15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η μόνη λογική λύση στον πόλεμο είναι η ειρήνη

Ημερομηνία:

Πόσο απέχει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία; Όσο η απόσταση μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας. Όσο ένα λάθος με έναν πύραυλο.

Ηδη από τους πρώτους μήνες του πολέμου αναλυτές που προσπάθησαν να δουν καθαρά την κατάσταση προειδοποιούσαν ότι, όσο αυξάνεται η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία, όσο ο πόλεμος δεν τελειώνει τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες ενός «ατυχήματος», οι συνέπειες του οποίου θα μπορούσαν κάλλιστα να αποδειχθούν μοιραίες.

«Επί χρόνια τα ρωσικά μαχητικά και εκείνα του ΝΑΤΟ παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, αγγίζονται, καταδιώκουν τα μεν τα δε και αντιστρόφως αλλά κάτω δεν διεξάγεται ένας πόλεμος, κανένας δεν πυροβολεί. Με τις σημερινές συνθήκες, με μία σφαγή σε εξέλιξη, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στους αιθέρες πάνω από τα κράτη της Βαλτικής;», έγραφε ήδη τον Μάρτιο ο Φράνκο Βεντουρίνι της Corriere della Sera.

Και επισήμαινε και έναν άλλον υπαρκτό κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακούσια στο ξέσπασμα ενός γενικευμένου, τρίτου παγκόσμιου δυνητικά, πολέμου: το ενδεχόμενο, εάν ο πόλεμος φτάσει έως τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, κάποιος πύραυλος ή ρουκέτα ή οβίδα των Ρώσων να καταλήξει κατά λάθος στην πολωνική επικράτεια, ήτοι σε έδαφος του ΝΑΤΟ: η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να επέμβει κατά των Ρώσων, διαφορετικά θα κινδυνέψει να απολέσει οριστικά την αξιοπιστία της, μαζί με κάθε λόγο ύπαρξης.

Σύμφωνα με τον ιταλό αρθρογράφο η Δύση, τότε όταν ήταν ακόμα νωρίς, θα έπρεπε να είχε προβεί σε μία επίδειξη όχι δύναμης αλλά θάρρους, όχι πολεμώντας τη Ρωσία αλλά αποτρέποντας έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

«Tα γνωρίζουμε όλα αυτά αλλά τείνουμε να μην κοιτάζουμε κατάματα τον μεγαλύτερο κίνδυνο, το απόλυτο και καταστροφικό κακό ενός ολοκληρωτικού και πολύ πιο εκτεταμένου πολέμου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογα και τραγικά ως Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Σήμερα, μετα το “ατύχημα” (;) με τους δύο ρωσικούς (;) πυραύλους που κτύπησαν την Πολωνία σκοτώνοντας δύο, το σενάριο αυτό μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Ανεξαρτήτως αν οι πύραυλοι τελικά είναι Ρώσικοι ή Ουκρανικοί, πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστια διλήμματα.

Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα, έστω στο και πέντε που βρισκόμαστε, θα πρυτανεύσει επιτέλους η λογική.

Η μόνη λογική λύση στον πόλεμο είναι η ειρήνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...