15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ήμουν ένα τετράκισεκατομμυριούχος στη Ζιμπάμπουε και δε μπορούσα να αγοράσω λίγο ψωμί και λίγο γάλα

Ημερομηνία:

«Η φτώχεια τρώει τον παρά», λέει ο θυμόσοφος λαός και φαίνεται πως η παροιμία αυτή ταιριάζει απόλυτα στην οικονομική κατάσταση της Ζιμπάμπουε, όπου οι πολίτες της αφρικανικής αυτής χώρας καλούνται πλέον να ανταλλάσσουν τετράκις εκατομμύρια τοπικά δολάρια για μόλις 1 δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of India, ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε αποφάσισε την απόσυρση του εθνικού νομίσματος (δολάριο Ζιμπάμπουε) και την αντικατάστασή του με άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, είναι χαρακτηριστική η εικόνα των κατοίκων στην πρωτεύουσα Χαράρε, οι οποίοι μεταφέρουν σε πλαστικές σακούλες τεράστιους όγκους χαρτονομισμάτων, για να αγοράσουν μετά βίας ένα καρβέλι ψωμί κι ένα μπουκάλι γάλα, τα οποία δεν κοστίζουν παραπάνω από δύο δολάρια ΗΠΑ.

zimbabwe-dollar

Η οικονομία της Ζιμπάμπουε έχει καταρρεύσει από το 2008, με τον καλπάζοντα υπερπληθωρισμό να αγγίζει το «αστρονομικό» ποσοστό του 500.000.000.000% επί του ΑΕΠ.

Υπολογίζεται πως οι τιμές σε όλα τα προϊόντα αυξάνονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Ήδη ο πρόεδρος της Τράπεζας Αποθεμάτων της Ζιμπάμπουε Τζον Μαγκουντίγια ανακοίνωσε ότι όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να αποσύρουν από την ερχόμενη Δευτέρα στις τράπεζες τα χαρτονομίσματά τους και να τα ανταλλάσσουν είτε με νοτιοαφρικανικά ραντ είτε με δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, ο κόσμος μάλλον βλέπει διστακτικά αυτή την κίνηση και πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να πουλούν δεσμίδες δολαρίων Ζιμπάμπουε ως σουβενίρ σε τουρίστες.

177539-zimbabwemain

Άλλοι, πάλι, διαλέγουν να τα πετάξουν ακόμη και στα σκουπίδια, μιας κι η αξία τους είναι μηδαμινή.

Και πώς μπορεί, άλλωστε, να δει κανείς κάποιο κέρδος από το μέτρο αυτό, αφού κάποιος που θα επιστρέψει στην τράπεζα 175 τετράκις εκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε, θα λάβει ως αντάλλαγμα μόλις 5 δολάρια.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ