20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ήθελε να σκοτώσει τον Σίνζο Άμπε γιατί ήταν δυσαρεστημένος μαζί του – Πρώην στρατιωτικός ο δράστης – Παλεύει για τη ζωή του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ημερομηνία:

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας, η Ιαπωνία σοκάρεται από τη δολοφονική επίθεση ενάντια στον πρώην Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο βετεράνος πολιτικός την ώρα που εκφωνεί την ομιλία του στην πόλη Νάρα δέχεται πυροβολισμούς πισώπλατα, «παγώνοντας» το κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση. Ο Άμπε καταρρέει και στην Ιαπωνία επικρατεί συναγερμός, καθώς πρόκειται για μία χώρα με μικρό δείκτη εγκληματικότητας και αυστηρούς νόμους για την οπλοκατοχή.

Η στιγμή που δέχεται τα πυρά

Προς το παρόν, οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του είναι συγκεχυμένες, τα κινεζικά Μέσα μεταδίδουν πως πιθανότητα ο πιο γνωστός πολιτικός της Ιαπωνίας δεν κατάφερε να επιβιώσει της επίθεσης, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας, Fumio Kishida τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχει, πως ο Άμπε «παλεύει για τη ζωή του».

sinze aba

Ποιος είναι ο δράστης

Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου από την επίθεση είναι συγκλονιστικά και δείχνουν πως ο Ιάπωνας πολιτικός και το προσωπικό ασφαλείας του πιάστηκαν στον ύπνο.

"google ad"

Η στιγμή της σύλληψης

Φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με το CNN είναι ο 41χρονος Yamagami Tetsuya, κάτοικος της πόλης Νάρα, όπου έδινε ομιλία ο Άμπε.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο άνδρας που έφερε αυτοσχέδιο όπλο, δεν επιχείρησε να διαφύγει από τη σκηνή, με τους άνδρες ασφαλείας να τον συλλαμβάνουν. Ο 41χρονος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου ανακρίνεται.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ότι ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει

Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης εκφωνούσε ομιλία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας μεθαύριο Κυριακή όταν δέχθηκε τα πυρά του 41χρονου.

Ο Σίνζο Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας από το στήθος και τον λαιμό, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν πως οι πυροβολισμοί ήταν δύο.

Αμέσως στήθηκε τεράστια επιχείρηση για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, με τους παρευρισκόμενους να σπεύδουν στον πρώην πρωθυπουργό για τις πρώτες βοήθειες.

Η κατάσταση της υγείας του

Ο 67χρονος πολιτικός, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, παλεύει για τη ζωή του, με τους γιατρούς να προσπαθούν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Νωρίτερα η μοναδική επίσημη ενημέρωση προερχόταν από το πυροσβεστικό σώμα της Νάρα, το οποίο ανέφερε πως δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν ο θάνατος απλά μένει να κηρυχθεί από ιατροδικαστικό σώμα.

Η επιχείρηση διάσωσής του

Ο Άμπε παρέμεινε στον θώκο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ανέλαβε αρχικά το 2006 και κράτησε το αξίωμα για έναν χρόνο, κατόπιν επέστρεψε και έμεινε στην εξουσία από το 2012 ως το 2020, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους υγείας.

Τα μεγάλα κόμματα αναστέλλουν την εκστρατεία τους

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση τα κόμματα ανέστειλαν την προεκλογική εκστρατεία τους ενόψει της ψηφοφορίας για την ανανέωση της σύνθεσης της άνω Βουλής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...