικό ψήφισμα, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, αναγνωρίζοντας την προσφορά του. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, αποφασίστηκε ομόφωνα η εκπροσώπηση του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία και η κατάθεση στεφάνου στη σορό του, ως ένδειξη σεβασμού σε έναν συνάδελφο που τίμησε το επάγγελμα.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα γραφτεί στη γενέτειρά του. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου, στις 15:00, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου, στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, όπου συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι θα τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ