Το περιβάλλον Καραμανλή μέσω Αντώναρου και Γιαννάκου αδειάζει Σαμαρά μέσω επίθεσης στον Βορίδη. Ήπιος και συναινετικός ο Αβραμόπουλος έδωσε ψυχρή στήριξη στον πρωθυπουργό. Επίδειξη εσωκομματικής ισχύος από την Ντόρα Μπακογιάννη
Μερίδα στελεχών αλλά και της βάσης της Νέας Δημοκρατίας νιώθουν πια έντονη αποστροφή για τις επιλογές της ηγεσίας της και την ακροδεξιά στροφή της. Κι αν για πρόσωπα όπως η Ντόρα Μπακογιάννη έχει σημασία και το ενδεχόμενο έναρξης διαδικασιών διαδοχής μετά την επερχόμενη ήττα, υπάρχει και ένα συνολικότερο ζήτημα διεκδίκησης του προσανατολισμού του κόμματος.
Γιατί μπορείς να παραμένεις μνημονιακός και χωρίς τα ρεζιλίκια της τωρινής ηγεσίας:
Αντώναρος
Αναφορικά με την εμφυλιοπολεμική ρητορεία Βορίδη οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας για ευνόητους προεκλογικούς λόγους. Εξαίρεση αποτέλεσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος (επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή) και νυν σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ευάγγελος Αντώναρος.
“Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει μάθει να σεβεται το αποτελεσμα των εκλογών. Αρχή απαράβατη. Όποιος δεν συμφωνεί, δεν έχει θέση ανάμεσα μας (…) Η ανοχή σε όσους νιόφερτους παίζουν με τις αρχές και τους κανονες συμπεριφοράς της κεντροδεξιάς μας παράταξης έχει τα όρια της”, έγραψε στα social media.
Γιαννάκου
Την «αμοιβαία δαιμονοποίηση» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε η Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας ότι «δεν λένε την αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει ορυμαγδός, ούτε όμως κι εκείνοι που λένε ότι θα εξασφαλίσουν διαγραφή του χρέους».
Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η πρώην υπουργός της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η αμοιβαία δαιμονοποίηση και τα κλισέ δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα», ενώ χαρακτήρισε τη διαμάχη που γίνεται «λυπηρή» και «παρωχημένη».
Αβραμόπουλος
«Θυμίζω ότι βρίσκομαι εδώ, σήμερα, με την ιδιότητα μεν του Επιτρόπου που δεν μου επιτρέπει να εμπλακώ στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά έχοντας πάντοτε την ιδιότητα του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Και έτσι ευχήθηκα στον Πρωθυπουργό καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, πάντοτε σημειώνοντας, κάτι που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω για όλους τους Έλληνες να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας», είπε χθες ο Αβραμόπουλος επισκεπτόμενος τον Α. Σαμαρά.
Ο κ.Αβραμόπουλος, πάντως, δεν έδωσε σαφή απάντηση στην ερώτηση εάν έχουν βάση τα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Καταρχήν, σε όλες αυτές τις φήμες δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο. Είμαι Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, ανταποκρινόμενος στην αποστολή που μου έχει αναθέσει η Ευρώπη στο όνομα των Ευρωπαίων αλλά και βεβαίως των Ελλήνων πολιτών”, είπε.
Στην δημοσιογραφική επιμονή δε, εάν τον έχει προσεγγίσει η Κουμουνδούρου, απάντησε ότι “δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα”.
Μπακογιάννη
Η Ντόρα Μπακογιάννη ουσιαστικά επιτέθηκε διπλά στον Σαμαρά: Πρώτον κάνοντάς του κριτική για την περίοδο που έσκιζε τα μνημόνια. Και δεύτερον για το ρίξιμο Μητσοτάκη, που, κατά την ίδια, αν είχε ολοκληρώσει το (νεοφιλελεύθερο) έργο του η χώρα δεν θα είχε ανάγκη μνημονίων:
Περισσότεροι από 3.000 πολίτες μαζεύτηκαν στην κεντρική προεκλογική ομιλία που πραγματοποίησε η η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Εντύπωση προκάλεσε η “μπηχτή” που πέταξε κατά του νυν πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο όνομα του οποίου ελάχιστα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Μπακογιάννη, ισχυριζόμενη ότι αυτοί που ανέτρεψαν την κυβερνηση Μητσοτάκη, κατέστρεψαν την χώρα. “Εάν το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ολοκληρωθεί σήμερα φίλες και φίλοι δεν θα ήμασταν σε αυτήν την κρίση” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι προθέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη είναι να αμφισβητήσει τον σημερινό αρχηγό του κόμματος σε περίπτωση ευρείας ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος με το σκεπτικό ότι η γραμμή που ακολούθησε ο πρωθυπουργός οδήγησε την Ελλάδα σε δυσμενή θέση και τους Έλληνες στη φτώχια, παίζοντας δυνατά και το χαρτί της σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο η ίδια έχει διαφωνήσει.
Η γραμμή άμυνας Σαμαρά
Στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στο επιτελείο Σαμαρά, το βασικό ζητούμενο δεν είναι να κερδίσει ψήφους η Ν.Δ., αλλά να “κόψει” ψήφους από την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου ο πρωθυπουργός να μπορέσει το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής να ισχυριστεί ότι η Ν.Δ. “παραμένει ισχυρή” και πως το αποτέλεσμα της κάλπης είναι… αξιοπρεπές. “Γίναμε κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 με 29%.
Αν τώρα χάσουμε με το ίδιο ποσοστό, ποιος θα μπορέσει να πει ότι ο Σαμαράς απέτυχε; Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κόμματος που φεύγει από την εξουσία με ακριβώς το ίδιο ποσοστό που το ανέβασε στην εξουσία”, σημειώνει, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, γνωστός “σαμαροφύλακας”, δίνοντας τον τόνο για τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός την “επόμενη μέρα” – εφόσον, φυσικά, η Ν.Δ. τερματίσει την κούρσα με ποσοστά περί το 30%.