23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έχασαν 187 εκατ. οι Κρητικοί, αµήν και πότε να πάρουν 65

Ημερομηνία:

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη | Στο υπουργείο Οικονοµικών έχει «κολλήσει» από τον περασµένο Μάιο ο φάκελος για την καταβολή αποζηµιώσεων µέσω ΠΣΕΑ στα δενδρώδη, προτεινόµενου ύψους 65 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού el.

Το µεγαλύτερο τµήµα των αποζηµιώσεων αναµένεται να καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς που υπέστησαν απώλειες στη σοδειά τους σε ποσοστά από 30% έως 90% (ανά περιφερειακή ενότητα) λόγω της ακαρπίας την περίοδο 2013 – 2014.  Οι αγρότες ανησυχούν, καθώς η γραφειοκρατία, ακόµα και µετά την έγκριση του ποσού, είναι χρονοβόρα. ∆εν αποκλείουν να χάσουν µέρος των αποζηµιώσεών τους.

Ο φάκελος, αφού εγκριθεί από το υπουργείο Οικονοµικών, χρειάζεται να κατατεθεί στην ΕΕ και πιθανόν να ζητηθούν διευκρινίσεις από το ∆ηµόσιο. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, θα εγκριθεί για να επιστραφεί στη χώρα µας και µετά από νέα έγκριση από το υπουργείο Οικονοµικών, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ που θα οδηγήσουν στην καταβολή των αποζηµιώσεων. Η εµπειρία των παραγωγών «λέει» ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτούνται χρόνια…

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013

Το πρόβληµα της πρωτοφανούς ακαρπίας των ελαιόδεντρων, ως γνωστόν, προέκυψε το καλοκαίρι του 2013, όταν η ανθοφορία δεν οδήγησε σε καρπόδεση. Η ακαρπία οφείλεται στον καιρό, κυρίως την ανοµβρία. Σύµφωνα µε τον προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας Κρήτης Νίκο Μαυράκη, η ανοµβρία Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2013 ήταν η βασική αιτία.

Η ∆ιεύθυνση είχε εκπονήσει µελέτη την οποία παρέδωσε στο υπουργείο. Να σηµειωθεί ότι ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης είχε συγκροτήσει επιτροπή επιστηµόνων, η οποία τεκµηρίωσε τις συνθήκες και το µέγεθος των ζηµιών σε όλη την Ελλάδα. Ο φάκελος αυτός είναι έτοιµος να κατατεθεί και στα αρµόδια όργανα της ΕΕ, όταν βέβαια η πίστωση εγκριθεί από το υπουργείο Οικονοµικών.

«Ως ΕΛΓΑ έχουµε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και όταν δοθεί η έγκριση µπορούµε να στείλουµε το φάκελο στην ΕΕ» δηλώνει ο διοικητής του οργανισµού, Β. Έξαρχος.

Η απώλεια εισοδήµατος των Κρητικών ελαιοπαραγωγών την περίοδο 2013 -2014, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Περιφέρειας,  ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.  Κατά τον κ. Μαυράκη, η µέση, ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου στην Κρήτη ανέρχεται, από στατιστικά, σε 100.000 τόνους.

Η παραγωγή όµως την επίµαχη περίοδο, σαφώς και δεν ξεπέρασε τους 25.000 τόνους. Κατά συνέπεια η απώλεια φθάνει τους 75.000 τόνους. Με µία µέση τιµή τα 2,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, η οικονοµική απώλεια των Κρητικών ανέρχεται σε 187,5 εκατ. ευρώ!  Παρόλα αυτά, στο έγγραφό της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια ανέφερε ως ποσό αιτηθείσας αποζηµίωσης τα 150 εκατ. ευρώ.

Η µεγαλύτερη απώλεια παρατηρήθηκε, σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις,  στο νοµό Λασιθίου, όπου η µείωση παραγωγής έφθασε στο 80% σε σύγκριση µε µία µέση χρονιά. Στο νοµό Ηρακλείου, όπως προκύπτει από τα ελαιουργεία, παράχθηκαν 8.000 τόνοι, ενώ η µέση ετήσια παραγωγή φθάνει τους 40.000 τόνους. Ανάλογη κατάσταση ήταν και στο Ρέθυµνο. Στο νοµό Χανίων η απώλεια ήταν 45%. Αξίζει ωστόσο να επισηµανθεί ότι υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη όπου η απώλεια εισοδήµατος έφθασε το 90%, όπως η Βιάννος, σύµφωνα µε το δήµαρχο Παύλο Μπαριτάκη.

Τα ποσά όµως που θα καταβληθούν από το δηµόσιο ως αποζηµιώσεις δεν θα έχουν αυτό το ύψος, διότι µέσω ΠΣΕΑ δεν λαµβάνουν χρήµατα για ζηµιές στην παραγωγή όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες. Τίθενται µάλιστα εισοδηµατικά κριτήρια. Κι επειδή ιδιαιτέρως στην ελαιοκαλλιέργεια πολλοί παραγωγοί είναι ετεροεπαγγελµατίες, οι τελικές αποζηµιώσεις πιθανόν να καλύπτονται, σε επίπεδο χώρας, από το ποσό που εισηγείται το υπουργείο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...