30.8 C
Chania
Monday, June 3, 2024

Ίδρυμα Μπέρτελσμαν (Γερμανία): Διπλασιασμός της ανεργίας από το 2008 στην ΕΕ – Οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι

Ημερομηνία:

Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) στις 28 χώρες της ΕΕ.

Με ποσοστό 18% προηγείται όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα στους μακροχρόνια άνεργους. Ψυχικά προβλήματα, προβλήματα υγείας και κοινωνικός αποκλεισμός συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα της πολιτικής της λιτότητας για τους ανέργους

Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση.

Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι όμως σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές οι παραιτημένοι και όσοι επιμορφώνονται.

Ιδίως στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία, η μακροχρόνια ανεργία είναι ανησυχητικά υψηλή, αφού  κυμαίνεται στο 18% , στο 11% και στο 10,4%  αντίστοιχα, δηλαδή σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%,

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, αφού έχει ως συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά η πολιτική και η οικονομία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής για του πολίτες αυτούς.

Η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες,  δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία, και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων, ενώ τα συρρικνούμενα ποσοστά απασχόλησης μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική μιας οικονομίας.

Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι μάλιστα σαφώς μεγαλύτερη απ’ αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διαπιστώνει η έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Πρόβλημα των λίγων στην Γερμανία – Μαζικό στον νότο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σημαντική διαφορά σε σχέση με τις χώρες του νότου, είναι ότι στη Γερμανία η μακροχρόνια ανεργία είναι πρόβλημα συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, ενώ στη νότια Ευρώπη είναι ένα μαζικό φαινόμενο που «απειλεί την οικονομική ανάκαμψη  της Ευρώπης. Η μακροχρόνια ανεργία δεν επιβαρύνει  μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία της αγοράς», ενώ παράλληλα δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό, ψυχικά προβλήματα και προβλήματα υγείας όπως τονίζει το ινστιτούτο Μπέρτελσμαν.

Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία πάνω από το 10%  των ανέργων πολιτών με μεσαία επαγγελματική κατάρτιση και το 5% με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση είναι μακροχρόνια άνεργοι. Αντίθετα, στη Γερμανία σχεδόν το 26% των μακροχρόνια ανέργων είναι πάνω από 55 ετών, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις ηλικίες αυτές είναι 14%.

Στην έρευνα συνυπολογίστηκε και η λεγόμενη «κρυμμένη» μακροχρόνια ανεργία, όπως οι άνεργοι που συμμετέχουν σε προγράμματα «καταπολέμησης της ανεργίας» και συνήθως δεν συμπεριλαμβάνονται, οι απογοητευμένοι που δεν αναζητούν πια εργασία αλλά και όσοι αναζητούν μεν αλλά δεν είναι διαθέσιμοι βραχυπρόθεσμα στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ιταλία, το 9% των ανέργων αναζητά μεν εργασία αλλά δεν εμφανίζεται στις στατιστικές των ανέργων. Συνολικά στην Ευρώπη, οι μακροχρόνια άνεργοι πολίτες οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια.

«Περισσότερα από 22 εκατομμύρια άνεργοι πολίτες στην ΕΕ θα εργάζονταν ευχαρίστως, αλλά δεν βρίσκουν τρόπο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Η πολιτική πρέπει επιτέλους να κάνει περισσότερα ώστε να αξιοποιήσει αυτό το  δυναμικό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ααρτ  Ντε Γκόις, επικεφαλής του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

 

tvxs.grthepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο σποτ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές: «Εμείς αυτοί είμαστε!»

Στο σποτ του ΚΚΕ, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου,...

Φωλεοποίηση Caretta caretta στην Παχιά Άμμο Σταυρός

Δεύτερη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta εντοπίστηκε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών...

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για 300.000 δικαιούχους

Σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου και ώρα 18:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών...